KNGF onderneemt actie tegen Nico Terpstra VtdK

Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut Forums KNGF Algemeen (KNGF) KNGF onderneemt actie tegen Nico Terpstra VtdK

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #17801
   Avatar fotoHans van Mourik
   Deelnemer

   Het KNGF (bij monde van bestuurslid Henri Kiers)onderneemt actie naar aanleiding van de uitlatingen over fysiotherapie van Huisarts Nico Terpstra van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK).
   Terpstra zei in een vraaggesprek met Felix Meurders van het programma Spijkers met Koppen afgelopen zaterdag dat “over het algemeen genomen is fysiotherapie een onbewezen vorm van geneeskunde”. Verder gaf Terpstra aan “dus bewijs van fysiotherapie op een hele hoop zaken – ik geef bijvoorbeeld lage rugklachten – dat is er gewoon niet, dus dan kun je beter een andere vorm van geneeskunde bedrijven.”

   Zelf had ik het idee dat de Terpstra niet helemaal spoort in normaal omgang binnen de (para)medische beroepsgroepen en hij was zo’n beetje alles op de brandstapel aan het gooien wat in zijn ogen niet door de wetenschappelijke beugel kon. Hij was ook erg star in zijn opvattingen of het veel uithaalt weet ik niet.

   Zaterdagmiddag (19 april) was Henk Smid, directeur ZonMw met Nico Terpstra, bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij in discussie in het radioprogramma Spijkers met Koppen van de VARA, over het waarom van gedegen wetenschappelijk onderzoek naar complementaire zorg. ZonMw ziet een toename in het gebruik van complementaire zorg en zet zich daarom in voor onderzoek naar complementaire behandelingen waarvan de waarde nog niet wetenschappelijk onderbouwd is. Alleen op die manier kan, volgens ZonMw het kaf van het koren worden gescheiden en kan de werkelijke bijdrage van deze zorg aan het verbeteren van de gezondheid worden bepaald. De discussie liep vrij redelijk totdat Felix Meurders de vraag stelde aan Nico Terpstra “stuurt u weleens iemand naar een fysiotherapeut” Dit liep wat mij betreft met Terpstra toch volledig uit de hand toen het over fysiotherapie ging……..

   Vraag Felix Meurders: “stuurt u weleens iemand naar een fysiotherapeut” Antw. Nico Terpstra: “uh..Nee” Felix Meurders: “Nooit?” Terpstra: “Nee, volgns … over het algemeen genomen is fysiotherapie een onbewezen ..uuh.. vorm van geneeskunde.” Felix Meurders: “U klinkt behoorlijk star, want geneeskunde ontwikkelt zich toch?” Nico Terpstra: “geneeskunde ontwikkelt… Ja, dus bewijs van fysiotherapie op een hele hoop zaken – ik geef bijvoorbeeld lage rugklachten – dat is er gewoon niet, dus dan kun je beter een andere vorm van geneeskunde bedrijven”, aldus Terpstra.

   Fysiotherapie is in een aantal indicaties mogelijk een complementaire behandelingen, maar zeker wat door Nico Terpstra onder het voetlicht is gebracht over fysiotherapie is zwaar onder de maat, voor wat zichzelf noemt “waker over wat goed voor u is” middels de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

  • #17809
   Avatar fotoRob
   Sleutelbeheerder

   Inmiddels heeft het KNGF dhr. Terpstra uitgenodigd om de stand van zaken rondom fysiotherapie, en het beleid dat wij hierin voeren, te bespreken.

   Lees verder in dit PDF (via FysioNet)

Weergave van 1 reactie thread
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.