Minister Schippers wil naturapolis beperken

15

Minister Edith Schippers van Volksgezond bestudeert de mogelijkheden om verzekerden met een naturapolis te dwingen naar een door de verzekeraar gecontracteerde zorgaanbieder te gaan. Dat blijkt uit het antwoord van de minister op een vraag die VVD-Kamerlid Anne Mulder stelde tijdens de behandeling van de VWS-begroting afgelopen woensdag.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Momenteel heeft een verzekerde met een naturapolis onder artikel 13 van de Zorgverzekeringswet nog recht op een vergoeding als hij toch naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat.

Lees verder: MedischContact

1 REACTIE

  1. Minster klink had destijds een mooi beeld voor ogen: hogere kwaliteit in de zorg moest leiden tot kostendemping. Om het plat te zeggen: liever 6 zittingen fysiotherapie met een goed en blijvend resultaat als 30 zonder effect. (dit is slechts een voorbeeld andere getallen zijn ook mogelijk) Iedereen kan uitrekenen dat die 6 zittingen in het voorbeeld per stuk dan wel wat meer mogen kosten als die van slechte kwaliteit. Dus kwaliteitsverbetering en kostenvermindering tegelijk. Aangezien men de vrije marktwerking (de patiënt kiest op basis van prijs en kwaliteit) niet vertrouwt, krijgt de verzekeraar van de politiek nu daarom de opdracht na veel zorg inkopen (zogenaamd voor de toegankelijkheid) nu vooral zorg selectief op kwaliteit in te kopen. En daar wringt hem nu de schoen: wat is goede kwaliteit en wat is slechte kwaliteit? Om bij de fysiotherapie te blijven: door procesindicatoren en prestatie-indicatoren, kwaliteitsindicatoren te gaan noemen, meet men m.i. nog steeds geen kwaliteit. In feite meet men vooral of men zich voldoende conformeert aan de richtlijn verslaglegging. Dat dit tot een goede kwaliteit leidt is niets meer als een aanname. De verdere ontwikkeling van onze indicatoren naar meer uitkomstgerichte indicatoren staat op losse schroeven aangezien de minister haar subsidie stopt: Kwaliteitsindicatoren in 2012 | KNGF; (http://www.fysionet.nl/actueel/nieuwsoverzicht/kwaliteitsindicatoren-in-2012.html)
    Ondanks dat helemaal niet helder is hoe men kwaliteit in de zorg moet meten denkt de gezondheidsminister er nu over na mensen met een natura-polis helemaal geen vergoeding meer te geven als ze naar een niet gecontracteerde aanbieder gaan. Zie hierboven. Dit om de macht van de zorgverzekeraar nog eens te vergroten. Ze verwacht een kostendrukkend effect door de selectieve inkoop van de zorgverzekeraar. Indien uw praktijk draait op contracten met voornamelijk enkele verzekeraars zijn deze de eigenlijke bestuurder. Immers als een verzekeraar iets niet goed bevalt, zegt deze het contract op en dreigt faillissement, want welke patiënten komen nog als er helemaal geen restitutie meer is? De patiënten kunnen in zo een geval ook niet even van verzekering wisselen gezien de opzegtermijn. Dat verzekeraars niet schuwen hun macht nu al te laten gelden, leest men hier: https://fysionieuws.nl/2011/11/10/fysiotherapeute-daagt-zilveren-kruis-achmea-voor-de-rechter/. Het contract wordt opgezegd, en of de fysiotherapeute maar even 7000 euro terug betaald.

    Ik vraag mij hardop af of nog meer macht van de zorgverzekeraars over ons zorgbeleid nog wenselijk is en het niet tijd wordt dit te doorbreken. Hoewel het KNGF geen stelling mag nemen en schijnbaar niet tot niet contracteren mag oproepen zou ze wel patiënten beter kunnen informeren. Ook in de campagne “geen centje pijn in 2012, verzeker u van genoeg fysiotherapie” van dit najaar geen woord over keuzevrijheid, niet gecontracteerde fysiotherapie en restitutieverzekering. Het blijft blijkbaar bij loze uitspraken van onze voorzitter, gezien zijn weblog van 12 augustus dit jaar. Een uitnodiging om te reageren op een discussie die plaatsvond n.a.v. dit weblog op Linked-in, bleef ook zonder reactie.

    Patiënten weet hoe u zichzelf verzekerd. U moet misschien wel alles betalen als u eindelijk de fysiotherapeut gevonden heeft die u van uw klachten af kunt helpen, domweg omdat u een iets goedkopere natura-polis heeft.

    Collega’s weet wat u tekent. Indien u (alle contracten) tekent draagt u bij het machtsbehoud van de zorgverzekeraar die de geldkraan langzaam dicht draait door steeds hogere eisen te stellen bij bijna dezelfde betaling (plusplus-plus platina praktijken?). Dit onder het mom van selectief kwaliteit inkopen.

    Deze machtspiraal kan alleen doorbroken worden als meer patiënten kiezen voor een restitutiepolis en minder collega’s tekenen. Deze beiden zullen elkaar versterken. Het KNGF behoort dit m.i.in het belang van alle therapeuten te ondersteunen door te zorgen voor actievere goede informatie naar patiënten en naar collega’s die niet willen contracteren.

Reacties zijn gesloten.