De Huber traint de kleine rugspieren

209

Het oogt als een kruising tussen een trilplaat en een langlaufmachine: de Huber. Toch is deze Franse uitvinding zeker geen fitnessmachine. Het Huber-apparaat zorgt er vooral voor dat de wervelkolom na het kraken stabiel blijft.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Eric Schoones, eigenaar van Breda Centrum Fysiotherapie en ook eigenaar van een Huber, wordt in de volksmond ‘kraker’ genoemd. Hij is manueel therapeut. “Het kraken van een kolom gaat op een krachtige manier: je schuift de wervelkolom terug op zijn plaats. Wanneer mensen vaak gekraakt moeten worden, is dat best belastend, zo niet schadelijk.”

Er moest dus een manier gevonden worden om de gekraakte kolom op zijn plek te houden. “Dit kan alleen door de kleine spiergroepen te trainen. Voorheen gaven we ‘huiswerk’ mee: je gaat op je rug liggen en je probeert je billen omhoog te duwen, bijvoorbeeld.” Toch hadden deze oefeningen volgens Schoones weinig effect, omdat maar een deel van de spieren werd getraind. Om uit te kunnen leggen hoe de Huber werkt, moet er eerst onderscheid gemaakt worden tussen twee spiergroepen: de grote spieren en de kleine spieren. De grote spieren zijn er voor het zware werk, bijvoorbeeld dingen optillen. De kleine spieren daarentegen houden de wervelkolom van de nek en rug op hun plaats, zodat deze niet inzakt. En daar gaat het meestal fout.

Schoones: “Steeds meer mensen maken het leven gemakkelijker voor zichzelf. Als ze kunnen kiezen tussen de fiets of de auto, nemen ze de auto. De meesten kiezen ook voor de lift in plaats van de trap. Ik maak me er ook schuldig aan, maar daardoor worden de kleine spiergroepen inactief.”

De Huber traint juist deze spieren. Dat gebeurt doordat de plaat waarop de patiënt staat, beweegt. Deze kan schuin staan of naar achteren. Zo wordt de wervelkolom in verschillende posities gedwongen. De handen van de patiënt rusten op ‘slimme’ handvatten. Deze registeren de knijp- en duwkracht. Hoe harder er geknepen wordt, hoe meer pijn de patiënt heeft. Hierdoor is de oorzaak gemakkelijker te lokaliseren. De vervolgbewegingen van de Huber worden op deze manier aangepast aan de ernst van de kwaal.

Het effect: sterkere kleine rugspieren. Om zijn woorden kracht bij te zetten, geeft Schoones een voorbeeld. “Vergelijk het maar met een blokkentoren. Wanneer je tegen zo’n blokkentoren een tikje geeft, valt deze al snel om. Maar wanneer er verbindingen zitten tussen deze blokken, wordt het al iets moeilijker om de toren te laten vallen.”

Een behandeling duurt tussen de vijf en twintig minuten, afhankelijk van de individuele situatie: van hoeveel spieren er inactief zijn en hoe groot de schade aan de wervelkolom is.

Door: Mariëlla Jansen
Bron: BN Stem

7 REACTIES

  1. graag zou ik een afbeelding zien en wat meer horen over het aantal patienten dat je op deze plaat hebt behandeld en de resultaten en meetinstrumenten waarmee die werden gemeten.
    groeten uit Harmelen.

  2. voor zover ik het kan beoordelen gaat het om een selektieve opbouwtraining voor de segmentale stabilisatoren. dit si hetzelfde wat er in de opbouwtraining volgens het “muscle Balance-concept” gebeurt. daar is zeker literatuur over te vinden van o.a.Shirley Sahrmann en Dianne Addison.

  3. een manueel therapeut die “wervels terugzet” is met recht een “kraker”. Geen reclame voor de beroepsgroep.
    De Huber zal vast doen wat de reclame ervan zegt; hoewel dat nog wel een keer dubbelblind onderzocht zal gaan worden. Maar pas al de patient/client eerst aangeleerd is welke kleine rugspieren hij wanneer en hoe moet gebruiken. Liefst door een therapeut die daar scholing in heeft gehad. Bijvoorbeeld via “Kinetic Control”: de grootste vertegenwoordiger van het muscle balance systeem. zie ook – link –
    Erg functioneel traint de Huber in elk geval niet en het een mega groot en prijzig apparaat. Staat wel “impressive”….

Reacties zijn gesloten.