Zorgverzekeraars steeds machtiger

18

Zorgverzekeraars krijgen almaar meer macht in de zorgsector. Steeds vaker bepalen zij welke instellingen zorg mogen geven aan patiënten en welke daarvan worden uitgesloten. Een opschoning van de zorginstellingen in Nederland ligt daarmee in het verschiet met als doel de beste kwaliteit zorg voor de scherpste prijs.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Patiëntenverenigingen volgen de ontwikkelingen met argusogen. “Er wordt veelal exclusief op prijs geconcurreerd. Voornamelijk bij de aanvullende pakketten. Wij zijn bang dat op de lange termijn ouderen en patiënten die veel zorg nodig hebben, de prijs hiervoor moeten betalen met een duurdere polis”, zegt Laurian Zwart van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF).

Paul Frissen, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en decaan van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, gaat ervan uit dat er geen tweedeling maar een ‘meerdeling’ in de zorg ontstaat. Op een ING-bijeenkomst over transparantie in de zorg die gisteren werd gehouden, gaf hij aan dat de consument kan kiezen tussen discounters, Albert Heijn of een chique traiteur.

Op dit moment proberen de zorgverzekeraars de consument te lokken met ‘discount’. Voorbeeld daarvan is de introductie van de ‘low-budget’-verzekering Zekur van Univé, met een jaarpremie voor een basisverzekering van nog geen € 700 tot nu toe de goedkoopste zorgverzekering.

De premie kan zo laag worden gehouden omdat de zorg heel selectief is ingekocht: voor vooraf te plannen ingrepen bijvoorbeeld kan maar naar één ziekenhuis per stad worden gegaan.

Patiëntenkoepel NPCF houdt zijn hart vast. “Voor bepaalde aandoeningen kan je het beste naar een specialistisch ziekenhuis. Het kan dan niet zo zijn dat je daar niet heen mag en gebonden bent aan dat ene ziekenhuis en dus minder goede zorg hebt. Of je moet zeer veel bijbetalen. Dit soort keuzes moet worden gemaakt terwijl je ziek bent. Dat maakt het extra lastig. Het lijkt wel een verkapt hoger eigen risico. Daarom is het van belang dat dit soort zaken zeer helder in de polisvoorwaarden worden vermeld.”

Hoewel Frissen een meerdeling voorspelt, vreest hij ook de gevolgen van de discounters op de markt. “Op het moment dat zorg in een bepaald budget moet passen, blijft er weinig geld over.
Geld is nodig voor innovatie en ook de zorg heeft nieuwe uitvindingen nodig. En nieuwe ondernemers. Laatstgenoemden willen markten betreden die groter wordt, niet waar er geen geld is te verdienen.”

Door: Patricia Boon en Herman Stam
Bron: Telegraaf