Rijnland Ziekenhuis plaatst eerste schouderprothese uit 3D-printer

138

Gisteren plaatste dr. Cornelis Visser, orthopeed in Rijnland Ziekenhuis, als eerste in Nederland een totale schouderprothese op maat. Voor de patiënt wordt een unieke mal geprint, waardoor de schouderprothese optimaal kan worden geplaatst. Dit kan de levensduur van de prothese aanmerkelijk verlengen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Uitzendbureau voor de fysiotherapeut

Bij een totale schouderprothese worden zowel de schouderkop als de schouderkom vervangen door een prothese. Voor een goed resultaat moet de positie van de prothese geheel aansluiten op de anatomie van de patiënt. Dit is nu mogelijk met de Signature-techniek. Dr. Cornelis Visser legt uit: ‘Een paar weken voor de operatie maken wij een CT-scan van de schouder van de patiënt, dit levert een 3D-beeld op. Op basis van dit beeld wordt de optimale positie van de komprothese bepaald én wordt een op maat gemaakte mal in Amerika geprint. Voorheen werd de positie van de prothese pas tijdens de operatie op het blote oog bepaald, nu gebruik ik hiervoor de unieke mal. Hierdoor kan ik de prothese geheel laten aansluiten op de anatomie van de patiënt.’

Voordelen patiënt

Door de optimale plaatsing voelt de totale schouderprothese voor de patiënt natuurlijker aan; de prothese beweegt beter en de krachten op de kom worden zoals bij een ‘normaal’ schoudergewricht verdeeld. Daarbij kan deze ideale verdeling van de krachten de levensduur van de prothese aanmerkelijk verlengen.

Uniek in Nederland

Rijnland Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland die de Signature-techniek gebruikt bij het plaatsen van een totale schouderprothese. De techniek wordt landelijk al met succes gebruikt bij plaatsing van knieprotheses.

Bron: rijnland.nl

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl