Uit de bestuurskamer van het KNGF 22 augustus 2014

49

AB-lid

De selectieprocedure voor de vacature van algemeen bestuurslid heeft geleid tot een kandidaat waar we enthousiast over zijn: Brechtus Engelsma.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Brechtus is werkzaam als Hoofd Revalidatie, Medische Psychologie – Maatschappelijk Werk en Paramedisch Diensten bij het Antonius Ziekenhuis Sneek en als Hoofd Behandeleenheid Sneek en Emmeloord bij Revalidatie Friesland. Sinds 2008 is Brechtus bestuurslid bij RGF Het Noorden– momenteel in de functie van voorzitter.

We hebben in de gesprekken die we gevoerd hebben, ervaren dat we elkaar op inhoudelijk en persoonlijk vlak kunnen vinden. We hopen dat de verbinding die wij hebben kunnen maken zich ook vertaalt binnen onze vereniging. Samen hebben wij kracht! Zoals Brechtus dat verwoordt: “De grootste kracht van het KNGF zijn haar 22.000 leden”.

In de Algemene Vergadering van het KNGF op 15 oktober 2014 dragen wij Brechtus voor als beoogd bestuurslid met de portefeuille Organisatie en Bedrijfsvoering. We hopen dat u Brechtus Engelsma zult steunen met uw stem in de AV van uw regionale ledenvergadering die vooraf gaat aan de AV van het KNGF.

Nieuwe voorzitter

De procedure voor de selectie van een voorzitter loopt nog. We hebben veel reacties gehad van hoog niveau, onder andere van een oud-minister en een oud-staatssecretaris. We hebben een eerste selectie gemaakt van zes veelbelovende kandidaten. Ook deze procedure verwachten we komende weken af te ronden zodat we na de AV van oktober weer een compleet AB hebben.

Komt u weer in grote getale naar de AV van uw RGF in de eerste helft van oktober om onze kandidaten te steunen?

Gesprekken met De Friesland, VGZ, Achmea en CZ

De afgelopen tijd hebben wij kennismakingsgesprekken gevoerd met De Friesland, VGZ, Achmea en CZ. Hierin hebben wij onder andere onze visie op kwaliteit en transparantie toegelicht en de redenen waarom wij besloten hebben de oprichtingsakte voor de stichting Landelijke Database Fysiotherapie nog niet te ondertekenen. De gesprekken zijn in een goede sfeer verlopen.

Behandelindex van CZ

Met CZ hebben we hun beleid rondom de behandelindex besproken dat zonder het KNGF daarin te kennen ingrijpend gewijzigd is. We hebben gesproken over de abrupte invoering, de afkapgrens en de afwezigheid van de mogelijkheid tot verbetering. Wij vinden dat CZ eerder en expliciet de betekenis en het (toekomstige) belang van de behandelindex met haar contractanten had moeten communiceren. Een behandelindex kan in onze visie ook geen absolute norm zijn. Zij kan wel een indicator zijn en daarmee een reden om met elkaar in gesprek te gaan. Wanneer blijkt dat er sprake is van onverklaarbare afwijkingen, zou de betreffende collega de gelegenheid moeten krijgen om de prestaties te verbeteren. Als dat geen resultaat heeft, zou CZ tot beëindiging van het contract kunnen besluiten.

CZ is intern nog in overleg over de definitieve uitwerking van haar beleid. Daarin zal zij onze argumenten en die van de vele collega’s die gereageerd hebben, meenemen. CZ informeert ons zo spoedig mogelijk over de uiteindelijke vormgeving van haar contracteerbeleid.

Voortzetting Kwaliteit in Beweging (KIB)

Het project Kwaliteit in Beweging (KIB) laten we door een externe partij doorlichten. We willen duidelijkheid over de gevolgen, de kosten en de baten voor alle partijen.

KIB werkt met het meten van Patient Related Outcome Measures (PROM’s) die vele doelen moeten dienen: kwaliteitsverbetering van de individuele behandeling, kwaliteitsverbetering van de zorg voor alle patiënten, keuze-informatie voor de patiënt en kostenbeheersing voor de verzekeraar door selectie op doelmatige zorg. Dat betekent dat we ook PROM’s zouden moeten registreren wanneer die niet direct bijdragen aan een betere behandeling van de individuele patiënt.

We willen een heldere analyse van de kosten en consequenties van KIB voor alle stakeholders: patiënten, therapeuten en verzekeraars. Voor patiënten moet u denken aan de tijd die registratie voor hen kost in relatie tot een beperkt aantal verzekerde behandelingen. En zijn patiënten bereid en in staat om vragenlijsten in te vullen? Zijn de systemen in staat de privacy voldoende te borgen? Voor de therapeut: hoeveel tijd vraagt registratie van PROM’s, voldoen de aanwezige ICT voorzieningen, software en hardware, of is te verwachten dat bij veel collega’s investeringen nodig zijn? Kost KIB hen extra tijd en zo ja hoeveel? Hoe zit het met de scholing die nodig is voor KIB: tijd, kosten? Wie gaat die investeringen financieren? Voor de verzekeraar: is er voldoende draagvlak in de beroepsgroep zodat er betrouwbare data verzameld worden? Voor alle partijen is belangrijk dat de geselecteerde PROM’s zinvol, betrouwbaar en valide zijn.

Overhaaste invoering geeft het risico van een bij voorbaat mislukt systeem. Het is ook niet nodig dat wij overhaast invoeren: fysiotherapie doet het goed op het gebied van inspanningen voor kwaliteit.

Zoals reeds eerder gemeld gaan de wetenschappelijke pilots voor KIB door voor de looptijd die daarvoor afgesproken is.

Wij houden u op de hoogte ten aanzien van de voortgang.