maandag 3 oktober, 2022

Conflict van plichten door handhaven regel uit 2006 in polisvoorwaarden.

Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut Forums Overige onderwepen/algemeen Overige onderwerpen/algemeen Conflict van plichten door handhaven regel uit 2006 in polisvoorwaarden.

Weergave van 2 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #17056
   Avatar fotoKok van Dorssen
   Deelnemer

   Zonder verwijsbriefje naar de fysio-, kinderfysio- of manueel therapeut?
   Dat kan… vanaf 1 januari 2006. Op 1 januari 2006 is de wet Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF) in werking getreden.

   Het principe van de DTF bestaat eruit dat er een screening van de klachten plaatsvindt waarbij de therapeut bekijkt of Uw aandoening in aanmerking komt voor verder fysiotherapeutische onderzoek of dat er nader onderzoek van(huis-)arts is gewenst. In dat geval adviseert Uw therapeut om contact op te nemen met de (huis-)arts.

   Om zeker te zijn dat fysiotherapeuten niet zomaar “aan de slag zouden gaan” is vastgesteld dat er minimaal een dag tussen de screening en behandeling moest zitten.

   In 2013 blijkt dat fysiotherapeuten prima omgaan met Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF) en treedt het volgende conflict op:
   – De fysiotherapeut is wettelijk verplicht tot goed hulpverlenerschap.
   – De zorgverzekeraar vergoed op dezelfde dag screenen/onderzoeken en behandelen niet.
   (Overigens rekenen aan aantal zorgverzekeraars het screenen/onderzoeken als 1 volledige behandeling.)

   Conflict: Anno 2013 is deze regel uit 2006 toch niet meer te handhaven? Screenen/onderzoeken, naar huis sturen en na 24 uur pas behandelen? Of in het kader van goed hulpverlenerschap toch meteen behandelen en dan niet vergoed krijgen terwijl direct behandelen wettelijk mag?

   Deze situatie lokt ook valsheid in geschrifte uit, door toch op dezelfde dag behandelen van patiënt (dat wettelijk mag) en dan de behandeldatum een dag later op de declaratie te zetten.

   Gaarne wil ik een eind maken aan dit conflict van plichten door de Tweede Kamer te vragen om het wettelijk mogelijk te maken screenen/onderzoeken en behandelen door de fysiotherapeut op dezelfde dag door de zorgverzekeraar te laten vergoeden.

   Daarvoor heb ik Uw petitie handtekening (http://fysiozonderverwijzing.petities.nl/) nodig. Geef dit bericht a.u.b. ook door.

   Kok van Dorssen,
   Praktijk voor Fysiotherapie Nootdorp,
   Walstro 17,
   2631 SE Nootdorp.
   info@fysionootdorp.nl

  • #17058
   Avatar fotoKok van Dorssen
   Deelnemer
  • #17064
   Avatar fotoKok van Dorssen
   Deelnemer

   Verzonden: vrijdag 10 mei 2013 13:48 Aan: FysioNootdorp Onderwerp: Re: declaratie

   Hoi kok,
   Ik krijg van mijn verzekering hetvolgende te horen
   Relatienummer:

   Beste meneer ,
   Bedankt voor uw e-mail waarin u vraagt waarom uw nota niet volledig is vergoed. Graag informeer ik u hierover.

   Er mag maar één behandeling per dag gedeclareerd worden Uw zorgverlener heeft op 15 april 2013 twee verschillende fysiotherapeutische behandelingen ingediend, een screening en een reguliere zitting fysiotherapie. Zodra deze twee behandelingen op één dag plaatsvinden, wordt er één behandling per dag vergoed. Uw zorverlener heeft geen contract bij Achmea Uw zorgverlener heeft geen contract bij Achmea.

   Daarom wordt er een ongecontracteerde vergoeding uitgekeerd van €25,- per reguliere zitting fysiotherapie. Deze tarieven kun u vinden op: http://www.fbto.nl

   Wat betekent dit voor u? Uw screening van €5,95 wordt niet vergoed omdat u twee behandingen op één dag heeft gehad. Van de reguliere zitting wordt €25,- vergoed omdat uw zorgverlener geen contract bij ons heeft afgesloten.

   Kunnen we nog iets voor u doen?
   Heeft u nog vragen? Stuur dan een e-mail naaruitkeringen.zorg@fbto.nl. Of kijk opfbto.nl. Bellen mag ook. Ons telefoonnummer is (058) 234 53 33. U bereikt ons op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur.

   Hartelijke groet,

   Ingrid Prins
   FBTO Zorg
   FBTO IS EEN HANDELSNAAM VAN FBTO ZORGVERZEKERINGEN N.V., K.v.K. NR.30208631 EN ACHMEA ZORGVERZEKERINGEN N.V., K.v.K. NR.28080300, GEREGISTREERD BIJ DE AFM.

   Dit is de tweede afwijzing van een zorgverzekeraar vanaf november.
   Dit is een patiënt die al eerder door mij behandeld is en toen wel totaal vergoed kreeg.
   De zorgverzekeraars gaan blijkbaar moeilijk doen.

   Ten aanzien van goed hulpverlener schap is in ons beroep de fysiotherapeut die beslist wat hij of zij goed hulpverlener schap vindt en zijn/haar beroepsgroep. NIET de zorgverzekeraar!!

   Conflict van plichten.
   Teken a.u.b. de petitie (http://fysionootdorp.nl/conflict/conflict.pdf) en geef dit door.

   Met vriendelijke groet,

   Kok van Dorssen.
   Praktijk voor Fysiotherapie Nootdorp,
   Walstro 17 | 2631 SE Nootdorp | 06 100 18 616
   info@fysionootdorp.nl | http://www.fysionootdorp.nl

Weergave van 2 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
×