Mensen met een beroerte kunnen nu direct na hun opname in Meander Medisch Centrum luisteren naar hun eigen muziek. Uit onderzoek is gebleken dat dit bijdraagt aan een beter herstel.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

In Meander Medisch Centrum worden jaarlijks zo’n 400 patiënten opgenomen met een beroerte (CVA). Dit is een infarct of bloeding in de hersenen, met mogelijk ernstige gevolgen, zoals verlamming, spraakproblemen en karakterverandering. Om beter te herstellen is het belangrijk dat de patiënt gedoseerd en aangepast naar zijn niveau geprikkeld wordt. Muziek is een van de prikkels die Meander aanbiedt.

“Muziektherapie biedt een waardevolle aanvulling op onze patiëntenzorg, vooral als andere actieve vormen van revalidatie nog niet haalbaar zijn”, legt verpleegkundige Anika van de Pol uit. “De resultaten van onderzoek tonen aan dat dagelijks minimaal één uur muziek luisteren tijdens de eerste twee maanden na een beroerte het herstel versterkt. Dit herstel is met name zichtbaar op het gebied van taal, geheugen, gerichte aandacht en het voorkomen van een depressieve en verwarde stemming.”

Op de patiëntenkamers van de afdelingen Acute Zorg Neurologie en verpleegafdeling Neurologie van Meander zijn sinds deze maand radio-cd spelers met MP3-aansluiting beschikbaar. De aanschaf hiervan is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van DJ Lubbertus, Eetlokaal De Noot en de Wenslichtjes actie van de Vrienden van Meander.

Patiënten kunnen met hulp van hun verpleegkundige en naasten zelf hun muziek kiezen. Anika van de Pol: “Een beroerte is een ingrijpende gebeurtenis, niet alleen voor de persoon zelf maar ook voor zijn naasten. Muziektherapie is voor ons een mooie manier om ook de naasten intensief bij de revalidatiebehandeling te betrekken.”

In Meander Medisch Centrum werken de afdelingen Neurologie en Revalidatiegeneeskunde optimaal met elkaar samen in het CVA-centrum. Zodra de behandeling voor de beroerte is gestart, begint de patiënt met revalideren in het ziekenhuis.