EenVandaag: Fysiotherapie te duur patiënten blijven weg

202

Samenvatting representatieve peiling van ITS naar toegankelijkheid fysiotherapie

Inleiding

De dekking van fysiotherapie in de basisverzekering is de laatste jaren teruggeschroefd en de diversiteit in aanvullende polissen is toegenomen. Patiënten zijn daardoor vaak niet goed op de hoogte van wat er precies wel of niet wordt vergoed. Bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie komen regelmatig signalen binnen dat bepaalde groepen patiënten de fysiotherapeut mijden om financiële redenen. Dit is uiteraard geen wenselijke situatie; mijden van zorg kan leiden tot verergering van klachten en uiteindelijk tot een toename van zorgkosten, omdat patiënten uitwijken naar duurdere vormen van zorg.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Peiling

In april 2013 heeft ITS in opdracht van het KNGF een webenquête onder 1.500 praktijkeigenaren (zowel leden als niet-leden) uitgezet. In de enquête zijn vragen gesteld over een eventuele toe- of afname van het aantal patiënten, behandelingen en aandoeningen. Als er sprake was van terugloop in patiënten is gevraagd of men actie heeft ondernomen en of deze actie effectief was. In deze rapportage zijn alle antwoorden vervolgens gerelateerd aan de sociaaleconomische status (SCP) van de wijk waarin de praktijk staat (op basis van de viercijferige postcode). Er hebben 603 (40%) fysiotherapeuten meegedaan die werkzaam zijn in (meerdere) praktijken in de eerste lijn.

Opvallend

De conclusie op hoofdlijnen is dat door al doorgevoerde pakketverkleiningen voor fysiotherapie, de toegankelijkheid van de zorg voor vooral mensen met de lagere inkomens achteruit is gegaan en dat we verwachten dat deze mensen daardoor ofwel in gezondheidstoestand achteruit zijn gegaan ofwel zijn uitgeweken naar andere (duurdere) vormen van zorg die wel verzekerd zijn.

  • Het beeld dat naar voren komt, komt wel overeen met de verwachting: praktijken gevestigd in wijken met lage SES-status constateren meer afname dan praktijken gevestigd in wijken met hoge SES-status en patiënten met lage SES-kenmerken blijven meer weg dan patiënten met hoge SES-kenmerken.
  • Een groot deel van de fysiotherapeuten die meegedaan hebben met de enquête, geeft aan dat er meer dan gemiddelde afname is in het aantal behandelingen van de volgende bevolkingsgroepen:
  1. Patiënten met een inkomen onder modaal (45%)
  2. Laag opgeleide patiënten (32%)
  3. Patiënten ouder dan 65 jaar (18%)

Volgens een kwart is er geen sprake van meer dan gemiddelde afname in het aantal behandelingen te constateren. 19% weet dat niet.

  • Bij de behandelingen die ten laste komen van de basisverzekering vindt de grootste groep fysiotherapeuten dat ze in het afgelopen jaar evenveel patiënten behandeld hebben als in het jaar ervoor. De behandelingen die ten laste komen van de aanvullende verzekering laten een vergelijkbaar beeld zien. De groep die aangeeft dat ze evenveel behandelingen uitvoeren is echter een stuk groter dan bij de behandelingen die ten laste komen van de basisverzekering. De fysiotherapeuten geven aan dat patiënten met reuma/RA duidelijk minder vaak komen dan voorheen. Reuma is sinds vorig jaar grotendeels uit het basispakket.

Conclusie

Deze representatieve peiling naar de gevolgen van de pakketmaatregelen leidt tot de conclusie dat de toegankelijkheid van de fysiotherapeutische zorg voor vooral mensen met de lagere inkomens achteruit is gegaan. Het KNGF verwacht dat deze mensen daardoor ofwel in gezondheidstoestand achteruit zijn gegaan ofwel zijn uitgeweken naar andere (duurdere) vormen van zorg die wel verzekerd zijn.

Bron: KNGF

11 REACTIES

  1. Joh?! Dat had ik ze ook wel kunnen vertellen. Dat gebeurde al toen de pakketten uitgekleed werden…zucht!

  2. Dat er nog met een gemak gemasseerd wordt, zonder enige verdere navraag of onderzoek, fysio wel geindiceerd is.(omdat het toch druk is en wegens de ruime instroom en dat verder andere praktijken,inmiddels wegens de door hen streng nageleefde richtlijnen, hebben moeten afhaken)
    vind ik dan niet vreemd, dat deze het boetekleed aan moeten trekkken.

  3. Ik vind dit bespottelijk. Kijk een naar de andere ziekte kosten.
    Er zijn veel inkomens in de ziekenzorg die veel hoger zijn.
    Ik heb veek fysio nodig door operaties en voor gepensioneerden is de premie erg duur.
    Masseren zie ik vrij weinig gebeuren. Heb zelf in de naaste familie een fysiotherapeut en aan hun salaris kan het niet liggen.

Reacties zijn gesloten.