Zvw biedt meer flexibiliteit bij inkopen zorg

19

De nieuwe Zorgverzekeringswet (Zvw) biedt verzekeraars niet alleen voor de ziekenhuiszorg maar voor de gehele zorg meer flexibiliteit bij het inkopen van zorg. Dit schrijft minister Hoogervorst (VWS) aan de Tweede Kamer. “Verzekeraars kunnen daardoor meer kiezen uit aanbieders. Patiënten kunnen beter kiezen voor die zorgaanbieder die zijn zorg het best afstemt op de zorgvraag. Zo kan de omslag van aanbodgestuurde zorg naar een meer vraaggerichte zorg en zorg op maat mogelijk worden gemaakt”, aldus de bewindsman.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Verzekeraars mogen op grond van het huidige Verstrekkingenbesluit ziekenfondsverzekering alleen zorg vergoeden van vrije beroepsbeoefenaren die op grond van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG) geregeld zijn. Zo is tot op heden de kwaliteit van die verzekerde zorg mede door de wet BIG gewaarborgd.

In de nieuwe Zvw wordt niet bij voorbaat via de wet BIG garandeert dat vrije beroepsbeoefenaren ten minste een wettelijk geregelde opleiding hebben gevolgd. Het Verstrekkingenbesluit ziekenfondsverzekering eist dat nu wel, behalve bij aanbieders van particulier verzekerde zorg in het tweede en derde compartiment. Hoogervorst: “Bovendien zijn er aanvullende waarborgen in Zorgverzekeringswet. Zo beoordeelt het CTZ of de zorgpolis een waarborg is dat de verzekerde Zvw-zorg (vergoed) kan krijgen.”

Zorgverzekeraars die beroepsbeoefenaren contracteren voor het verlenen van de zorg aan hun verzekerden, moeten de kwaliteit van de geleverde zorg voldoende waarborgen. Hoogervorst: “De zorgverzekeraar kan de zorg inkopen bij wettelijk of niet wettelijk geregelde beroepsbeoefenaren. De verzekeraar moet als professionele zorginkoper in staat zijn goede en niet goede zorg uit elkaar te houden.”

De nieuwe Zvw biedt volgens Hoogervorst verzekeraars de mogelijkheid polissen aan te bieden die niet uitgaan van vooraf gecontracteerde zorg. “Burgers kunnen voor zo’n polis kiezen en rechtstreeks zaken doen met niet wettelijk geregelde beroepsbeoefenaren. Zij moeten dan ook zelf de kwaliteit van de zorg in de gaten houden; dat doet de verzekeraar dan niet meer.” Verzekerden kunnen bij twijfel hun verzekeraar om advies vragen. “Dat valt onder de zorgplicht van de verzekeraar en die moet bij zijn bemiddeling ook op kwaliteit te letten”, aldus de minister.

“De Zorgverzekeringswet biedt zo garanties voor kwalitatief goede zorg, ook al ontstaat er meer vrijheid voor verzekeraars, instellingen, beroepsbeoefenaren en cliënten. De Wet BIG is en blijft daar een belangrijke waarborg voor”, zo schrijft Hoogervorst.

Bron: VWS