Nieuw systeem voor revalidatie in het Militair Revalidatie Centrum

54

Virtueel revalideren Als piraat met een houten been probeer je jezelf staande te houden op een wiebelend bootje. Het zou een scene kunnen zijn uit een van de vele pc-spelletjes. Het betreft hier echter geen game, maar de in Israel ontwikkelde virtuele revalidatieomgeving CAREN. MRC Aardenburg kocht als eerste in Europa het systeem aan.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

CAREN staat voor Computer Assisted Rehabilitation Environment. Het is een revalidatiesysteem dat gebruikmaakt van een virtuele omgeving. Patienten nemen plaats op een rond platform dat in zes richtingen kan bewegen en kijken naar een groot projectiescherm. Op het lichaam kunnen markers worden aangebracht die licht van verschillende lichtbronnen reflecteren. Sensoren pikken het weerkaatste licht op en sturen deze gegevens naar een computer. Deze maakt hiervan een zogenaamde motion capture, een weergave van het bewegend lichaam. In de vorm van een piraat (of een ander personage) kan de bewegende patiënt op het videoscherm worden weergegeven.

Er zijn meerdere behandelingen mogelijk, vertelt kol-revalidatiearts Willem Wertheim, hoofd van de medische dienst MRC Aardenburg. Ten eerste kan het systeem de motorische activiteiten van een patiënt ondersteunen, waarbij de mate waarin het platform corrigeert, kan worden ingesteld. Hierdoor wordt voor de patiënt het gevoel van stabiliteit versterkt. Gedurende de therapie kan de moeilijkheidsgraad worden verhoogd. Het systeem kan ook precies andersom worden gebruikt. Het platform kan de patiënt juist uit balans brengen, wat ook op het videoscherm voor hem in beeld wordt gebracht. De patiënt moet zelf corrigeren om niet te vallen. Hieraan kan ook een spelelement worden gekoppeld waarbij de handen in de ruimte bewegen en ballen op het scherm moeten raken. Ook kan een compleet personage op het scherm de bewegingen van de patiënt nabootsen. Een piraat met een houten been kan een patiënt met een geamputeerd been representeren.

Met het systeem kunnen verschillende doelgroepen patiënten worden behandeld. Denk hierbij aan amputaties aan de onderste extremiteiten, niet aangeboren hersenletsel als gevolg van een CVA of neurotrauma, de ziekte van Parkinson, MS en andere neurologische aandoeningen met gevolgen voor de mobiliteit. Verder komen ook rugpatienten met bewegingsangst, revalidanten met knieproblemen en patiënten met angststoornissen voor behandeling in aanmerking.Wertheim is vurig pleitbezorger om het systeem naar Doorn te halen. Bij MRC Aardenburg wekte het systeem onze interesse, vervolgt hij. Voor wetenschappelijk onderzoek bestaan er soortgelijke opstellingen, maar de inzet voor revalidatie is nieuw. In februari vertrok ik samen met een psycholoog en een fysiotherapeut naar het Sheba Hospital nabij Tel Aviv om het apparaat met eigen ogen te aanschouwen. We waren direct enthousiast. Een tweede reis volgde, samen met commandant MRC Lkol Van Moerkerk en Bgen-arts Van der Meer, commandant Bedrijfsgroep Gezondheidszorg. Zij gaven groen licht voor het project.

Na Tel Aviv is Doorn de tweede plaats in de wereld waar CAREN wordt geïnstalleerd. Daarmee lopen we voor op de Verenigde Staten die het systeem ook hebben besteld, zegt Wertheim met enige trots. In december moet het systeem operationeel zijn. We moeten dus nog een beetje geduld hebben, wat soms niet makkelijk is. Bij veel patiënten zou CAREN nu al zijn nut kunnen bewijzen. We verwachten dat het systeem optimaal zal worden ingezet. Daarnaast willen we in de avonduren en weekenden CAREN gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.

Bron: Motek