Onderzoek naar scheefgroei bij baby’s

19

Sinds het begin van de jaren negentig krijgen ouders vanwege het gevaar op wiegendood het advies om hun baby op de rug te laten slapen. Sindsdien ontwikkelen veel zuigelingen een scheef hoofd. Onderzoek moet uitwijzen welke baby’s het meeste risico lopen en wat ertegen kan worden gedaan.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Het onderzoek wordt geleid door Leo van Vlimmeren, kinderfysiotherapeut in ziekenhuis Bernhoven in Veghel en docent kinderfysiotherapie aan de Hogeschool Utrecht.

Scheef hoofd
“De meeste kinderen hebben bij de geboorte nog geen scheef hoofd, maar als het hoofdje in de eerste maanden steeds dezelfde kant op gedraaid ligt, kan dat zich snel ontwikkelen. Doe je daar niets aan dan herstelt het hoofdje geleidelijk wel weer, maar in welke mate is afwachten.”

Risico
Het uiteindelijke doel van het promotieonderzoek is duidelijk te krijgen welke factoren van invloed zijn op de schedelgroei. “De voorkeurshouding is veelal van tijdelijke aard”, legt Van Vlimmeren uit. “Wel kan het scheve hoofd min of meer blijven en dat willen we voorkomen. We weten straks beter welke baby’s meer risico lopen op het krijgen van een scheef hoofd en wat we ertegen kunnen doen.”

Helm
Sommige baby’s met een scheefgegroeid hoofdje krijgen kinderfysiotherapie en de ouders van andere baby’s krijgen adviezen van het consultatiebureau. Voor een beperkt aantal kinderen is het nodig dat zij 22 uur per dag een zogeheten redressiehelm dragen. Na ongeveer een half jaar is de afwijking dan volledig verdwenen.

Bron: Brabants Dagblad