Rugaandoeningen genezen straks beter met DNA-techniek

15

Duizenden Nederlanders met ernstige rugaandoeningen en klachten kunnen in de toekomst volstaan met een minder ingrijpende botherstel-operatie, dankzij een nieuwe DNA techniek. Tot nu toe wordt bij mensen in de rug een stukje bot weggehaald uit de heup. Dit is straks niet meer nodig als kunstmatige aanmaak slaagt van zogeheten Bone Morphogenetic Proteins (BMP), eiwitten die het lichaam aanmaakt bij een botbreuk.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Deze techniek wordt in Nederland uitgevoerd door de orthopeed Cumhur Öner van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht. Öner ontvangt op 13 januari de Annaprijs, die eens in de twee jaar wordt uitgereikt voor bijzondere onderzoeksprestaties op het gebied van het steun- en bewegingsapparaat.

Het weghalen van een stukje bot uit de heup wordt toegepast bij patiënten met een scheve rug, wervelverschuivingen, breuken en uitzaaiingen van tumoren. Het is een ingrijpende en vaak pijnlijke ingreep. Met nieuwe DNA technieken zijn BMP eiwitten kunstmatig te produceren en wordt het natuurlijke genezingsproces nagebootst. Gebroken botten kunnen hiermee beter genezen.

Öner: “Door de nieuwe aanpak kunnen we volstaan met een kleinere, minder invasieve ingreep met minder complicaties.” Samen met collega’s in academische centra in Frankrijk, Spanje, Italië en binnenkort ook Duitsland voert hij het BMP-onderzoek uit. Volgens Öner is de nieuwe aanpak kostbaarder, maar staat hier een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van leven voor de patiënt tegenover.

Jaarlijks hebben ca. 4.5 miljoen Nederlanders last van aandoeningen aan het bewegingsapparaat, waaraan een kwart van alle gevallen van arbeidsongeschiktheid is te herleiden.

Bron: Nederlandse Orthopedische Vereniging