De Bowen Techniek voor Fysiotherapeuten. 81 punten

Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut Forums KNGF Acreditatiecursussen De Bowen Techniek voor Fysiotherapeuten. 81 punten

Weergave van 18 reactie threads
  • Auteur
    Berichten
    • #7966
      Avatar fotoAnneke Loode
      Deelnemer

      Voor de cursussen die in Oldeberkoop (11 – 13 februari 2011) en Leiden (4-6 maart 2011) starten zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.
      Voor meer informatie en het aanmeldingsformulier zie: – link –

    • #8008
      Avatar fotoWindhoos
      Deelnemer

      Beste collega, beste Moderator (Rob),

      Dit is een laagdrempelig medium (toch, Rob?), dus het staat een ieder vrij reclame te maken voor zijn of haar cursussen.
      Maar bij het (ik geef toe) kort bestuderen van de opgeven pagina over de ‘Bowen techniek’ ben ik nogal verbaasd dat deze cursus uberhaupt voor accreditiatie in aanmerking komt (poster meldt 81 punten).
      In de laatste aangescherpte voorwaarden voor accreditatie van het BOCK lees ik:
      ‘ Vakinhoudelijke scholing moet passen binnen het domein fysiotherapie dus er moet ook een theoretische westerse rationale aan ten grondslag liggen’
      Dat lijkt hier niet het geval, als ik er even aan voorbij ga dat een piezo electrische stroom wel een fysisch fenomeen is, maar voor zover ik weet niet als zodanig met massage kan worden opgewekt.
      Aangezien mijn ervaring met communicatie met het KNGF nogal slecht is (het BOCK zeker niet uitgezonderd) en ik bovendien geen lid meer ben van de club, zal ik geen tijd investeren in vragen wat dit betreft. Maar misschien is er iemand wel bereid eens een mailtje te wagen om te informeren naar de afwegingen voor accreditatie? Peter wellicht? Temeer daar het BOCK eind vorig jaar aangegeven heeft de criteria scherper te gaan toepassen.

      Met vriendelijke groet,

      Gerard de Wind

    • #8009
      Avatar fotoRob
      Sleutelbeheerder

      Hoi Gerard,
      Hoewel laagdrempelig, er zijn wel grenzen aan het maken van reclame op FysioForum.
      Het lijkt me verder prima als er een discussie ontstaat over de inhoud en “waardering” van de geboden cursus.

    • #8010
      Avatar fotoAnneke Loode
      Deelnemer

      Beste mensen,
      In de beoordeling voor accreditatie van deze cursus zegt het kngf dat de scholingsactiviteit “voor meer dan 75% aansluit bij het domein van de fysiotherapeut”.
      Mocht men meer uitleg willen over de verschillende herstel mechanismen die door een Bowen behandeling (is overigens geen massage) in gang worden gezet (onder meer via piezoelectriciteit van de fascie en proprioceptie via golgi pees receptoren en rek receptoren) dan kan men dat de school vragen via: – mailadres –.
      In de cursus besteed ik een halve dag aan theoretische uitleg over hoe het werkt en ik kan dat dus niet makkelijk even hier in twee zinnen uitleggen.
      Met vriendelijke groeten,
      Anneke Loode
      Fysiotherapeut
      Manueel Therapeut
      Bowen Therapeut
      Bowen docent.

    • #8011
      Avatar fotoWindhoos
      Deelnemer

      Ach, wie ben ik om het BOCK in twijfel te trekken?

      Met vriendelijke groet,

      Gerard de Wind

    • #8012

      Best Anneke,

      Ik wil niet zo ver gaan om meteen een behandelmethode als onwerkzaam te klasseren wanneer de onderliggende hypothese uiterst twijfelachtig lijkt.
      Dat vraagt des te meer bewijs vanuit wetenschappelijk verantwoord kwantitatief onderzoek.
      Waar is dit?

      Met collegiale groeten,
      Peter van der Salm.

    • #8013
      Avatar fotoAnneke Loode
      Deelnemer

      Beste Peter,
      Deze vraag heb je al eens eerder gesteld en ik heb aan mijn antwoordvan toen niets toe te voegen.
      Groeten,
      Anneke

    • #8014
      Avatar fotoMarcel
      Deelnemer

      Beste Anneke,
      wat je hier stelt en ook de uitleg verder van de B”techniek slaat echt nergens op[!!!!!!!! piezoelektrisch effect is leuk bedacht echter een normaal minimaal proces in het lichaam wat is nu de rol daarvan in herstel processen? graag een systemetic review of op zijn minst een paar RCT’S over de bewezen effecifiteit.

      MOcht men meer uitleg willen over de verschillende herstel mechanismen die door een Bowen behandeling (is overigens geen massage) in gang worden gezet (onder meer via piezoelectriciteit van de fascie en proprioceptie via golgi pees receptoren en rek receptoren)

    • #8015
      Avatar fotoWindhoos
      Deelnemer

      Beste allemaal,

      Naar aanleiding van de laatste posts heb ik ontdekt dat ik een ernstige herhaling van zetten gestart heb. Dat was geenszins mijn bedoeling, waarvoor mijn excuses. Maar gezien dit verleden kunnen we in ieder geval constateren dat er van een ‘aangescherpt beleid’ van het BOCK weinig sprake is.
      Dat is enigszins frusterend, aan de ene kant wordt het kwaliteitsbeleid (te-) sterk en consequent vorm gegeven bij procesmatige zaken zoals kwalify etc, aan de andere kant faalt men bij toetsing op inhoud. Zoals hier maar bijvoorbeeld ook t.a.v de MT scholing in NL.

      Met vriendelijke groet,

      Gerard

    • #8016

      Beste Gerard,

      Met mijn opnieuw gestelde vraag heb ik geprobeerd alsnog iets meer boven water te krijgen.
      Wellicht is deze cursus onder het oude BOCK- regime goedgekeurd omdat er meestal nogal wat maanden zitten tussen de aanvraag en de

    • #8017

      ……………………datum waarop de opleiding begint.
      Komt er na een bepaalde cursusperiode een verplichting tot een hernieuwde aanvraag?
      Die spelregels ken ik onvoldoende.

      Met collegiale groeten,
      Peter van der Salm.

    • #8018
      Avatar fotoRob
      Sleutelbeheerder

      Het lijkt me handiger als jullie een nieuwe discussie starten over het BOCK. En in deze draad aub het onderwerp vast te houden. (cursus Bowen techniek)

    • #8019
      Avatar fotoAnneke Loode
      Deelnemer

      Beste collega’s

      Jullie reacties op de cursus die ik geef doet me denken aan mezelf een jaar of tien geleden. Ik was net afgestudeerd orthopedisch manueel therapeut (Delft) en moest mijn reguliere bij- en nascholing doen. Ik mijn Engelse fysio blad las ik door het cursusaanbod heen. Het meeste had ik net gedaan in mijn vijf jaar studie voor OMT en toen zag ik de advertentie voor de Bowen Techniek en mijn reactie was vergelijkbaar met die van jullie: ‘wat een onzin’., ‘geen enkel (wetenschappelijk) bewijs’, ‘dat kan nooit werken’ Echter, na deze eerste reactie dacht ik, nou ja, eigenlijk is het niet fair om iets te beoordelen (of veroordelen) zonder het uit te proberen of zonder te proberen het te begrijpen, en ik moet toch m’n dagen doen, dus ik deed module 1. Ik deed vier dagen niets anders dan vragen: ‘ja, maar hoe werkt het?’ en tien jaar geleden kreeg ik daar niet echt een antwoord op. Mijn scepticisme groeide. Mijn analytische hoofd kon het niet aan. Toch in de praktijk uitgeprobeerd, ik was tenslotte 4 dagen op cursus geweest, en onmiddellijk, na 1 behandeling, resultaat. (‘ik heb me in maanden niet zo goed gevoeld’) Dat had ik niet verwacht. Ik dacht dat ik in mijn scepticisme bevestigd zou worden (‘zie je wel, absolute onzin’) En ondanks dat ik toen nog niet begreep hoe het nou precies werkte, het feit dat ik zo’n reactie/resultaat kreeg was voor mij genoeg om de cursus af te maken. Sindsdien niet meer teruggekeken. Ik gebruik nu deze techniek 90% of meer van de tijd. De rest is advies, begeleiding en oefentherapie. De Bowen Techniek is niet ‘een nieuwe passieve wondertherapie met trucjes die helpen voor alles’. Ik geloof dat patienten en therapeuten een modaliteit moeten zoeken die bij hen past/voor hen werkt. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Hier in Engeland, in mijn praktijk betaalt 80 % van de patienten zelf voor hun behandeling. Zouden ze blijven komen als er geen resultaten waren? Ik wil niet claimen dat ik 100% succes heb met patienten. Ik pas normale behandelprincipes toe: als we geen duidelijke verbetering/verandering zien binnen een aantal (2-3) behandelingen dan veranderen we iets. Ik gebruik een andere modaliteit of ik verwijs ze naar iemand anders. Ik ben blij en dankbaar dat ik naast mijn kennis en ervaring ook mijn intuitie (weer) gebruik. Ik ben blij en dankbaar dat ik het aandurfde om iets uit te proberen waar ik toentertijd geen logica/bewijs in zag. Moeten alle therapeuten dat doen? Alleen als het bij hen past en als ze durven. Is er iets mee mis om op de ‘oude, vertrouwde’ manier te werken, nee, natuurlijk niet.

      Je hoeft niet minder kritisch, cynisch, sceptisch te worden/zijn, maar hoeveel van wat elke (fysio)therapeut doet is gebaseerd op wetenschappelijk bewijs van de werking? Hoe kan wetenschap ontwikkelen als we nooit nieuwe dingen (mogen) uitproberen? Hoe kan er onderzoek gedaan worden zonder ideeen?
      Wees voorzichtig met je oordeel.

      Hieronder (nog een keer) wat meer uitleg over de techniek.
      De Bowen Techniek in haar huidige vorm wordt sinds de jaren ’90 in Europa toegepast, dit is dus een relatief nieuwe techniek waar uiteraard onderzoek naar gedaan wordt om verklaringsmechanismen te vinden voor de werking. Bowen is een fascie release techniek die balans brengt door spierspanning en lengte te optimaliseren/normaliseren.

      Ik verwijs naar het werk van James L. Oschman PhD, zijn boeken staan vol met wetenschappelijk onderzoek naar ‘Energy Medicine’. Er wordt o.a. uitgelegd dat er een communicatiesysteem is in het menselijk lichaam dat sneller is dan het neurologische systeem, nl de fascie en de piezoelectrische eigenschappen daarvan. Hij gebruikt het volgende voorbeeld: ik rijd op mijn motor (10mph) tegen een vlieg aan. Mijn oog sluit om beschadiging te voorkomen. Dit sluiten gaat sneller dan met de snelste neurologische reflex (monosynaptische reflex) te verklaren is. Naar aanleiding hiervan besluit deze wetenschapper op zoek te gaan naar een verklaring, een communicatie systeem dat sneller werkt, en komt uit bij de semigeleidende grondsubstantie van de fascie. Interessant boek; kan het aanbevelen. Bowen maakt gebruik van dit piezoelectrisch effect.

      Ik begrijp dat veel mensen in hun belevingswereld en in hun werk vasthouden aan de ‘oude’/bekende wetenschap (‘Newtonian Science’) die de macro wereld keurig verklaart. Daar is niets mis mee. De nieuwe wetenschap (‘Noetic Science’), die vnl in de ‘quantum physics’ werkt, is druk bezig al die verschijnselen die met ‘energy based medicine’ te maken hebben te verklaren. Er is uiteraard nog een hoop werk te doen, maar dat betekent niet dat datgene wat we nog niet ‘bewezen’ hebben dus niet werkt. Kritisch of zelfs sceptisch blijven is overigens prima. (‘sceptic is good, as long as it goes with an open mind’)

      Specifiek mbt de Bowen Techniek:
      Piezoelectrische eigenschappen van de fascie: uitleg te vinden in praktisch elk boek over fascie bv ‘Anatomy Trains’ van Thomas W. Myers, ‘The Endless Web’ van Schultz en Feitis, ‘Job’s Body’ van Deane Juhan.
      Hoe dit in Bowen gebruikt wordt: ‘The Bowen technique, the inside story’ van John Wilks.

      Ik hoop van harte dat jullie op z’n minst nieuwsgierig zijn (geworden) en dat je een kritische blik op de dingen blijft behouden, maar ook dat je voorzichtig met je oordeel omspringt.

      Vragen en opmerkingen zijn altijd welkom. Ik zal m’n best doen om dingen te beantwoorden.

      Met vriendelijke groeten,

      Anneke Loode

    • #8020
      Avatar fotoMarcel
      Deelnemer

      beste anneke,
      kijk hier eens naar:
      – link –

    • #8021
      Avatar fotoBysio
      Deelnemer

      Hmmm, wat ik ook nog nooit onderbouwd heb zien worden; Op de website van Bowen.nl: “…waarbij het zelfgenezend vermogen van het lichaam geactiveerd wordt”. Ik vind dat zo een vage term. Alsof er zich ergens een knopje bevindt die het zelfherstellend mechanisme in gang zet…

      De piezo-electrische eigenschappen van bindweefsel kan begrijpen: zie – link –. De Bowentechniek vind ik bullsh&t. Er wordt zelfs gepretendeerd ‘hayfever’ te kunnen behandelen. Als hooikoorts inderdaad minder wordt mbv de Bowentechniek, gaat niemand meer aan de medicijnen speciaal bedoeld hiervoor.

    • #8022
      Avatar fotoDavita
      Deelnemer

      Beste mensen.
      Dat de Bowentechniek geaccrediteerd is is mij op dit moment niet bekend.
      Per 3 jaar wordt er een nieuwe aanvraag gedaan. De criteria worden aangescherpt en accreditaties die in het verleden werden geaccrediteerd worden niet altijd opnieuw geaccrediteerd. Het BOCK doet daar alleen een uitspraak over als de accreditatie commissie het niet goedkeurt en men hiertegen in beroep gaat. .

    • #8023
      Avatar fotoAnneke Loode
      Deelnemer

      Beste Davita,
      Op 18 april 2007 is de cursus door het kngf geaccrediteerd (81 punten) Deze accreditatie gold van 1 juni 2007 – 1 juni 2010. Er is toen verlenging aangevraagd en de accreditatie is toen met twee jaar verlengd tot 1 juni 2012.
      Accreditatienummer 4648
      Met vriendelijke groeten,
      Anneke

    • #8024

      Beste Bysio,

      Niemand wordt slechter door in een discussie enigszins wellevend te zijn.
      Bovendien versterken krachttermen argumentatie niet.

      Met groeten,
      Peter van der Salm.

    • #8025
      Avatar fotoWindhoos
      Deelnemer

      Dus er bestaat naast het Bock nog een aparte accreditatie commissie?
      Weer wat geleerd; aan gebrek aan menskracht kan deze beoordeling dus niet mank gaan, moet dus wel aan de kwaliteit liggen………

      Met vriendelijke groet,

      Gerard

      PS: deelnemers zitten hoe dan ook goed, zowel Leiden als Oldeberkoop zijn prachtige plaatsen!

Weergave van 18 reactie threads
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.