Werkeisen voor herregistratie BIG

37

KNGF stemt niet in met voorstel werkeis VWS omtrent herregistratie BIG
Het ministerie van VWS heeft een voorstel gedaan voor invulling van de herregistratiecriteria voor het BIG-register. Volgens artikel 8 van de wet BIG moet periodieke herregistratie plaatsvinden. Tot nu toe heeft VWS de eisen voor herregistratie niet ingevuld.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Bij de criteria gaat het om een werkeis of, als men niet aan de werkeis voldoet, een scholingseis om voor herregistratie in aanmerking te komen. De eisen gelden als minimumnorm om de beroepstitel te mogen houden.

De herregistratie in het BIG- register staat los van herregistratie in het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie. Het zijn twee verschillende systemen. Het kwaliteitsregister kent immers veel meer aspecten dan alleen een werkeis en is een systeem van continue kwaliteitsbewaking. Van een koppeling tussen deze twee systemen is dus geen sprake.

Voorstel VWS
Het voorstel van VWS is om als werkeis gemiddeld 1 dag per week in een registratieperiode van 5 jaar vast te stellen. Dat komt neer op 1840 uur per 5 jaar. Binnen die 5 jaar mag een werkonderbreking van maximaal 2 jaar plaatsvinden. Als er een werkonderbreking plaatsvindt, moeten de uren in de andere jaren worden ingehaald.
Als men niet aan de werkeis voldoet, treedt de scholingseis in werking. Op deze manier kan men door aanvullende scholing toch nog in aanmerking komen voor herregistratie.

VWS stelt dat die nascholing de beroepsbeoefenaar weer op het uitstroomniveau van de initiële beroepsopleiding moet brengen. Dat komt dus neer op een soort ‘herintredercursus’ voor diegenen die langer dan twee jaar uit het vak zijn geweest. De inhoud van een dergelijke cursus is nog niet bekend. De herregistratie zal gefaseerd worden ingevoerd, nadat de noodzakelijke wetswijzigingen naar verwachting in 2006 in werking kunnen treden. De eerste herregistraties zullen 5 jaar na het in werking treden van de wetgeving worden uitgevoerd, dus in 2011.

Bezwaar KNGF
Het KNGF heeft vorig jaar al advies aan VWS uitgebracht om de werkeis gelijk te houden aan de werkeis uit het kwaliteitsregister, die neerkomt op 1248 uur per vijf jaar (1 dag per week gedurende 3 jaar, met een werkonderbreking van maximaal 2 jaar). Op 14 juli heeft het algemeen bestuur van het KNGF het voorstel van VWS besproken en besloten om vast te houden aan het eerdere advies om de werkeis op 1248 uur te houden. Dat besluit werd ’s avonds bevestigd in het overleg met de regiovoorzitters. Het KNGF stemt dus niet in met de werkeis zoals door VWS voorgesteld. Daarnaast verzet het KNGF zich tegen de eis van VWS om de werkervaring aan te tonen met een accountantsverklaring of werkgeversverklaring. Het bestuur vindt dat dit soort verklaringen onnodig veel kosten met zich meebrengen voor de fysiotherapeut, en daarbij geen waterdicht systeem is. Een eigen verklaring is wat het KNGF betreft afdoende.

Naar verwachting zal VWS dit najaar een definitief besluit nemen over de eisen voor herregistratie, mede gebaseerd op de reacties van alle betrokken beroepsgroepen. Afhankelijk van het besluit zal het KNGF zich al dan niet verzetten tegen de vastgestelde werkeis.

Overige onderdelen voorstel
Het KNGF stemt wel in met de scholingseis en is positief over het voorstel van VWS om een ‘gelijkstellingbepaling’ in het leven te roepen. Dat houdt in dat beroepsbeoefenaren die geen patiënten behandelen, maar waarbij hun werkzaamheden wel bijdragen aan de voortgang of sturing van het primaire proces, ook in aanmerking kunnen komen voor herregistratie. VWS denkt daarbij in elk geval aan docenten en wetenschappelijk onderzoekers. Wat het KNGF betreft moeten ook leidinggevenden en beleidsfunctionarissen daarvoor in aanmerking kunnen komen. Verder komt er volgens het voorstel een categorie ‘niet praktiserend’ voor beroepsbeoefenaren die echt het vak uit zijn, maar graag hun titel willen houden.

Bron: KNGF