Kwaliteit zorg door selectieve inkoop

7

Niet meer alle zorg inkopen, maar selectieve inkoop. Dat levert een betere kwaliteit van zorg en drukt de kosten. Zorgverzekeraars moeten vooraf met patiëntenorganisaties nagaan welke afspraken over aan te kopen zorg moeten worden gemaakt. Kwalitatief slechte zorg zou niet meer gecontracteerd moeten worden. Dat adviseert de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een advies over Zorginkoop, dat vandaag aan minister Klink wordt aangeboden.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Volgens de RVZ verhoogt selectieve zorginkoop de kwaliteit van de zorg en draagt bij aan de terugdringing van de sterke groei van de zorguitgaven. Selectieve zorginkoop betekent dat niet alle zorg moet worden gecontracteerd: alleen goede en doelmatige zorg. Patiënten sturen naar gecontracteerde zorg betekent een einde van de vrije artsen keuze. Dit houdt niet in dat er geen enkele keuze meer is: er moet altijd sprake zijn van keuze-mogelijkheden voor de verzekerde. Maar kiest de patiënt voor de zorginstelling die de zorgverzekeraar adviseert, dan krijgt die een betere kwaliteit of betaalt minder premie. Een andere keuze maken kan, maar dat kost geld. Ook kan de verzekerde voor een verzekeraar kiezen die vrije artsenkeuze wel volledig vergoedt. Zo gaan de keuzevrijheid voor de verzekerde en betaalbaarheid voor iedereen hand in hand.

Verzekeraars moeten het inkoopbeleid professionaliseren en dat betekent een forse investering in de eigen expertise. Voor zorgverzekeraars betekent dit ook samenwerken met patiënten en scherpe afspraken met zorginstellingen. Zo ontstaat een oriëntatie op de klant, de kwaliteit en de ketenzorg en wordt de rol van patiëntenorganisaties versterkt.

Voor de zorgaanbieders betekent zorginkoop dat slechte zorg niet meer wordt geaccepteerd en dat instellingen daar zelfs op kunnen worden afgerekend. Voor zorginstellingen zijn er dus grote risico’s op productie en afzet. Slechte zorg betekent minder patiënten en kan uiteindelijk het einde van een contract betekenen. De RVZ adviseert minister Klink landelijke minimumnormen waaraan zorgverlening moet voldoen te bevorderen of desnoods zelf ter hand te nemen. Aanvullend op deze normen kunnen verzekeraars met patiëntenorganisaties afgestemde standaarden gebruiken bij de zorginkoop. De Inspectie voor de Gezondheidszorg moet beste en slechtste zorgaanbieders publiceren met behulp van minimumnormen. Omdat verzekeraars niet instellingen, maar zorgproducten gaan inkopen kan dit het einde betekenen van de instelling in haar huidige vorm.

De RVZ beveelt de minister aan zo spoedig mogelijk te starten met regionale proeven waarin ervaring wordt opgedaan met zorginkoop.

Bron: RVZ