Rechter: niet bungee jump, maar overwerk verergert RSI

20

‘Deze zaak toont maar weer eens aan dat werkgevers er werkelijk van alles bijhalen om onder hun aansprakelijkheid voor een beroepsziekte uit te komen.’ Dat zegt directeur Jan Warning van Bureau Beroepsziekten FNV naar aanleiding van uitspraak in hoger beroep van een werknemer met RSI.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Die was in de WAO was beland en eiste schadevergoeding. Een van de argumenten die zijn werkgever daartegen aanvoerde was dat hij tijdens een vakantie in Nieuw Zeeland een bungee jump had uitgevoerd.

Het gerechtshof te Amsterdam vernietigt het eerdere vonnis van het kantongerecht. Niet de bungee jump, maar het feit dat Рterwijl er al sprake is van RSI-klachten Рde werknemer 48 uur moest overwerken binnen ̩̩n week, was voor de rechter doorslaggevend om de werkgever aansprakelijk te stellen.

Ook het argument van de werkgever dat de werknemer al voor in diensttreding last had van RSI, verwierp de rechter. De beeldschermwerker was in maart 1998 in dienst getreden. Vlak voor de eeuwwisseling viel hij uit. Na consultatie van de bedrijfsarts hervatte de man eind januari 2000 het werk weer om aan het eind van het jaar volledig in de WAO te belanden.

Jan Warning van Bureau Beroepsziekten: ‘Deze zaak raakt een beetje aan de oeverloze discussie of werknemers al of niet risicovolle sporten of hobby’s mogen bedrijven. Belangrijker is echter dat de rechter duidelijk heeft gemaakt dat je iemand die al klachten heeft niet met een berg overwerk kunt opschepen.”

In de zaak heeft het gerechtshof geen schadevergoeding toegekend, maar de advocaten van beide partijen gelast om tot een schikking te komen.

Bron: FNV