De marketingkracht van de fysiotherapeut

1775

In de 31 jaren die ik als fysiotherapeut werkzaam ben heb ik helaas moeten constateren dat er niet zoiets bestaat als “ De Fysiotherapeut “ en dat het ook onmogelijk is gebleken de beroepsgroep hecht te organiseren. Dit in tegenstelling tot artsen, tandartsen en apothekers die dit wel hebben gedaan en daardoor een betere positie hebben in de gezondheidsmarkt.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Fysiotherapie is echter een ongeorganiseerde markt, natuurlijk is daar de KNGF waarbinnen zich alle soorten fysiotherapeuten verenigen. Maar laten we eerlijk zijn hoe kan één organisatie de belangen behartigen van praktijkeigenaren, praktijk medewerkers, medewerkers in de eerste, tweede en derde lijn, bekkentherapeuten, sport therapeuten? En wat voor fysiotherapeutische richtingen er al dan niet zijn. Het KNGF dient niet één belang maar alle belangen wat uiteindelijk resulteert in een gemiddelde waar eigenlijk niemand meer vrolijk van kan worden.  Ik vraag me hardop af of de KNGF bestuurders hun functie in de markt nog echt serieus durven te nemen … ik ga graag de discussie tezijnertijd met ze hierover aan. Maar ik verlang nog weleens terug naar de tijd dat er een NVVF, Nederlandse vereniging voor vrijgevestigde fysiotherapeuten, bestond.

Ben ik nu de KNGF aan het ondermijnen … nee zeer zeker niet! Waarom niet? Omdat er op dit moment zoveel in de zorgmarkt aan het verschuiven is en er zoveel “gevaren” op de loer liggen dat wij als fysiotherapeuten maar één ding kunnen doen en dat is de handen in elkaar slaan.

U weet misschien dat ik in 2011 in het oostelijk deel van Nederland begonnen ben om op een constructieve manier in overleg te gaan met collega’s, zorgverzekeringen, onze klanten (patiënten belangen) en het KNGF.  Het doel is te komen tot een dialoog waarin alle partijen op basis van gelijkwaardigheid beslissingen nemen.

We hebben sinds minister Hans Hoogervorst te maken met een markt. Maar helaas is dit een markt die in de kinderschoenen staat. De overheid ook nog de fout gemaakt heeft om binnen dit marktpartijen stelsel één partij, de zorgverzekeraar, de regie te geven.

Daarnaast wordt de zorgmarkt inadequaat gemonitord door trage overheidsinstellingen die te ver van de markt af staan. Wij als beroepsgroep moeten ons zelf verwijten dat wij ook de moeite niet genomen hebben om de tijd te nemen de problemen die in de markt aanwezig zijn te melden bij onder andere NZa.

Het komende jaar wil ik mijn lokale initiatief naar een landelijk niveau brengen want als we wat willen bereiken dan zullen we dat nu en in gezamenlijkheid moeten doen.

Helaas kan ik geen directe adviezen geven hoe wij als groep iets zouden moeten doen in verband met de NMa.

Om die reden zal ik vaak in de ik-vorm spreken en aangeven wat ik ga doen … wat u er mee doet moet u zelf bepalen. Hopelijk heeft u nu begrip waarom er zo veel “ik” in mijn artikelen staat.

Toch ben ik niet bang dat mijn initiatieven de NMa zullen activeren om in te grijpen. Mijn plannen hebben namelijk vooral ten doel de service en kwaliteit voor de klant te verbeteren. Deze verbetering loopt niet altijd parallel met het belang van de zorgverzekeraar (wat overigens vreemd is) maar loopt wel parallel met de belangen van onze beroepsgroep. Dat zult u in de komende weken gaan merken. Ik hoop dan ook dat mijn ideeën en plannen uw interesse zullen wekken en dat u mijn stukjes blijft lezen en daar waar het mogelijk is u handelen daar op toepast.

Het zou al geweldig zijn wanneer u collega fysiotherapeuten opmerkzaam gaat maken op deze rubriek, ik heb niet alleen uw steun nodig maar ook die van alle andere collega’s. Dus ik verzoek u mijn artikelen zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen.

Wat hoop ik te bereiken?

Ik ga hier alleen kort in op het basisidee welke ik wil realiseren. De uitwerking komt in de komende weken.

U heeft er samen met het KNGF hebben voor gezorgd dat we de afgelopen 10 jaar geïnvesteerd hebben in kwaliteit. Ja u leest het goed, niet het KNGF heeft dit alleen gedaan, diegene die op de KNGF vergadering aanwezig waren en als makke lammeren jaknikten maar vooral ook die 90% resterende fysiotherapeuten die niet de moeite name om op die vergaderingen te verschijnen, hebben er voor gezorgd dat we nu in dit lastige parket zitten. Het was de bedoeling van de KNGF dat we door het leveren van betere kwaliteit automatisch een betere positie in de zorgmarkt zouden krijgen en dat we uiteindelijk naar een acceptabele vergoeding van onze diensten zouden komen. Dit is echter niet gebeurd, waar het mis is gegaan en wie daar de schuldige van was laat ik nu in het midden. Feit is dat ons vak met al die kwaliteitsslagen verworden is van een praktijk naar een theorie vak waarbij we zeker zo veel tijd bezig zijn met registreren en rapporteren dan met de klant.

De fysiotherapeut is van nature een doe-mens met een sociale inslag. Het administreren staat ons in de weg van dat waar we goed in zijn namelijk praktisch denken en handelen. Ik pleit er dan ook voor om terug te keren naar de primaire processen van de fysiotherapeut en dat is het aanbieden van hulp in de breedste zin des woords.

Met het verhogen van de kwaliteit hebben we niet dat gekregen wat wij wilden en is de zorg voor de klant zeer zeker niet verbeterd.

Wat moeten we dan wel doen om wel de erkenning te krijgen die wij verdienen.

Mijn antwoord is tweeledig:

  1. Naar onze klanten toe zullen we hoogwaardige zorg en persoonlijke aandacht moeten blijven geven. Wij hebben al jaren de hoogste klanttevredenheidsscore en dit moeten we en kunnen we nog verder verbeteren.
  2. Naar de zorgverzekeraar moeten we er voor zorgen dat we doelmatige zorg voor een redelijke prijs aanbieden maar het allerbelangrijkste is dat we niet alleen zorg aanbieden … nee we bieden iets nog veel belangrijkers aan en dat is een erg belangrijke marketingtool voor de Zorgverzekeraar. Wij als beroepsgroep hebben fysiek het contact met de klant van de zorgverzekeraar. Wij als beroepsgroep hebben dan ook de macht om klanten te beïnvloeden in hun zoektocht naar een goede zorgverzekeraar.

In de komende maanden ga ik u proberen te overtuigen van onze marketingkracht en dat wij die dienst kunnen vermarkten door het aanbieden van exclusieve contracten naar de zorgverzekeraar toe. Ja u leest het goed, wij fysiotherapeuten gaan de zorgverzekeraars contracteren … de wereld op zijn kop?

Ik hoop dat dit voor u een eye-opener is … bedenk voor u zelf eens hoe uw markt waarde hierdoor gestegen is …

1 REACTIE

  1. Beste Henk,

    Dat de gezondheidszorg geen markt is wil niet zeggen dat er geen werkzame marktpricipes zijn.
    Een forse toename van afgestudeerde fysiotherapeuten op het terrein van de eerstelijn heeft volledig de vooronderstelling onderuitgehaald dat met kwaliteitverbetering een hogere zittingprijn bereikt zou kunnen worden.
    Dat was te voorzien, maar fysiotherapeuten zijn nu eenmaal geen economen.

    Met die relatie patiënt-fysiotherapeut zit het doorgaans wel goed.
    Als er iets mis is in de machtsverhouding fysiotherapeut-zorgverzekeraar (wat is daarvoor je argumentatie?) moeten we daar inderdaad een oplossing zoeken.

    Met collegiale groeten,
    Peter van der Salm.

Reacties zijn gesloten.