Slenteren beter voor gezondheid

150

Dagelijks meer staan en bewegen, bijvoorbeeld slenteren, is beter voor je gezondheid dan een uur intensief sporten. “De Nederlandse beweegnorm, die inhoudt dat je elke dag een half uur intensief moet bewegen, blijkt dus onjuist.” Dat stelt dr. Hans Savelberg, universitair hoofddocent Bewegingswetenschappen aan het Maastricht UMC+/UM. Op 13 februari 2013 publiceerde hij zijn bevindingen in het internationale online tijdschrift PLOS ONE.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Laagintensief, alledaags bewegen, zoals staan, slenteren, wandelen en fietsen, heeft een veel positiever effect op risicofactoren voor suikerziekte en hart- en vaatziekten dan één uur per dag sporten, met als voorwaarde dat het calorieverbruik bij beide vormen ongeveer aan elkaar gelijk is.

Bewegingsregimes

Savelberg stelde in zijn onderzoek drie bewegingsregimes op en vroeg achttien gezonde studenten tussen 19-24 jaar oud om de drie regimes vier dagen achtereen te volgen. In het eerste regime moesten de deelnemers veertien uur per dag zitten. Ze mochten gedurende twee uren die overdag overbleven, lopen. In het tweede regime werd één uur zittijd verruild voor intensieve beweging. Tijdens het derde regime werd de studenten gevraagd zes uur zittijd te verruilen voor vier uur lopen en twee uur staan.

Resultaten

De resultaten lieten, volgens de verwachting, zien dat in het eerste regime minder calorieën gedurende de dag verbruikt werden dan in de andere twee regimes, waar het calorieverbruik nagenoeg gelijk was. Cholesterol- en lipidenwaarden in het bloed waren iets verbeterd na het tweede regime (met een uur intensief sporten) ten opzichte van het eerste regime (alleen zitten). Echter, verrassend genoeg trad na het ‘slenterregime’ een aanzienlijke verbetering op in de bloedwaarden ten opzichte van zowel het eerste als het tweede beweegregime. Savelberg concludeert dat, wanneer het energieverbruik gelijk is, een langere duur van lage-intensiteit-beweging tot grotere gezondheidsvoordelen leidt dan kortere perioden van intense activiteit.

Veranderende kijk op gezonde leefstijl

Savelberg: “Deze onderzoeksresultaten zullen onze kijk op een gezonde leefstijl ingrijpend wijzigen. De zogenoemde beweegnorm, iedere dag minimaal een half uur sporten, blijkt onjuist. Niet iedereen kan of wil sporten, waardoor veel mensen het advies ook niet opvolgen. En wie dat wel doet, heeft er niet altijd baat bij, want wie dagelijks een half uur sport, houdt nog 23,5 uur over om te zitten.”

Bron: azm.nl

14 REACTIES

    • Al jaren moet ik lopen heb etalagebeen. Vorig jaar ben ik hiervoor
      Gedotterd wat is mislukt kreeg een bloeding en moest geopereerd worden .
      Ben nu weer helemaal terug naar af . Blijf echt mijn best doen door veel
      lopen.Heb nu ontdekt dat mijn schoenen met een kleine hak een
      beter gevoel geven in mijn benen en houd daardoor het lopen langer vol
      Er werd me altijd door de vaatchirurg gezegd niet slenteren maar lopen,
      slenteren kan ik heel goed Het is voor mij een fantastisch goed bericht
      Wat ik nu te lezen krijg “slenteren” is nog beter, maar wat moet ik hiervan
      geloven

      • Dit is een site voor fysiotherapeuten, niet voor patiënten. Maar met etalagebenen moet je inderdaad lopen, niet slenteren. Het onderzoek waar het hier over gaat ging over iets heel anders dan etalagebenen.

        In zijn algemeenheid moeten patiënten heel voorzichtig zijn met de interpretatie van wat men op het internet leest. Dat bewijst dit geval weer. Primair zou men moeten vertrouwen op de behandelend arts of fysiotherapeut, niet op een internetartikel.

        Men kan een artikel als dit natuurlijk wel meenemen naar de clinicus, met de vraag of het van toepassing is. Maar verder zou men moeten vertrouwen op de clinicus, niet op losse internetartikelen als men die niet weet te interpreteren. ‘A little knowledge is a dangerous thing.’

        • Ongevraagd kreeg ik een e mail van FysioForum Nieuwsmailer waarin het artikel over “slenteren”
          Dus ik heb dit niet van het internet

          • Geachte A van Keep -Meeusen,

            Dhr. Conijn heeft gelijk dat u het beste kunt vertrouwen op het oordeel van uw hulpverlener(s).
            Maar als hulpvrager is het prima als u hier uw licht opsteekt en-of een vraag of commentaar achterlaat.

            En dat u de nieuwsmailer ontvangt, dat is omdat u hiervoor bent ingeschreven of omdat u een account heeft op de website. Mocht u deze niet meer willen ontvangen, gebruik dan de link in de nieuwsbrief.

  1. Vetverbranding blijkt tussen 40-50% van de HFmax het optimaalst te zijn… geen wonder dus , dat de Cholesterol- en lipidenwaarden verbeterd waren. Wat mij intereseerd is, in hoever de conclusie van een onderzoek uitgevoerd met (maar) achttien gezonde studenten tussen 19-24 jaar oud betrekking heeft op het effect op risicofactoren voor suikerziekte en hart- en vaatziekte bij een grotere doelgroep met patiënten die DM2 of een verhoogd cardovasculair riscico hebben.

  2. Los van het feit dat het onderzoek wederom bevestigd dat bewegen gezond is gaat die zogenaamde “beweegnorm” niet over sporten. Wellicht dus dat de kijk op een gezonde leefstijl wat minder ingrijpend veranderd.

    Nederlandse Norm Gezond Bewegen boven de 18 jaar:
    een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit op tenminste vijf, bij voorkeur alle dagen van de week; voorbeelden van matig intensieve lichamelijke activiteit bij volwassenen zijn wandelen met 5 km/u en fietsen met 16 km/u.

    Dat is niet hetzelfde als sporten. Daarvoor bestaat er een Fitnorm.

    De fitnorm voor volwassen gaat uit van minstens 3 maal per week 20 minuten inspannende lichaamsbeweging. Het gaat om activiteiten waarbij uw hartslag flink omhoog gaat, u dieper gaat ademhalen en zweten. Denk aan sporten of bijvoorbeeld het omspitten van de tuin.

    Copy past uit een artikel van de Vereniging voor Sportgeneeskunde, 2009.

  3. Dit artikel zegt niets. Een doelgroep gebruiken van gezonde mensen van 19-24 jaar en dan tot een conclusie komen dat norm van actief bewegen van 30 minuten niet klopt?

    De doelgroep is hiervoor sowieso al niet representatief.

  4. Uitermate interessant onderzoek en dito conclusie. Maar voordat je de beweegnorm bestempelt als niet-kloppend, moet je met veel méér komen dan één onderzoek dat een tegendraadse conclusie oplevert. Bovendien is niet duidelijk hoe het zit met de kwaliteit, de zogeheten interne validiteit, van het onderzoek.

Reacties zijn gesloten.