Zorgverzekeraar De Friesland over doelstellingen paramedische zorg

19

Fysiotherapeutische zorg is vaak effectiever als het in samenwerking met andere zorgaanbieders, zoals huisartsen, diëtisten en verpleegkundigen, wordt geleverd. Maar ook als het monodisciplinair is, kan de zorg voor klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat zeer kosten-effectief zijn.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De toegevoegde waarde van dit type zorg is een onderwerp van levendige discussie, ook op nationaal niveau. Een belangrijke vraag is in hoeverre fysiotherapie onderdeel van de basisverzekering zal blijven. Op dit moment zijn met name evidence-based interventies niet verzekerd; zoals de BeweegKuur Diabetes en vitaliseringsprogramma’s voor ouderen voorafgaand aan zware operaties. Langdurige fysiotherapeutische begeleiding via de chronische lijst wordt wel vergoed. De komende twee jaar zullen verschillende behandelingen van aandoeningen die voorkomen op deze lijst op evidence worden getoetst.

De Friesland wil sturen op programmatische paramedische zorg, doelmatig en effectief, en multi- of monodisciplinair daar waar dat meerwaarde heeft. De rol van fysiotherapeutische interventies in beweegprogramma’s maakt dat deze zorgcategorie ook een grote rol kan krijgen in de service naar collectiviteiten.

In de afgelopen jaren hebben zich voor de overige paramedische beroepsgroepen geen grote veranderingen in de markt voorgedaan.
De Friesland streeft naar het bestendigen van de goede relatie in deze relatief stabiele markt. Mochten zich in de komende periode hierin veranderingen voordoen, dan zal De Friesland hierop anticiperen, waarbij de behoefte van de klant als uitgangspunt geldt.

Subdoelstellingen
2010 Inkoopcriteria vaststellen: Zodra Kwaliefy landelijk is geïmplementeerd en voldoet aan onder meer de validiteitseisen, gaat De Friesland deze gegevens gebruiken voor het vaststellen van inkoopcriteria en mogelijk inzetten voor tariefsdifferentiatie.
Transparantie in kwaliteit: Het is van belang dat goede kwaliteit wordt beloond. Daarom kent De Friesland al enige jaren tariefsdifferentiatie bij fysiotherapie.
Spiegelinformatie: De Friesland verstrekt periodiek spiegelinformatie. Bij afwijking vindt door middel van een audit toetsing plaats aan de normen van het Centraal Kwaliteitregister Fysiotherapie (CKR).

Hierdoor wordt inzicht verkregen in de kwaliteit van de geleverde zorg. Dit traject wordt in samenwerking met het KNGF in de loop van 2010 vorm gegeven.
Wens van de klant: De Friesland gaat op haar site specialisaties zichtbaar maken, de klant informeren over het zorgaanbod en zo mogelijk over de kwaliteit van de zorg.
Daarnaast gaat De Friesland praktijken stimuleren om de klant te informeren over het zorgaanbod en de specialisaties.
Preventie – Runningtherapie: Eind 2010 wordt de pilot hardlooptherapie, voor mensen met lichte tot matige depressieve klachten, geëvalueerd op effectiviteit en patiëntervaring. Mede afhankelijk van de uitkomsten neemt De Friesland een besluit over een mogelijk vervolg.

Preventie – BeweegKuur: Voorbereiding op implementatie van BeweegKuur. VWS heeft aangegeven dat de gecombineerde leefstijlinterventie BeweegKuur naar verwachting per 2012 wordt opgenomen in de basisverzekering.

2011 Preventie – BeweegKuur:
De Friesland start per 2011 met de uitrol en inkoop van de BeweegKuur voor Diabetes type II, in combinatie met het reeds bestaande beweegprogramma voor deze doelgroep.
Kwaliteit: In 2011 werkt De Friesland voor fysiotherapie met de auditprocedure. Deze audit levert inzicht in doelmatigheid en effectiviteit van de fysiotherapeutische behandelingen.
Kwaliteitsindicatoren: Aan de hand van objectieve kwaliteitsindicatoren wordt inzicht verkregen in de kwaliteit van de geleverde fysiotherapeutische zorg. De Friesland zal de uitkomsten van deze indicatoren gebruiken voor het inkoopproces en maakt dit inzichtelijk voor de klant.

2012 Preventie – BeweegKuur:
Per 2012 bestaat de inkoop van deze zorg uit de BeweegKuur. Beweegprogramma’s worden dan niet meer separaat ingekocht. Zodra de NISB de BeweegKuur beschikbaar heeft voor meerdere doelgroepen waaronder obesitas/overgewicht, gaat De Friesland hier ook afspraken over maken.

2013 Resultaten:
Eind 2013 heeft De Friesland de volgende resultaten bereikt:

  1. De BeweegKuur Diabetes type II (en mogelijk meer programma’s) is voor de hele regio gecontracteerd en voor verzekerden beschikbaar;
  2. De auditprocedure is uitgewerkt en geïmplementeerd;
  3. De klantbehoefte wordt cyclisch onderzocht;
  4. Zorg op de juiste plaats door de juiste zorgaanbieder;
  5. De Friesland koopt fysiotherapeutische zorg volledig in op basis van kwaliteitsindicatoren.

Download het volledige document in PDF
Bron: De Friesland