Patiënt met bekkenbodemprobleem sneller geholpen

12

Met de oprichting van Alant Vrouw, drie jaar geleden, is het voormalige bekkenbodem spreekuur in het UMC Utrecht toegankelijk geworden voor vrouwen met andere gynaecologische problemen. Ruim 400 patiënten van het UMC Utrecht werden het afgelopen drie jaar doorgestuurd naar Alant Vrouw.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Daardoor is de wachttijd voor een eerste consult algemene gynaecologie in het UMC Utrecht teruggelopen van twee maanden naar drie weken. Alant Vrouw is het eerste medische centrum in Nederland dat zich volledig heeft gespecialiseerd in de behandeling van bekkenbodem- en overgangsklachten.

Bekkenbodem
Alant Vrouw behandelt per jaar gemiddeld 1000 vrouwen met bekkenbodem- en overgangsklachten. Dit ontlast de druk op de polikliniek gynaecologie aanzienlijk, waardoor patiënten met andere gynaecologische problemen sneller in het UMC Utrecht terecht kunnen. Hierdoor kan de operatiekamer in het UMC Utrecht benut worden voor vrouwen met bekkenbodem- en incontinentieklachten die ook daadwerkelijk academische zorg nodig hebben. In 2005 waren dit 160 operaties, ten opzichte van 120 in 2004.

Voordelen voor patiënt
Voor patiënten heeft de samenwerking tussen UMC Utrecht en Alant Vrouw grote voordelen. De zorg is gemakkelijk toegankelijk voor iedereen en Alant Vrouw biedt multidisciplinaire zorg aan (gynaecologie, urologie, chirurgie, fysiotherapie, psychologie, seksuologie, specialistisch verpleegkundigen). Dat betekent dat de patiënt maar één keer haar verhaal hoeft te doen én niet steeds doorverwezen hoeft te worden. Daarnaast worden patiënten snel en op maat geholpen in een kleinschaliger omgeving en voert Alant Vrouw een aanzienlijk deel van de operaties in dagbehandeling uit. Dit jaar heeft Aalant Vrouw ongeveer 100 operaties in dagbehandeling uitgevoerd.

Alant Vrouw
Alant Vrouw, gevestigd in Zeist, is het eerste zelfstandige behandelcentrum in Nederland dat volledig gespecialiseerd is in de behandeling van vrouwen met bekkenbodem- en overgangsklachten zoals urineverlies en vaginale verzakking. De zeer vrouwvriendelijke sterilisatiemethode Essure is onlangs als nieuw programma opgenomen. Alant Vrouw bestaat drie jaar en heeft een intensief samenwerkingsverband met het UMC Utrecht, ook op het gebied van opleiding en wetenschappelijk onderzoek. Inmiddels zijn sinds de start van Alant Vrouw ruim 3.000 vrouwen geholpen.

Bron: UMC Utrecht