Fysiotherapeuten kijken naar de toekomst

32

Een operatie kun je vergelijken met topsport: hoe beter getraind je eraan begint, hoe minder kans op blessures en hoe beter het resultaat. Fysiotherapeuten zijn bij uitstek geschikt om patiënten op deze manier voor te bereiden op een operatie. TNO draagt de benodigde kennis over aan de fysiotherapeuten.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Zelfredzaamheid
‘De fysiotherapiepraktijk van de toekomst’ is de naam van het Branche Innovatie Contract dat het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) afsloot met TNO. Een goede naam, zegt Sjoerd Olthof van het KNGF: “Fysiotherapeuten zien veel op zich afkomen. Patiënten moeten meer verantwoordelijk worden voor hun gezondheid, inclusief het genezingsproces na een operatie. Bovendien gaat de Rijksoverheid bezuinigen op de kosten van de gezondheidszorg.”

BiBo
Trainen voor een operatie volgens het principe ‘Better in, better out’ (BiBO) past bij die veranderingen. Olthof: “Dat het werkt, is aangetoond voor hartoperaties en we doen nu samen met TNO onderzoek naar knie- en heupoperaties. Globaal gesproken kun je zeggen dat BiBo leidt tot meer zelfwerkzaamheid en kortere ziekenhuisopnames.” Dat vraagt wel om aanpassingen in de fysiotherapiepraktijk, onder andere in de diagnosestelling en screening om vast te stellen of een patiënt geschikt is voor BiBo. Daarnaast vraagt BiBo om meer en gestructureerd overleg tussen vrij gevestigde fysiotherapeuten met hun collega’s in ziekenhuizen en artsen en om aanpassingen in de ICT voor de dataoverdracht.
ICT

Olthof: “De begeleiding van trainende patiënten past bij het werk van fysiotherapeuten. Zij kunnen beoordelen of patiënten te fanatiek of juist te voorzichtig te werk gaan. Dat luistert nauw, het gaat om kwetsbare mensen. Al met al betekent BiBo een flinke aanpassing in de denkwijze en aanpak van de fysiotherapeut.”
Creatief

TNO-kennis speelt daarin een belangrijke rol. Olthof: “In het BIC bleek, dat TNO’ers hun gespecialiseerde kennis goed kunnen overdragen aan de beroepsgroep. Ze zijn daarin creatief en weten de juiste toon te treffen. Dat is lang niet altijd makkelijk. Tijdens de bijeenkomsten over ict en zelfredzaamheid zag ik, dat de fysiotherapeuten zich begonnen af te vragen waar het naartoe ging. Later kwam de slag van de theorie naar de praktijk en werd duidelijk waar het allemaal goed voor is.”

Bron: TNO