Zorgverzekeraars belemmeren toegang tot logopedie

21

Verschillende zorgverzekeraars stellen eisen aan de directe toegankelijkheid tot logopedische zorg ( DTL) in de eerste lijn of vergoeden de kosten in het geheel niet. Hiermee gaan ze in tegen het beleid van het ministerie van VWS om de zorg toegankelijk te maken. De beroepsvereniging van logopedisten NVLF vindt dat zorgverzekeraars buiten hun boekje gaan en wil dat de minister van VWS ingrijpt.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Sinds de logopedie per 1 augustus 2011 direct toegankelijk is kunnen patiënten zonder verwijsbrief direct naar een logopedist. Er vindt eerst een screening plaats, om vast te stellen of met de behandeling gestart kan worden. De kosten van de screening worden pas vergoed als een zorgverzekeraar hiervoor een contract sluit met de logopedist. Deze screening vervangt de gang naar de huisarts die zo wordt ontlast. Zorgverzekeraars stellen nu eisen aan het aantal patiënten die via de directe route naar de logopedist gaan. Het aantal behandelingen mag niet teveel groeien, anders wordt de screening in 2013 niet meer ingekocht.  Alleen zeggen zorgverzekeraars er niet bij wat ‘teveel’ is. Het lijkt erop alsof de beroepsgroep niet wordt vertrouwd en erop uit is om zoveel mogelijk klanten binnen te halen”, reageert Theo de Koning, voorzitter van de NVLF. De directe toegang tot de logopedist zal kunnen leiden tot een toename van het aantal patiënten, maar omdat vroeg wordt begonnen, zal de duur (het aantal behandelingen) korter zijn en per saldo de logopedische hulp niet duurder.

Menzis en  Achmea willen volgend jaar de screening alleen vergoeden als er geen hausse op logopedie ontstaat. CZ heeft besloten om de screening helemaal niet in te kopen voor haar verzekerden. Theo de Koning:  “Dit gaat in tegen het besluit van de minister van VWS om de eerstelijnszorg te versterken. Voor de patiënt betekent dit dat hij nog steeds een verwijsbrief moet halen, terwijl de logopedist zich heeft gekwalificeerd om betrouwbaar en efficiënt te mogen screenen. Logopedisten zijn dé experts van de spraak, taal en stem. Patiënten zijn gebaat bij een vroege herkenning van hun logopedisch probleem, want dàt geeft een korte behandeling. En dat is voor de patiënt het beste!
De zorgverzekeraars lijken hun macht binnen de marktwerking in de zorg te misbruiken en laten zich bovendien van een onbetrouwbare kant zien. Zij waren namelijk wel vanaf begin tot eind betrokken bij de totstandkoming van de DTL en nu de logopedisten voor deze DTL opleiding gemiddeld zo’n € 1500 aan kosten hebben moeten maken om DTL gecertificeerd te worden, is het ook voor hen een hard gelag dat dit het eindresultaat is!”

Bron: NVFL