maandag 3 oktober, 2022

Keuzevrijheid opgeven als Bezuiniging

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #17746

   “Niet-gecontracteerde zorg stuwt premie op”. Dat stelt de NZa uit een laatste monitor zorginkoop. Omdat zorgverzekeraars nu ook voor niet-gecontracteerde zorg 75 tot 80 procent van het gebruikelijke tarief moeten vergoeden, blijft de premie onnodig hoog, zegt de NZa.

   Taak NZA

   Het is opvallend te noemen dat dit bericht vanuit de NZa komt vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dit terwijl de NZa een toezichthouder is en geen politiek behoort te bedrijven. Als het waar is dat de meest effectieve bezuiniging het naar 0 euro vergoeding reduceren van niet-gecontracteerde zorg dan zou deze maatregel wellicht te overwegen zijn. Op dit moment is echter voor niemand inzichtelijk hoeveel bezuiniging dit zal opleveren ten op zichte van andere bezuinigingsmaatregelen in de zorg. Tevens moet afgewogen worden of het opgeven van de keuzevrijheid van de patient opweegt tegen de eventuele bezuiniging.

   Democratie

   Krom te noemen is dat de afschaffing van keuzevrijheid de sterkste macht verder verstevigt van de zorgverzekeraar. De vraag is of er dan nog een marktwerking is of een volledig gedicteerde vorm van zorg door de verzekeringsmaatschappijen.

   Patienten vanuit patientenorganisaties en de diverse beroepsgroepen (fysiotherapeuten, logopedisten, huisartsen, apothekers, psychologen ea) hebben middels petities reeds laten weten niets te voelen voor de beperking van de keuzevrijheid in onze Nederlandse democratie.

   Petitie Keuzevrijheid Zorg

   Corpus Mentis

Weergave van 0 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
×