Extra ziektekosten vaak belastingvrij aftrekbaar

36

Sommige werkgevers vergoeden de extra ziektekosten die hun werknemers maken. Dankzij een (para)medische behandeling is de betreffende werknemer vaak weer sneller inzetbaar dan zonder. Weinigen weten dat dit in Nederland belastingvrij mag.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Bijvoorbeeld een kaakchirurgische behandeling, al gauw een paar duizend euro en niet door de ziektekostenverzekering vergoed, kan de werkgever voor zijn rekening nemen. Maar er zijn veel meer behandelingen die voor vergoeding in aanmerking komen.

Natuurlijk zijn er wel een paar voorwaarden. Zo moet er een medisch voorschrift of indicatie voor de behandeling zijn. En mag alleen dat belastingvrij worden vergoed wat het ziekenfonds niet dekt. Bovendien alleen die kosten die – als de werkgever ze niet vergoedt – voor de inkomstenbelasting als een aftrek voor buitengewone uitgaven kan worden opgevoerd. De uitgaven moeten wel op de werknemer ’drukken’. Als hij de kosten op een andere manier krijgt vergoed, AWBZ of ziektekostenvergoeding dan houdt het op. Een vergoeding voor premies van ziektekostenverzekering of ziekenfonds is wel belast! Maar dan nog blijft er ruim voldoende over. In grote trekken gaat het om uitgaven die de werknemer maakt voor ziekte, invaliditeit en bevalling. Dat betreft de uitgaven voor de werknemer zelf. Voor belastingvrije vergoeding komen dus in aanmerking: kosten voor huisarts, tandarts of specialist, verpleging in een ziekenhuis of andere verpleeginstelling en paramedische behandelingen door of onder begeleiding van een arts. Zoals daar zijn fysiotherapie, acupunctuur, revalidatie, logopedie, homeopathie of chiropraxie. Van de verplichte eigen bijdrage bij een verblijf in een verzorgings- of verpleeghuis mag 25 procent belastingvrij worden vergoed. Ook uitgaven voor extra gezinshulp mag de werkgever fiscaal vriendelijk vergoeden. Als die gezinshulp tenminste noodzakelijk is als gevolg van ziekte of invaliditeit. Daarnaast hulpmiddelen die de werknemer in staat stellen normale lichaamsfuncties uit te oefenen die zonder die middelen niet mogelijk zouden zijn. Daaronder vallen bijvoorbeeld brillen, lenzen (ook de schoonmaakmiddelen), steunzolen, gehoorapparaten, kunstgebitten, blindengeleidehond, een rolstoel, krukken en traplift. Alsmede onderhoud, reparatie en verzekering hiervan. Vervoerskosten van een zieke of invalide voor een medische behandeling komen ook voor belastingvrije vergoeding in aanmerking. Voor reiskosten voor ziekenbezoek gelden nogal wat voorwaarden. De zieke moet tot het huishouden hebben behoord, het moet om langdurige verpleging gaan en de afstand dient minimaal tien kilometer te zijn. Extra uitgave voor kleding, beddengoed en uitgaven voor een dieet, alsmede reis- en verblijfkosten in verband met de terminale ziekte van een in het buitenland verblijvend fiscale partner of kind onder de 27 jaar komen eveneens voor vergoeding in aanmerking. Er is nog één beperking waarmee rekening moet worden gehouden. Als de werkgeversvergoeding voor deze kosten in CAO of arbeidscontract is afgesproken, dan is sprake van belastbaar loon. Belastingvrije vergoeding is dan niet mogelijk. Door: Hans Sonders Bron: Provinciale Zeeuwse Courant