Massage werkt ook ontstekingsremmend

Massage is niet alleen heerlijk ter ontspanning maar werkt ook dieper in de spieren. Dit blijkt uit een recent onderzoek in Science Translational Medicin.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Dat een massage prettig is na een stevige work-out is duidelijk. En we hopen natuurlijk dat het ook helpt om het herstel van de spieren te bespoedigen. Maar niemand heeft echt onderzoek gedaan naar wat een massage doet met de spieren op celniveau of moleculair niveau.

In bovenstaand onderzoek hebben 11 sporters een stevige work-out gedaan van 70 minuten waarbij de sporters uitgeput werden. Vervolgens is 1 van de bovenbenen van de sporters voor 10 minuten gemasseerd. Vervolgens is van zowel het gemasseerde als het niet-gemasseerde been een spierbiopt genomen. Na 2,5 uur rust werd er nogmaals een spierbiopt genomen van beide benen.

De onderzoekers hebben de biopten van beide benen geanalyseerd en vonden 2 belangrijke veranderingen: verminderde tekenen van ontsteking en een verhoogde productie van mitochondriën, de energiefabrieken van de cellen.

Verminderde productie van ontstekingsmoleculen kan hetzelfde pijnstillende effect hebben als gebruik van pijnstillers zoals ibuprofen en aspirine.

De verhoogde productie van mitochondriën  zorgt ervoor dat de spier sneller kan herstellen na een zware work-out. Dit betekent volgens de onderzoekers ook dat een massage na zware inspanning kan helpen bij het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Hier moet echter nog verder onderzoek naar gedaan worden.

Uit het onderzoek is overigens niet duidelijk naar voren gekomen dat een massage helpt om melkzuur weg te werken uit een spier.

Bron: sciencemag.org

- Advertentie -