Dermatomen myotomen en pijnonderzoeken in de neurologie/neurofysiologie

Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut Forums Fysiotherapie Studenten Forum Studenten prikbord Dermatomen myotomen en pijnonderzoeken in de neurologie/neurofysiologie

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #16283
   Avatar fotoamir
   Deelnemer

   Beste

   Ik ben een student 2e bachelor kinesitherapie en ik ben een beetje de draad kwijt door alle termen die we op ons afgevuurd krijgen. Nu ik in mijn 2e bachelor zit vallen steeds meer stukjes op zn plaats maar er is echter nog een groot gat als het gaat over de praktijk en neuropathieën.

   Ik bedoel hier vooral het in de praktijk interpreteren, onderzoeken/behandelen en vooral het DIFFERENTIËREN van klachten/pijngevoel/uitstraling (specifieker: radiculair en pseudoradiculair syndroom/pijn, referred pain en gewone neuropathie) door middel van onderzoeken(welke onderzoeken allemaal?). Ook snap ik totaal niet wat het nut is van het gebruiken/bestaan van myo/sklero/dermatomen.
   Ik ben niet achterlijk en ik snap heus wel de zenuwbanen etc meegekregen uit de neurologie, maar ik snap gewoon nog niet concreet hoe je een verschil moet maken in de praktijk tussen bijv een ruptuur van een of andere pees of een uitstraling en of dit radiculair is of niet en wat het verschil is in de aanpak van behandeling en tot in hoeverre dit te behandelen is en wat ik nu concreet heb aan die kennis uit de neurogie.

   Nu het toch over dermatomen gaat nog even een ander snel vraagje: wat is het verschil tussen een dermatoom en oppervlakkige huidzenuwen en hoe kun je hierin een onderscheid maken en hoe kun je dit manipuleren..?

   ik weet dat dit een rare/messed up vraag is maar ik stel hem toch in de hoop dat iemand me ermee verder kan helpen. Ik zie het nu gewoon als een groot vraagteken en het lijkt mij toch ZEER belangrijk dit te weten voordat ik mijn eerste stage zal krijgen in het volgend schooljaar.

  • #16284
   Avatar fotoamir
   Deelnemer

   Om het met een voorbeeld te demonstreren : je patiënt heeft uitstralende pijn aan de linker of rechterarm, hoe weet je dat dit niet gewoon een gevolg is van angor van het myocard die wordt waargenomen als pijn in de linker(rechter) arm

Weergave van 1 reactie thread
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.