Ziekteperceptie & ICF in NTvF

Weergave van 2 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #8994
   Avatar fotoEdwin de Raaij
   Deelnemer

   LS,

   Plaats hier vragen, opmerkingen of suggesties over het artikel gepubliceerd in het April nummer van het Nederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie:

   Ziektepercepties Een onderdeel van het domein persoonlijke factoren binnen het ICF

   Klik – hier– voor het artikel.

  • #9045

   Bijzonder interessant artikel om te lezen. Mijn inziens relevant omdat het ingaat op een interventie die wij als fysiotherapeuten veelvuldig toepassen. Namelijk gedragsverandering/voorlichting. Zoals door de auteur wordt aangegeven is er echter dus tijwfel over de mate waarin wij dit beheersen. Het gestructureerd in kaart bregen van onder andere ziekteperceptie is belangrijk om het tegendeel te bewijzen.

   Waar mijn vraag nu bij ligt is de stap die volgt op IPQ-K (icm performancetests). Als de conclusie immers is dat er sprake is van een onwenselijke/niet passende ziekteperceptie, hoe pakken we dat dan aan? Zijn er collega’s die hiervoor een gestructureerd/onderbouwde methode van interventie bij toepassen?

   Marc van den Berg

  • #9046
   Avatar fotoEdwin de Raaij
   Deelnemer

   Beste Marc,

   bedankt voor je compliment. Je vraag is een logische gevolgtrekking.
   Als je Goolged op: interventions illness perceptions zul je een paar studies tegenkomen die gaan over het veranderen van ziektepercepties bij mensen na hartinfartc en diabetes.
   Verder geven de boeken van collega Peter van Burken ‘Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut’ interessante aanknopingspunten. Kijk ook eens op zijn website PsychFysio.

Weergave van 2 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.