Hersenstamletsel na whiplashlaesie (hypertonie)

Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut Forums Casuïstiek Neurologische aandoeningen Hersenstamletsel na whiplashlaesie (hypertonie)

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #10790
   Avatar fotomarjan
   Deelnemer

   Proximale (grove) motoriek: houding

   We kunnen lopen en vallen niet tijdens motorische acties van onszelf of invloeden van buiten door een continue houdingscontrole. Deze kan plaatsvinden dankzij (i) visuele input (ii) vestibulaire input en proprioceptive input (iii). Invloeden van hersenstam op ruggenmerg reguleren de basis spanning van de houdingsspieren.

   Laesies van deze banen geven ook een verhoogde spiertonus (hypertonie) die echter geen spasticiteit maar rigiditeit wordt genoemd. De segmentale reflexen zijn bij rigiditeit niet verhoogd. De hypertonie ‘voelt’ anders aan dan bij spasticiteit. Rigiditeit is meer een hypertonie die over het gehele bewegingstraject continu of schokkerig wordt gevoeld (loden pijp fenomeen). Spasticiteit is hypertonie bij het begin van een beweging die na initieren verwijnt (knipmes fenomen). Spasticiteit wordt gevonden bij letsel van het pyramidebaan systeem, rigiditeit (en gestoorde houdingscontrole) bij stoor-nissen in het extrapyramidale systeem zoals m Parkinson (zie onder bij Basale Ganglia).

   Door hersenstamletsel kan de houdingstonus veranderd zijn in rigiditeit. Afhankelijk van de hoogte van het letsel spreekt men van decorticatie rigiditeit (hoog in de hersenstam) en decerebratie rigiditeit.

Weergave van 0 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.