Schouderklachten: 1,5 jaar 15 actiepunten, zonder resultaat, impingement ?

Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut Forums Casuïstiek Orthopaedische aandoeningen Schouderklachten: 1,5 jaar 15 actiepunten, zonder resultaat, impingement ?

Weergave van 5 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #20171
   Avatar fotoGlenn
   Deelnemer

   Beste,

   Ik loop sinds maart 2015 met schouderklachten, ik heb al erg veel gedaan om dit probleem te verhelpen, echter allemaal zonder (blijvend) resultaat. Om mijn kansen tot succes te vergroten wil ik graag een breder publiek aanspreken, vandaar deze post aan jullie.

   Geboren in 1986 heb ik mijn hele leven gesport. Met een judo, voetbal en wielrencarrière achter de rug, waarvan wielrennen op redelijk hoog niveau ben ik de laatste 10 jaar met fitness begonnen. Altijd recreatief, maar echter vanaf januari 2015 intensief, professionele begeleiding met voeding en trainingsschema’s. Zo ben ik in maart begonnen met een ‘superset programma’ dit was opgesteld voor 3 dagen in de week, echter ben ik (te) fanatiek begonnen en heb ik dit doorgezet naar 5 tot 6 keer per week. Hier is het naar alle waarschijnlijkheid mis gegaan.

   Zonder een trauma te hebben opgelopen, of tijdens een training een scheur/pijn te hebben gevoeld kwam opeens na een training de pijn in de schouder. Dit merkte ik pas in de nacht toen ik op mijn schouder wilde liggen. De schouder was opgezwollen en ging verborgen met een diepere pijn. Voor mij een teken om rustig aan te doen. Na 2 weken nam de zwelling af, echter is de scherpe pijn gebleven. In rust is er geen pijn, maar bij tegendruk van de arm in een hoek tussen de 80 en 120 graden (vooral frontaal) ontstaat er een scherpe pijn (scheut). Wanneer de tegendruk afneemt verdwijnt ook de pijn (direct).

   Hieronder mijn tijdlijn wat er sinds maart 2015 is gedaan
   1. Huisarts; doorverwezen om een echo en röntgen te maken
   2. Echo en röntgen laten geen afwijkingen zien
   3. Fysio gestart: gericht op impingement, keten schouder losgemaakt, alleen oefeningen gekregen voor rotator-cuff. Dit heb ik 8 weken intensief gedaan, helaas zonder enig resultaat.
   4. Huisarts heeft een cortisone injectie gezet; frontaal, dit heeft voor 6 weken geholpen waarbij de pijn langzaam terugkwam in de vijfde week. Mijn fout om tijdens deze 6 weken door te trainen (borst en schouders)
   5. Nieuwe fysio: shockwave therapie uitgevoerd, echter zonder resultaat, behandeling 4x gedaan.
   6. Nieuwe fysio: heeft gewricht van schouder naar onder getrokken, dit had een goede release van de pijn, echter binnen 1 dag was de pijn er weer, dit 3 behandelingen gedaan.
   7. Nieuwe fysio: omdat er al veel was gedaan, had deze niks nieuws te melden en ‘wist het ook niet’, geen behandeling gestart hier.
   8. Op internet gaan zoeken naar mensen met dezelfde klachten, uitgekomen op een seminar van Tim Keeley (https://www.youtube.com/watch?v=XF6JvfpxRSg) Dit programma (gericht op rotator-cuff) intensief gevolgd voor 3 maanden. Elke training (3-4x per week). Helaas zonder resultaat.
   9. Nieuwe fysio in Eindhoven geweest, Schouder Expertise Centrum. Uitvoerige intake gehad, met diagnose: pees lange bicepskop zou het probleem geven. Ik kon mij in deze diagnose vinden. Oefeningen gekregen om de bicepspees beter door de groeve te laten bewegen. Tegelijkertijd ook manuele therapie om de ketens los te maken. Oefeningen weer uitvoerig gedaan, echter zonder resultaat.
   10. Orthopeed geweest in Sittard, deze heeft een aantal testen uitgevoerd en kwam al snel met de diagnose dat het AC-gewricht de boosdoener was. Hier heb ik meteen een cortisone injectie voor gekregen, 1 dag later, nadat de verdoving was uitgewerkt was de pijn alweer terug, ook na een aantal weken toen de werkzame stof zou gaan werken.
   11. Op aanbevelen van Schouder Expertise Centrum naar een orthopeed in Maxima ziekenhuis gegaan. Ook deze heeft getest, maar met mijn opgebouwde verleden en alles wat al is gedaan met de schouder heeft deze ervoor gekozen om nogmaals een echo en röntgen te maken met contrastvloeistof, ook hier waren geen afwijkingen te vinden.
   12. orthopeed in Eindhoven heeft n.a.v. punt 11 een MRI ingepland, uitslag: niks te zien, anders dan het AC-gewricht een beetje troebel was. Echter heeft Fysio en orthopeed in Eindhoven dit gewricht uitgesloten als boosdoener, de cortisone injectie heeft ook geen resultaat gehad.
   13. Op aanraden van orthopheed in Eindhoven een cortisone injectie gekregen onder röntgenbegeleiding in het glenohumerale gewricht, zonder resultaat.
   14. Terug naar orthopeed in Sittard, deze ‘weet het ook niet meer’. MRI heeft niks uitgewezen, kijkoperatie is te gevaarlijk, heeft mij doorverwezen naar pijnpoli.
   15. Nieuwe fysio: deze denkt dat het aan mijn holle rug ligt, oefeningen om bekken te kantelen en de core te verstevigen. Dit 4 behandelingen gedaan, zonder resultaat, gaan nu een fase in met oefeningen voor de schouder zelf, dus nog in afwachting.
   16. Pijnpoli heeft na intake etc. een spuit gezet in AC-gewricht, glenohumerale gewricht en heeft een zenuw in de schouder met stroompulsjes verdoofd. Nadat de verdoving was uitgewerkt was de pijn er weer.

   Vanaf punt 6 heb ik de borst en schouders niet meer getraind, wel de rest, zonder pijn. Zoals je ziet loopt de lijst aardig op en moet ik mijn kennis aanvragen bij jullie. Hopelijk weten jullie iets dat werkt !

   Alvast ontzettend bedankt !

  • #20836
   Avatar fotosteef964
   Deelnemer

   Is hier al op gereageerd? Is dit forum überhaupt wel actief?
   Wel, mijn ongezouten mening: cortison is al een slechte start. De kwaliteit van het weefsel wordt daar echt niet beter van. Shockwave is volgens mij net zo bewezen als Ultrageluid. Er zijn zoveel factoren die een herstel in de weg kunnen staan, dat aanvullende info belangrijk is (b.v. hoeveel uur per dag zit je achter je computer, Ipad?, mobieltje? Wielrennen: slecht voor je nek (hyperextensie), al eens gevallen op nek-schouderregio tijdens 1 van jouw sporten? Verkeersongeval doorgemaakt? Enz.
   Uiteraard ben je hier niet mee geholpen, maar terug naar de basis van een juiste houding, en basiskrachtoefeningen van de ‘niet-pijnlijke-spieren’ kan nog wel eens uitkomst bieden. Ik heb er nog veel meer over te melden, maar begin eerst bij het begin. Succes.

  • #20921

   beste steef964, dat jij geen vriend bent van shockwave is best maar wil je geen onzin verkopen. Hoewel er nog best wat verbetering mogelijk is zijn er tientallen publicaties over de resultaten van een SW behandeling te vinden. Kijk maar even op PubMed of op PEDRO. Wellicht is de SW niet aangeslagen omdat de diagnostiek niet correct is uitgevoerd. Je geeft geen commentaar over de fysio interventies: fysio 8 weken impingement, fysio MT, oefeningen en fysio houding die ook geen resultaten hebben gehad, dan moeten we dat dus maar afschaffen want fysio helpt ook niet!? Een beetje genuanceerder past beter bij een professionele attitude, een patiënt met zo’n voorgeschiedenis is misschien niet te helpen? Kijk naar de ontstaansgeschiedenis (overload) en dan haal er maar een programma bij gebaseerd op het gedachtengoed van Purdam en Cook en anderen over deze materie.

  • #20922
   Avatar fotosteef964
   Deelnemer

   Beste Fysiotherapie Delden: grappig dat jullie mij hier aanvallen met onderzoeksresultaten, zoals de zorgverzekeraars dat graag zien. Dat zegt iets over jullie handelswijze. Overigens zijn de behandelresultaten van shockwave niet zo boeiend als wordt voorgesteld door de commerciële bedrijven die de apparatuur aanbieden.

   Wat me dan weer tegenvalt, is dat hierboven een vraag gesteld wordt door een patiënt, en dat je daar niets zinnigs over zegt. Sterker nog, je hebt de neiging om de verantwoording af te schuiven. Dit topic ging, meen ik, niet over de effectiviteit van shockwave. Als je het dan zo goed weet, geef dan een advies waar de beste man wat aan heeft. Dat, Fysiotherapie Delden, is de basis van ons vak, en niet het gooien met prachtige cijfers of onderzoeksresultaten naar collegae.

  • #20923

   Steef64, ik hoef me niet te verbergen achter een pseudoniem jij waarschijnlijk wel. Het ging inderdaad niet over shockwave maar jij maakte daar wel een opmerking over waaruit blijkt dat je geen bal verstand hebt van die therapie, shockwave op een hoop gooien met ultrageluid betekend gewoonweg dat je er geen kaas van hebt gegeten, maar nogmaals jij maakte de opmerking! Ten aanzien van de patiënt: Als al zoveel deskundigen de klacht hebben beoordeeld en geen oplossing hebben gevonden waar haal jij dan de arrogantie vandaan om te veronderstellen dat jij het wel weet! En dat heeft niets met de essentie of basis van ons vak te maken, je kunt gerust eens vaststellen dat we een patiënt niet kunnen helpen, dat geeft weer dat we serieus met ons vak bezig zijn!

  • #20967
   Avatar fotoKoen Overdijk
   Deelnemer

   Laat de schouder en de nek eens bekijken door een fysiotherapeut met een goede McKenzie opleiding. Die kijken heel anders naar dit soort problematiek Kijk op http://www.mckenzie.nl.voor een therapeut bij u in de buurt Succes, Koen.

Weergave van 5 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.