Het valpreventieprogramma “Vallen Verleden Tijd” vermindert het aantal valpartijen van patiënten met een reumatische ziekte met veertig procent. Dit blijkt uit promotieonderzoek van fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Ellen Smulders, uitgevoerd bij de Sint Maartenskliniek. Zij promoveert op 2 mei aan het UMC St Radboud.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Per jaar belanden 50.000 mensen met een botbreuk op de spoedeisende hulp omdat ze gevallen zijn. Ongeveer negentig procent van alle heupfracturen is het gevolg van een val. Met name bij patiënten met een reumatische ziekte is het risico op een val groot. Het viel Smulders op dat er weinig aandacht is, zowel in de literatuur als in de praktijk, voor valpartijen bij reumatische ziekten. Zij richtte haar onderzoek op twee reumatische ziekten: osteoporose en reumatoïde artritis. Deze ziekten gaan gepaard met balansproblemen en de patiënten functioneren fysiek minder goed. Ook hebben ze een verhoogde kans op botbreuken als gevolg van zwakke botten.

Val breken

Om bij gezonde ouderen vallen te voorkomen heeft revalidatiegeneeskundige dr. Vivian Weerdesteyn voor de Sint Maartenskliniek enkele jaren geleden het valpreventieprogramma “Vallen Verleden Tijd” ontwikkeld. In het programma worden mensen op allerlei manieren getraind. Deelnemers werken onder andere op een hindernisbaan en ze krijgen meerdere spelvormen aangeboden. Bovendien bevat het programma valtechnieken uit judo, die de patiënten aangeleerd krijgen om een val te breken. Alle elementen van het programma zijn gerelateerd aan activiteiten uit het dagelijks leven.

Vijf weken

Smulders heeft Vallen Verleden Tijd aangepast voor gebruik door patiënten met osteoporose. Vervolgens heeft ze het programma bij deze patiëntengroep getest. Daarnaast heeft ze met een kleine studie onderzocht of het ook toepasbaar is bij reumatoïde artritis. Uit de resultaten bleek dat het programma zorgde voor een vermindering van veertig procent in het aantal valpartijen. Daarnaast kregen de patiënten meer vertrouwen in hun eigen balanshandhaving. Smulders: “Uniek aan dit programma is dat het maar vijf weken duurt en dat de patiënten valtechnieken leren”. Op dit moment wordt het valpreventieprogramma alleen aangeboden door de Sint Maartenskliniek in Nijmegen en Woerden. Het is de bedoeling dat het ook op andere plaatsen in Nederland beschikbaar komt.

Bron: ru.nl