Injectie met PRP in hamstringblessure werkt niet

91

Voor de behandeling van acute hamstringblessures zijn injecties met plaatjesrijk plasma (PRP) net zo effectief als injecties met een placebo. Dat blijkt uit wereldwijd de eerste dubbelblind gerandomiseerde studie waarin het effect van PRP-injecties in de hamstring is onderzocht. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers en sportartsen van de afdeling Orthopedie van het Erasmus MC en de sportgeneeskunde afdelingen van het Medisch Centrum Haaglanden, het UMC Utrecht en de KNVB

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Uitzendbureau voor de fysiotherapeut

Hamstringblessures behoren tot de meest voorkomende blessures in veel beoefende sporten als voetbal en atletiek. De blessure heeft bovendien de neiging om herhaaldelijk terug te keren en kan in de professionele sport voor grote financiële verliezen zorgen. Therapie met PRP-injecties wordt inmiddels wereldwijd vaak toegepast, sinds uit dierexperimenteel onderzoek was gebleken dat plaatjesrijk plasma ervoor zorgt dat spierweefsel zich goed herstelt en dat nieuw spierweefsel wordt aangemaakt.

Aan de studie deden tachtig patiënten mee die een, door MRI-onderzoek bewezen, hamstringblessure hadden. De ene helft van de groep kreeg injecties met fysiologisch zout, het placebo, de andere groep kreeg injecties met PRP. Na de injectiebehandelingen volgden alle patiënten hetzelfde revalidatieprogramma. In beide groepen keerden de meeste sporters na ongeveer 42 dagen weer terug op de velden. Er werd geen verschil gevonden in de snelheid van het herstel. Het onderzoek wordt donderdag 26 juni gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift the New England Journal of Medicine.

PRP-injecties in spieren stond tot 2011 op de dopinglijst van de World Anti-Doping Agency, maar sinds de toepassing is toegestaan, is de therapie in zwang geraakt.

Bron: Erasmus MC

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl