De focus van de Wereld Fysiotherapie dag ligt dit jaar op bewegen met artrose en de rol van fysiotherapeuten bij de behandeling en binnen de organisatie van zorg voor mensen die last hebben van artrose of andere reumatologische aandoeningen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De campagne is gericht op de volgende kernboodschappen:

  • Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening: 520 miljoen mensen over de hele wereld hebben artrose en 60% van de artrose gevallen betreft knie-artrose.
  • In een wereldwijde studie van 291 aandoeningen, werd heup- en knie-artrose gerangschikt als de 11e meest bijdragende aan invaliditeit.
  • De exacte oorzaak van artrose is onduidelijk. Risicofactoren die het risico op artrose verhogen, zijn onder meer: ​​overgewicht of obesitas; een eerdere gewrichtsblessure of gewrichtsoperatie of een voorgeschiedenis van overmatig gewrichtsgebruik hebben; genetica.
  • Lichaamsbeweging is een eerstelijnsbehandeling voor artrose. Een fysiotherapeut kan advies en voorlichting geven over pijnverlichting en manieren om artrose te behandelen. Ze kunnen mensen met artrose leren hoe ze de gewrichtsbeweging kunnen verbeteren en spieren kunnen versterken.
  • Het is belangrijk dat mensen met artrose zo actief mogelijk blijven. Dit kan helpen de pijn te verbeteren, andere symptomen van artrose te verminderen en mensen te helpen onafhankelijk te blijven.
  • Slechts ongeveer een derde van de mensen met artrose zal in de loop van de tijd erger worden, en sommigen zien een verbetering in pijn en invaliditeit. Een fysiotherapeut kan u helpen om actief te blijven.

Over de Wereld Fysiotherapie dag

De Wereld Fysiotherapie dag wordt elk jaar gehouden op 8 september, de dag dat de Wereldfederatie voor Fysiotherapie werd opgericht in 1951. In 2020 veranderde de Wereldfederatie voor Fysiotherapie haar naam in World Physiotherapy. Wereld Fysiotherapie dag is een dag waarop fysiotherapeuten het vak kunnen promoten om:

  • Te laten zien welke belangrijke rol het beroep speelt voor de gezondheid en het welzijn van de wereldbevolking.
  • Het beroep beter te profileren.
  • Campagne te voeren uit naam van het beroep en zijn patiënten bij regeringen en beleidsmakers.

De dag markeert de eenheid en solidariteit van de fysiotherapie gemeenschap over de hele wereld. Het is een kans om het werk te erkennen dat fysiotherapeuten doen voor hun patiënten en de gemeenschap.
World Physiotherapy heeft tot doel de aangesloten organisaties en individuele fysiotherapeuten te ondersteunen bij hun inspanningen om het beroep te promoten en de wereldwijde gezondheid te bevorderen, met als focus de Wereld Fysiotherapie dag.

Download de Infographics (Nederlands en Vlaams)

Deze zijn dankzij het KNGF naar het Nederlands vertaald.
(klik op de afbeelding om deze te downloaden)