Meer zicht op verschillen tussen fysiotherapeuten

49

Zorgverzekeraars krijgen steeds meer inzicht in verschillen tussen aanbieders in de bewegingszorg: fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en podotherapeuten.  De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt dat verzekeraars met dit inzicht nog meer onderscheid kunnen maken in de contracten die zij sluiten met zorgaanbieders en ook duidelijker kunnen zijn naar hun verzekerden over de verschillen in bijvoorbeeld kwaliteit en doelmatigheid.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

In de marktscan bewegingszorg beschrijft de NZa de stand van zaken in de eerstelijnszorg door fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en podotherapeuten. Opvallend is dat de tarieven in deze zorgsector, waar al jaren vrije prijzen gelden, stabiel blijven.
Dit komt doordat nagenoeg alle zorgaanbieders in deze sector een contract sluiten met een zorgverzekeraar, die vervolgens grip kan houden op de prijs én de kwaliteit van de geboden zorg.

Zo zijn er zorgverzekeraars die fysiotherapeuten hogere tarieven bieden als zij extra service of betere kwaliteit van zorg leveren. Bijvoorbeeld als zij ruimere openingstijden hebben, of goed met andere disciplines samenwerken. Deze differentiatie is een goede zaak, vindt de NZa. Doordat zorgverzekeraars hun eigen keuze maken wat ze een aantrekkelijk pakket aan zorg vinden voor hun verzekerden, worden de verschillen tussen polissen en daarmee de keuzevrijheid van verzekerden groter. Het zou nog beter zijn als de zorgverzekeraars de informatie over de verschillen die zij zien ook delen met hun verzekerden, zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken voor een bepaalde zorgaanbieder.

Zorgverzekeraars kunnen met hun inzicht in de verschillen tussen zorgaanbieders bovendien nog selectiever zorg inkopen dan ze nu doen, door bijvoorbeeld minder goed presterende zorgaanbieders geen contract meer aan te bieden. Op dit moment hebben zorgverzekeraars daar te weinig baat bij omdat zij vervolgens nog steeds een vergoeding moeten betalen voor niet gecontracteerde zorg. Om de zorg betaalbaar en toegankelijk voor iedereen te houden vindt de zorgautoriteit dat de zorgverzekeraar ook de keuze moet kunnen maken om niets te vergoeden voor zorg geleverd door aanbieders die onder de maat presteren. Er ligt een voorstel voor een wetswijziging (artikel 13 Wmg) om dit mogelijk te maken.

Zorgverzekeraars blijven gehouden aan hun zorgplicht. Door deze wettelijke verplichting moeten zorgverzekeraars altijd voldoende zorg van goede kwaliteit inkopen voor hun verzekerden.

Download marktscan eerstelijns zorg in PDF
Bron: NZa

1 REACTIE

  1. “Om de zorg betaalbaar en toegankelijk voor iedereen te houden vindt de zorgautoriteit dat de zorgverzekeraar ook de keuze moet kunnen maken om niets te vergoeden voor zorg geleverd door aanbieders die onder de maat presteren.”
    Begrijp ik het goed dat de NZA met andere woorden zegt: Als je niet HCA-geauditeerd bent dat je dan onder de maat presteert…? Onder welke maat? De administratiemaat?
    Sturing op kwaliteit is prima. Ik denk dat een ieder hierbij gebaat is en het is goed dat de kwaliteit inzichtelijk gemaakt wordt. Het is echter jammer dat de kwaliteit verward wordt met het buitenproportioneel op orde hebben van je administratieve processen.
    Waar staan we als fysiotherapeuten voor? Durven we een vuist te maken naar de zorgverzekeraars en een dikke vinger op te steken bij hun eisenpakket. Nog even en we maken na 20 minuten behandelen een dansje om de tafel in de blote kont omdat een zorgverzekeraar dat een kwalitatief belangrijke actie vindt.
    De zorg wordt er ook niet goedkoper op. Het personeel moet ten tijde van de audit daarentegen wel aardig overuren maken om de dossiers op orde te krijgen, waarna na het behalen ervan de teugels weer wat gevierd kunnen worden. Het zou toch niet nodig moeten zijn om in je eigen tijd allerlei dossiers in te vullen, terwijl je in die tijd ook een patiënt zou kunnen behandelen. Wat is de winst?
    Ik denk dat de patient prima in staat is om te bepalen of een zorgverlener kwaliteit levert of niet. Dat zou voor de verzekeraar het belangrijkste criterium moeten zijn. En de tevredenheid van patiënten is bij Topzorg-praktijken niet bepaald groter dan bij andere praktijken.

    “In de marktscan bewegingszorg beschrijft de NZa de stand van zaken in de eerstelijnszorg door fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en podotherapeuten. Opvallend is dat de tarieven in deze zorgsector, waar al jaren vrije prijzen gelden, stabiel blijven.
    Dit komt doordat nagenoeg alle zorgaanbieders in deze sector een contract sluiten met een zorgverzekeraar, die vervolgens grip kan houden op de prijs én de kwaliteit van de geboden zorg.”
    Beste NZA, waarom sluiten nagenoeg alle zorgaanbieders een contract met de verzekeraar die vervolgens grip houdt op de prijs én kwaliteit van de zorg? Natuurlijk omdat er geen gelijke machtsverhoudingen zijn in dit speelveld. De politiek legt de macht te nadrukkelijk bij de verzekeraars, die ook nog eens conglomereren tot een beperkt aantal grote partijen. Het niet tekenen van een contract, hoe slecht de voorwaarden ook zijn, betekent minder omzet en mogelijk het verlies van de baan van een medewerker.
    Als we met zijn allen nou eens konden besluiten om niet te tekenen, zou de NZA zich dan nog in de handen wrijven van tevredenheid?

Reacties zijn gesloten.