Ook in 2018 wordt het basispakket van de zorgverzekering uitgebreid. Er verdwijnen geen behandelingen uit het pakket, wel komt er een bij. Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen vanaf 1 januari 2018 de eerste 12 behandelingen met fysiotherapie of oefentherapie vergoed.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Dit staat in het pakketbesluit waarmee de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft ingestemd. In juni bespreekt het Tweede Kamer het voorstel. Daarna wordt het besluit definitief vastgesteld.

Bewezen effectief

Oefentherapie bij artrose van knie en heup is bewezen effectief. Daarom adviseerde het Zorginstituut eerder al om deze behandeling in het basispakket op te nemen. De vergoeding geldt voor maximaal twaalf behandelingen per periode van twaalf maanden. In de praktijk is gebleken dat wekelijks een behandeling gedurende acht tot twaalf weken gemiddeld voldoende is om een patiënt de oefentherapie aan te leren. Daarna kan de patiënt dit zelf in de thuissituatie of in de sportschool voortzetten.

Besparing van 5 miljoen

Met het opnemen van fysiotherapie in het basispakket moet een besparing van 5 miljoen euro per jaar worden gerealiseerd, vooral als gevolg van uitstel van protheseplaatsingen.

Gemiste kans

Het KNGF Bestuur vindt het een gemiste kans dat niet besloten is dat ook fysiotherapie bij patiënten met reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew uit de basisverzekering vergoed wordt. Het Zorginstituut adviseerde daar negatief over.

Daarnaast zou fysiotherapie volgens het KNGF ook moeten worden vrijgesteld van het eigen risico, net als de huisarts. Pas als dat is gerealiseerd komt de meerwaarde van fysiotherapie volledig tot haar recht.

 

4 REACTIES

  1. Geweldig toch, dit besluit? Alle 12 behandelingen gaan de patiënten nu zelf betalen middels het eigen risico.
    Grappig ook, vooral de inspanning die het je gaat kosten als je in het begin van het jaar, na een aantal behandelingen, patiënten die met een papier van de verzekeraar in de hand je ter verantwoording komen roepen, te woord moet staan en wanhopig moet proberen uit te leggen dat die twaalf behandelingen, inderdaad, nu door de verzekering worden vergoed, maar dat zij, die zich geen aanvullende verzekering kunnen veroorloven, de behandelingen toch nog zelf dienen te betalen.
    Zie je de scene, in februari, maart 2018, al voor je?
    Ik kijk er nu al naar uit!

  2. En dan ook nog artrose middels manuele therapie. Ik ben benieuwd. Het bedrag is dan hoger. EN hoe zal de verzekeraar reageren t.a.v. het maximum van 9 x mt per jaar? Wordt dat dan vergoed in de basis verzekering?

Reacties zijn gesloten.