Grote verschillen in praktijk bij opleidingen

Weergave van 11 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #9250
   Avatar fotoLadyM
   Deelnemer

   Hallo iedereen,

   Ik ben eerstejaars studente Fysiotherapie aan de Hanze in Groningen.
   Ik vind de opleiding helemaal super. Of ik de school wel zo geweldig vind weet ik nog niet.
   Wij hoeven bijvoorbeeld maar 2 keer stage te lopen. 10 weken in het 3e leerjaar en 10 weken in het 4e leerjaar.. That’s it.
   Ik kan niet geloven dat bij een opleiding waar het zo ontzettend draait om praktijk, er maar zo weinig aan stage wordt gedaan..
   Nu zag ik bijvoorbeeld op de Hogeschool Utrecht site, dat ze daar veel meer stages lopen, en veel meer met projecten werken dan wij. Zo lopen ze bijna 3 x zoveel stage dan wij.
   Behalve dat ik dat veel leuker vindt, snap ik dus gewoon niet hoe het nu komt dat we op het Hanze maar zo weinig stage hoeven te lopen?
   Zijn er meerder studenten van het HU hier? Hoe bevalt jullie de studie?

   Het lijkt me veel beter om over te stappen naar het HU volgend jaar, zodat ik lekker veel van de praktijk mee kan pikken?
   Iemand tips, advies, info?
   Groetjes Joyce

  • #9404

   Beste Joyce,

   Dit zegt het koninklijk besluit ‘Opleidingseisen’ ervan:

   1.De in artikel 3, onder b , bedoelde beroepsvoorbereidende periode omvat het in het werkveld toepassen van tijdens de studie verworven kennis, inzicht en vaardigheden met betrekking tot het gebied van deskundigheid zoals omschreven in artikel 5 . 2.De beroepsvoorbereidende periode vindt plaats onder begeleiding van een daartoe door de instelling aangewezen docent en wordt doorgebracht onder toezicht van een fysiotherapeut. 3.De beroepsvoorbereidende periode omvat 30 studiepunten die behaald worden in de tweede helft van de hoofdfase en is gelijkelijk verdeeld over twee verschillende instellingen van gezondheidszorg.

  • #9405
   Avatar fotoFrancis
   Deelnemer

   Beste Lady M.
   Ik denk dat je gelijk hebt: 20 weken is aan de krappe kant.
   In de jaren ’70 liepen we een klein jaar stage: van van halverwege het derde studiejaar tot halverwege het vierde studiejaar, met een onderbreking gedurende de zomervakantie.
   Maar ja, er is wel wat meer aan de krappe kant in het huidige studiecurriculum. Weinig vakinhoudelijke leerstof, veel lateraal gedoe.

  • #9406

   Beste Joyce,

   Even doorrekenen; 1 studiepunt staat voor 28 klokuren aan studie.
   Een voltijdsopleiding tot HBO-bachelor fysiotherapie bedraagt 4 x 60 studiepunten.
   De wettelijk verplichte beroepsvoorbereidende periode in de tweede helft van de hoofdfase is dus 30 x 28 uur.

  • #9407

   Hoi Joyce

   Ik heb mijn opleiding bij de HU voltooid en vond het een zeer prettige academie.

   De stage periode begint in het eerste jaar met 6 losse dagen wat je een goed beeld geeft van het werk, in het tweede jaar loop je 10 weken een juniorstage en in het derde jaar na het voltooien van alle tentamens begin je aan twee maal 5 maanden stage.

   Dat de stage periode tweemaal zo lang is, is erg prettig omdat je dan ook helemaal erin kan komen. Er wordt een duidelijk profiel aangegeven waarin je binnen de tijdlijn moet zitten qua niveau.

   Al met al vond ik de opleiding aan de HU een duidelijk, goed opgebouwd en helder geheel. Ik zou de opleiding aan iedereen aanraden.

  • #9408
   Avatar fotoLadyM
   Deelnemer

   Bedankt voor jullie reacties :) Ook Peter van de Salm. Ook al is het wel voldoende volgens de wet, lijkt het mij niet echt voldoende. Ik wil in elk geval graag meer stage gaan lopen, het lijkt mij erg belangrijk, en ik vind het ook gewoon ontzettend leuk! (mijn snuffelstage waarbij ik niet eens zoveel mocht doen, vond ik ook reuze-interessant).
   En ik wil gewoon graag een goeie fysiotherapeute worden: goed voorbereid op de praktijk!
   Dus binnenkort maar naar de open-dag van het HU :D

  • #9409
   Avatar fotoEelco Visser
   Deelnemer

   Beste Joyce,

   Dat jij binnen de opleiding fysiotherapie in Groningen slechts 2 perioden van 10 weken stage moet lopen, berust op een misvatting. In het eerste jaar heb je zowel een orienterende (2 EC) als een interne stage (2 EC), in het tweede studiejaar een interne stage en een juniorstage (samen 4 EC) en in het derde en vierde studiejaar samen 3 seniorstages(3 x 14 EC). De totale studieomvang/-last voor stages bedraagt 50 credits = 50 x 28 uur = 1400 uur.

   groetjes Eelco

  • #9410
   Avatar fotoLadyM
   Deelnemer

   Hoi Eelco,

   Nou dat is niet wat onze studieloopbaanbegeleider vertelde..
   Het zou wel mooi zijn als we inderdaad zoveel stage mochten lopen!
   Doe jij deze opleiding ook? Op het Hanze?
   Ik ga navraag doen op school ;) Als je gelijk hebt, zie ik geen reden om nog over te stappen naar het HU.

  • #9411
   Avatar fotoEelco Visser
   Deelnemer

   Hoi,

   ik werk als Hogeschooldocent en onderwijsontwikkelaar bij de opleiding Fysiotherapie van de Hanzehogeschool en ken daarom het curriculum door en door.
   groetjes Eelco

  • #9412
   Avatar fotoRob van Bemmel
   Deelnemer

   Opmerkelijk dat een student van de opleiding fysiotherapie van de Hanze Hogeschool niet eens de docenten van haar opleiding kent. Zou in Leiden niet gebeurd zijn. ;-)

   Rob van Bemmel
   docent fysiotherapie
   Hogeschool Leiden

  • #9413
   Avatar fotocoentje34
   Deelnemer

   Ik had eerst nog willen reageren met, Hoe kan dat nou beste Lady M…
   Nu blijkt dat je gewoon maar wat zit te roepen en vooral niet weet waar het over gaat, terwijl je je over zoiets ook alllang van tevoren had kunnen laten inlichten, het curriculum had kunnen lezen of bij verschillende opleidingen een curriculum op had kunnen vragen en vergelijken. En daar iedereen op zit te reageren…bijzonder jammer. Tendens van deze jeugd..?? Maar goed dat er ook oplettende mensen aan zo’n forum deelnemen. voor alle andere lezers….neem dus forums met een flinke korrel zout… :?

  • #9414
   Avatar fotoLadyM
   Deelnemer

   Wat een aardige reacties allemaal…
   Ik heb gewoon gevraagd aan mijn studieloopbaanbegeleider hoe het zat, en ze had het alleen over stages in het 3e en 4e jaar.. Dus dan is het toch niet raar dat ik ernaar vraag op een forum? (daar zijn ze toch ook voor)wat ze verteld neem ik wel voor waar aan.. Ik ken alleen de docenten van wie ik les heb. Lijkt me logisch..
   tendens van de Jeugd???? bedankt..

Weergave van 11 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.