Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Trombosestichting starten met een langverwacht revalidatieprogramma voor longemboliepatiënten. Dankzij een schenking van 300.000 euro van de VriendenLoterij kan het LUMC van start met een revalidatieprogramma om de kwaliteit van leven van deze patiënten te verbeteren.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Uitzendbureau voor de fysiotherapeut

Jaarlijks krijgen meer dan 12.000 mensen in Nederland een longembolie. De helft van deze patiënten houdt langdurige lichamelijke en mentale klachten over aan deze vorm van trombose. Deze klachten kunnen zo ernstig zijn dat werken niet meer lukt en sociaal isolement dreigt. Terwijl betere zorg na een longembolie juist nu extra aandacht behoeft omdat het coronavirus zorgt voor meer longembolieën, is er op dit moment nog geen goede behandeling.

Betere kwaliteit van leven met thuisrevalidatie

Internist Erik Klok ven het LUMC heeft in samenwerking met Hoogleraar Martijn Spruit (Universiteit Maastricht), longartsen Anton Vonk Noordegraaf (Amsterdam UMC), Maarten Ninaber (LUMC), en technologiepartner ProCare speciaal voor longemboliepatiënten een thuisrevalidatieprogramma ontworpen met een fietsergometer van Lode. Erik Klok: “We gaan patiënten direct na de diagnose longembolie in hun thuissituatie activeren om te bewegen en gezond te leven, zodat ze sneller weer aan het werk zijn, minder vaak uitvallen en zich fitter voelen. Hiermee willen we een groot verschil gaan maken”.

Uniek en laagdrempelig programma voor thuisrevalidatie

Dit revalidatieprogramma, PE@home, is uniek in de wereld. Op een laagdrempelige manier kunnen patiënt, arts en fysiotherapeut samenwerken aan een goede revalidatie van de patiënt. Dit met de hulp van een speciaal ontworpen dashboard waarop alle partijen de resultaten kunnen zien. Met steun van de VriendenLoterij en de Trombosestichting kunnen Klok en zijn collega’s dit programma nu wetenschappelijk toetsen en nationale implementatie ervan voorbereiden.

Stans van Egmond, directeur Trombosestichting: “Wij spreken vaak mensen die na een longembolie kampen met veel nare klachten, terwijl dat volgens ons voorkomen had kunnen worden met goede nazorg. Met deze schenking kunnen we eindelijk van start om die goede nazorg te ontwikkelen. We hebben straks een mooi programma dat mensen echt helpt, en dat zij gewoon thuis kunnen volgen. We zijn de VriendenLoterij dan ook erg dankbaar voor de steun.”

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl