Drukpijn m. infraspinatus met uitstraling richting arm

Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut Forums Casuïstiek Orthopaedische aandoeningen Drukpijn m. infraspinatus met uitstraling richting arm

Weergave van 11 reactie threads
  • Auteur
    Berichten
    • #11093
      Avatar fotoPascal Ligter
      Deelnemer

      Ik heb nu meerdere malen een patient gezien die klaagt over schouderpijn met uitstraling richting bovenarm, aan de dominante kant. Schouderonderzoek wijst geen duidelijke dysfunktie of impignement uit in het glenohumerale of AC gewricht, ook is er geen sprake van een trauma of andere laesies geweest in de schouder. Wel vind ik dan een drukpijnlijke m. infraspinatus met een vervelende zeurende uitstraling in het bovenarm gebied.
      Ik kan in de literatuur of bij collega’s geen duidelijkheid vinden over de oorzaak gevolg relatie van deze klacht. Is het puur een musculair probleem of is er sprake van een segmentale stoornis van de wervelkolom? Wie herkent dit patroon of heeft hier een mening over?

    • #11199
      Avatar fotoFrancis
      Deelnemer

      Ja, maar *, dit is toch geen afwijkend patroon?
      Heb je je testen wel goed uitgevoerd?
      Hoe lang ben je nu fysiootherapeut?

    • #11200
      Avatar fotoWalter Dool
      Deelnemer

      Hallo * :)
      We kunnen nu met zijn allen gaan schieten op dit probleem, maar je zal je info wat uitgebreider moeten maken (anam.+ond) om het een goede discussie te maken
      succes
      Walter

    • #11201
      Avatar fotoRonald Korsten
      Deelnemer

      Laten we het omarmen dat collega’s hun vragen op een forum zetten. Een denigrerende opmerking over hoe lang je dan wel al fysiotherapeut bent heeft niemand iets aan.
      Natuurlijk is het moeilijk om een gericht advies te geven bij deze schouderklacht. Referred pain in de bovenarm zal echter waarschijnlijk niet het directe gevolg zijn van de m. Infraspinatus. Normalerwijze ontstaat referred pain door surmenage van een diepe structuur (d.a. bandapparaat of kraakbeen). Bij een (licht) instabiel glenohumeraal gewricht passen zowel een hypertone m. Infraspinatus als referred pain. Ik verwacht dan provocatie door bijvoorbeeld een werpbeweging.
      Succes!

    • #11202

      Als fysiotherapeut heb ik in het verleden ook vaak gewordteld met een soortgelijk probleem. In de 25 jaar dat ik nu actief ben heb mij niet alleen binnen het werkveld van de fysiothera[ie bekwaamd, maar ook over de grenzen heen gekeken, en ben in contact gekomen met de acupunctuur, alwaar ik ook in afgestudeerd ben. Maak je de cross-over dan kom je vanzelf in contact met het principe van myofaciale triggerpoints, welke voor een groot deel overlappen met de acupunctuurpunten, zoals we die kennen en tevens klachten kunnen verklaren, zoals die hier beschreven worden. Travel en Simon hebben daar twee hele dikke boeken over vol geschreven, dus er is literatuur op dat gebied. Kun je dit op een fysiotherapeutische manier behandelen, ja dat kun je. Alle bekende fysiotherapeutische middelen kun je daarvoor gebruiken, dus massage, diepe fricties, UG, Interferentie, ook lage frequentie’s tussen 1 en 10 Hz al of niet in spectrum, rekken van de musculatuur, waarbij het handig is de msculatuur eerst wat “”numm” , licht ongevoelig, te maken voordat je dat doet, bijvoorbeeld met een koudeapplicatie, en wanneer er een minder pijnlijke dus trainbare situatie is ontstaan versterkende en functionele oefentherapie. wat voor deze patiënt het beste werkt zul je zelf moeten uitvogelen, maar daar heb je dan ook een HBO opleiding voor gevolgd, dus je kunt zelf zaken logisch aan elkaar koppelen en de beste mogelijkheden aan je eigen toets der kritiek onderwerpen om zo een op de patënt afgestemd behandelplan te maken, want niet iedere patiënt past in de eenheidsworst die richtlijn of behandelprotocol wordt genoemd.

    • #11203
      Avatar fotoPascal Ligter
      Deelnemer

      Bedankt voor jullie reaktie…
      Het ging mij echt om een patroonherkenning. Ik zal echter nog verder toelichten om wat voor patienten het gaat.
      Het varieert van mensen die kwamen met schouder-/ nekklachten waarbij ik dit “per toeval” ontdekte. Zij hadden verder helemaal geen pijn in of beperking van de schouder. Andere patienten kwamen echter wel met schouderklachten die werkten in de horeca en in de verpleging waarbij de Neertest I en II positief waren, net als Kennedy-Hawkinstest. Verder geen instabiliteitstesten (Mimori, Apprehension, relocation) positief bevonden of andere redenen in de anamnese om een instabiliteit of labrumdefect te verwachten.
      Weer een andere patient heeft een half jaar geleden een CVA gehad met rechtszijdige verlamming en daardoor onder andere schouderklachten rechts. Deze laastste patient had trouwens wel duidelijke instabiliteitsklachten (sulcus-sign), beperking volgens het zgn. kapsulair patroon en algehele verzwakking van de musculatuur. Na een periode van revalidatie verbeterde de schouderfunktie aanzienlijk maar bleef hij klagen over een pijnlijk schouderblad als hij tegen een harde stoelleunuing leunde met de rug. Toen kwam ik dus wederom uit bij deze myogene triggerpoint. Enkele behandelingen met rekoefeningen, diepe dwarse fricties mochten slechts kortdurend (=dezelfde dag) baten…

    • #11204
      Avatar fotoPascal Ligter
      Deelnemer

      Dag Bôcke,

      Interessant verhaal van u. Ik denk dat ik daarmee verder kom. Ik heb eens zitten googelen en kwam op de site – link – en las over het boek dat gebaseerd is op de inzichten van Janet Travel en David Simons, zoals u schreef. En dit is lijkt mij voldoende om meer inzicht te krijgen over deze myofasciale TP’s. Blijft alleen de vraag hoe deze punten (mede) te behandelen. Maar dat is, zoals u al stelde, per patient proberen. Nogmaals bedankt voor de suggesties!

    • #11205
      Avatar fotoPascal Ligter
      Deelnemer

      En Ronald, je hebt het over (licht) instabiele schouderinstabiliteit; als je spreekt over provocatie bij een werpbeweging, dus tijdens b.v. sport, ken jij soms “goede” klinische testen die LICHTE instabiliteit kunnen aantonen?? Dus zonder duidelijke labrum- en/of kapselruptuur, maar meer in funktionele zin? Of haal je die gegevens puur uit je anamnese? Dit vraag ik ook met het zicht op de schouderpoli die ik vanaf volgend jaar ga draaien samen met de orthopeed binnen ons ziekenhuis.

    • #11206
      Avatar fotoRonald Korsten
      Deelnemer

      Hallo Pascal,
      Ik moet eerlijk zeggen dat voor mij inderdaad de anamnese het belangrijkste is. Verder is het ook een kwestie van wegstrepen tijdens je functietesten.
      In het boekje ‘Shoulder Rehabilitation’ (Todd S. Ellenbecker, Thieme) kwam ik wat testen tegen bij ‘Micro-instability’. De daar genoemde sulcustest heb ik in het verleden wel gebruikt, vond ik echter wat subjectief. De anterior / posterior drawertest vind ik wat beter, al moet ik zeggen dat ik ze ook gebruik ter pijnprovocatie (en dat is eigenlijk niet de bedoeling).
      Voordat ik dit stukje schreef heb ik bovenstaand boekje nog eens nagekeken en ik kwam ook nog een beschrijving tegen over ‘internal impingement’. Dit betreft impingement van de m. Infraspinatus (daar hadden we het toch eigenlijk over) thv van het labrum m.a.g. degeneratie van de m. Infraspinatus. Deze treedt (volgens de auteur) m.n. op bij verhoogde translatie van de schouderkop bij werpsporters. In het boekje wordt dan ook nog een zgn. ‘relocation maneuver’ getoond die ter diagnosebevestiging dient. Ik heb hier zelf geen ervaringen mee maar misschien is er een collega die hier wat over kan vermelden?

    • #11207
      Avatar fotoE.W.H. Meier
      Deelnemer

      Hallo Pascal,
      Let wel op dat het behandelen van myofasciale triggerpoints wel degelijk volgens de regels der kunst uitgevoerd moet worden. Zoniet dan heb je kans deze alleen te activeren. Bij jou in Ede zit bij mijn weten een praktijk die hierin helemaal gespecialiseerd is. Cursus hiervoor kun je het beste volgen in Groningen bij Wark. De NPI cursus is slechts een inleiding en dus zonde van je tijd en geld. Overigens goed opgemerkt deze relatie tussen drukpijn (triggerpoint) m. infraspinatus en armpijn.

    • #11208
      Avatar fotoT.J. van Orsouw
      Deelnemer

      Hallo Pascal,

      Ik las dat je eerder, tijdens de pogingen om deze myofasciale pijn te bestrijden, slechts kortdurend resultaat ondervond. Met de techniek, beschreven in het ‘Handboek triggerpoint-therapie’ van Clair Davies, zul je dit probleem niet ervaren. De sleutel tot succes is heel eenvoudig, namelijk: het aanleren van regelmatige zelfbehandeling. Met behulp van een stuiterbal tegen de muur, of met een hulpmiddel zoals de Theracane, kan de patiënt gemakkelijk bij zichzelf de myofasciale triggerpoints (MTrPs) behandelen. Door dit met name de eerste week regelmatig te doen, zal het zelfgenezend vermogen van het lichaam continu worden aangesproken. Je bevorderd steeds weer de perfusie, waardoor een actief MTrP latent kan worden of zelfs helemaal kan laten verdwijnen.

      Op – link – staan een groot aantal van alle afgeleide (pijn)patronen van MTrPs, en via – link – kun je ook gemakkelijk zoeken naar patronen van MTrPs.

      Met het oog op de ‘Schouderpoli’ heb ik één absolute literaire aanrader voor je, namelijk: ‘The Frozen Shoulder Workbook’ tevens van Clair Davies. Behoudens een zeer effectieve methode voor de behandeling van frozen shoulder, staan ook allerlei andere schouderklachten beschreven, zoals het subacromiaal impingementsyndroom en de bicipitale tenditis. Beide boeken staan vol met informatie die niet te vinden is in de conventionele literatuur. Wanneer je écht het fijne over de myofasciale disfuncties van het lichaam wilt weten, dan is het aan te raden om de eerdergenoemde twee ‘Volumes’ van ‘Myofascial Pain and Dysfunction’ van David Simons, Janet Travell & Lois Simons aan te schaffen.

      Succes ermee!

    • #11209
      Avatar fotoPascal Ligter
      Deelnemer

      Dag T. van Orsouw,

      Bedankt voor je tips! Helemaal goed die links! Staan al onder mijn Favorieten… Ik ben er al bewuster mee bezig en met goede resultaten. Ben er b.v. achter dat het vaak de latissimus dorsi betreft en niet de infraspinatus. En wat kennis schouder betreft, ik heb 2 boeken aangeschaft:
      – Onderzoek en behandeling van de schouder van Koos van Nugteren en Dos Winkel, meer diagnostisch
      – Oefentherapie bij schouderaandoeningen van Ann Cools en Marc Walravens, meer oefentherapeutisch, behandeling dus
      -cursus via b&sis, veel aan gehad! Kan ik iedereen aanbevelen. Die jongens zitten in Eindhoven.

Weergave van 11 reactie threads
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.