Meldcode Fysiotherapie

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #14564
   Avatar fotoKok van Dorssen
   Deelnemer

   Meldcode fysiotherapie omschrijft de verplichte processtappen die een fysiotherapeut moet maken bij signalen van (vermoeden van) kindermishandeling en Huiselijk Geweld.

   In Nederland is de naam meldcode gekozen in plaats van protocol, werkinstructie, stappenplan, leidraad etc.

   In iedere instelling die (bij wetgeving) omgaat met signalen van (vermoeden van) Kindermishandeling en Huiselijk Geweld zijn deze processtappen beschreven onder de naam meldcode.

   Fysiotherapeuten in instellingen hebben tevens te maken met de meldcode die deze instellingen hanteren, zoals bijvoorbeeld in ziekenhuizen.

   Het omgaan met deze meldcode vereist zorgvuldigheid en in de loop der tijd is het inzicht hoe om te gaan met mishandeling steeds meer veranderd in op welke wijze hulpverlening kan worden ingezet in het betreffende gezin.

   Natuurlijk spelen Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en waarschijnlijk in 2012 ook verplicht het Steunpunt Huiselijk Geweld (en Ouderen Mishandeling) bij het inzetten en monitoren van hulpverlening een belangrijke rol.
   Voor beide instellingen geldt dat te allen tijden anoniem advies gevraagd kan worden. Dit houdt dus in dat er geen persoonsgegevens bekend gemaakt worden, maar wel de situatie en de zorg(en) die je hebt ten aanzien van deze patiënt of kind(eren) van deze patiënt.
   Tevens worden op dit moment ook signalen meegenomen van de omgeving van de kinderen, zoals hoe het gezin met elkaar omgaat en hoe veilig is de omgeving van het kind.

   Als een ouder steeds dronken is dan lijdt het gezin eronder, vooral de kinderen en kan er (verplicht) hulp in dat gezin komen om dit gezin op adequate wijze professioneel te helpen. Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling kan bijvoorbeeld voor deze (verplichte) hulp zorgdragen en het gezin gedurende een bepaalde tijd monitoren.

   Kortom, zorgen voor hulp in het gezin.

   Doel van deze rubriek is om U eventueel handvatten te geven om te gaan met signalen van (vermoeden van) Kindermishandeling en Huiselijk Geweld.

   Kok van Dorssen,
   Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling en Huiselijk Geweld.

Weergave van 0 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.