Virtual reality in combinatie met therapie is aan een opmars bezig. Hoewel een meerderheid van de fysio-, ergo- en neurotherapeuten in Nederland en België op dit moment nog niet werkt met VR, ziet een groot deel van de Nederlandse fysiotherapeuten op termijn wel grote mogelijkheden voor deze technologie. Ook psychosomatische therapeuten en psychologen kijken steeds vaker naar het gebruik van VR bij chronische pijn, stress, angst en vermoeidheid, stelt Kiki Coppelmans, psychosomatisch fysiotherapeut én medeoprichter van Corpus VR.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Uit recent onderzoek van Corpus VR, een oefenplatform voor fysieke-, psychosomatische- en neurotherapie, blijkt dat een kleine 20% van de Nederlandse en 10% van de Belgische fysiotherapeuten op dit moment VR gebruikt bij behandelingen. De verdeling tussen de inzet van VR bij fysieke klachten, pijnverlichting en ontspanning is ongeveer gelijk. Onder de fysiotherapeuten die nog geen VR gebruiken, genereert de inzet van VR bij fysieke klachten de meeste interesse: 73% van de Belgische respondenten geeft aan VR voor dit toepassingsgebied te overwegen, tegenover 66% van hun Nederlandse vakgenoten. Slechts een klein percentage (Nederland: 11%, België: 4%) geeft aan VR helemaal niet te willen inzetten.

Meer weten? Schrijf je in voor een gratis Workshop!

Gevraagd naar de obstakels voor het implementeren van VR in hun therapie-aanbod noemt driekwart van de respondenten de kosten als belangrijkste factor. Bovendien geeft 49% van de Nederlandse en 25% van de Belgische fysiotherapeuten aan dat het voor hen op dit moment nog onduidelijk is wat de meerwaarde kan zijn van VR. Ook de opvatting van een kwart van de respondenten dat VR niet bijdraagt aan de therapietrouw toont aan dat er nog veel onduidelijkheid heerst over de mogelijkheden van VR.

Behandelingen worden sneller, slimmer en beter

Volgens Kiki Coppelmans, psychosomatisch fysiotherapeut en medeoprichter van Corpus VR, laat het onderzoek zien dat er nog winst te behalen valt door goede voorlichting. “Maar tegelijkertijd laten de uitkomsten zien dat we op de goede weg zijn: één op de drie respondenten denkt nu positiever over VR vergeleken met een jaar geleden. En dat is niet vreemd natuurlijk; in onze sector zien we steeds meer innovatieve oplossingen toegepast worden, waaronder VR, die de behandelingen sneller, slimmer en beter maken. En daar profiteren niet alleen de behandelaar en de patiënt van, maar uiteindelijk de hele maatschappij.”

Coppelmans merkt dat ook psychosomatische therapeuten en psychologen steeds vaker geïnteresseerd zijn in het gebruik van VR-technologie bij chronische pijn, stress, angst en vermoeidheid. “Bij bepaalde lichamelijke klachten is het moeilijk een medische diagnose te stellen. Er wordt dan helaas nog steeds vaak aangegeven ‘leer er maar mee leven’. Hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut kan deze groep patiënten vaak helpen.” Het kan dan bijvoorbeeld gaan om patiënten die kampen met vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen of druk op de borst of andere pijnklachten. “VR kan helpen bij de ondersteuning van de therapie met betrekking tot lichaamsbewustzijn, ontspanning, cognitieve gedragsproblemen en copingvaardigheden.”

Meer weten? Schrijf je in voor een gratis Workshop!

Corpus VR biedt patiënten de mogelijkheid om lichaamsbewustwordingsoefeningen uit te voeren in virtuele werelden. Of dat je de VR-werelden juist inzet om patiënten weer in beweging te krijgen. Het game-element maakt dat patiënten oefeningen niet langer als last zien, maar ze juist als plezierig ervaren. Met behulp van VR-oplossingen kunnen behandelingen bovendien perfect op de patiënt aangepast worden, doordat alles tot in detail gemeten en gelogd wordt. De digitale insteek brengt bovendien met zich mee dat de patiënt zijn oefeningen niet per se op de praktijk of in het ziekenhuis hoeft te doen, maar ook gewoon vanuit zijn eigen huis het traject kan oppakken, onder (remote) begeleiding van de therapeut.

Dit alles maakt dat VR de efficiency en de therapietrouw aanzienlijk verhoogt. “Uit onderzoek van Kellie Stickler (Adherence to Physical Therapy: A Qualitative Study) blijkt dat niet meer dan een kwart van de patiënten zijn oefeningen de eerste drie weken netjes uitvoert. Na drie weken is dat nog maar 10 procent”, benadrukt Coppelmans. Mensen twijfelen of ze de oefeningen wel goed uitvoeren, vergeten simpelweg wat ze moeten doen of vinden het saai en tijdrovend. “Het game-element is een groot voordeel van Corpus VR. Het zijn leuke spelletjes om te spelen. Ze zorgen er bovendien voor dat je de oefeningen op de juiste manier doet. Je hoeft er niet over na te denken.”

Meer weten? Schrijf je in voor een gratis Workshop!

Coppelmans merkt dat de therapietrouwheid hierdoor fors toeneemt, van 80 tot zelfs 100 procent. “De patiënten weten dat wij kunnen meekijken, op afstand kunnen coachen en ondersteunen. Dit is een stok achter de deur. Vanuit medisch oogpunt een groot voordeel voor de patiënt, uit financieel oogpunt een verademing voor de praktijkhouder en/of behandelaar. En daarmee voor de zorgsector, die continu op zoek is naar manieren om de zorg slimmer, sneller en beter te maken.”

Het bedrijf achter Corpus VR is inMotion VR. Het werd opgericht in 2016, door Kiki Coppelmans en Gert-Jan Brok. Beide gedreven ondernemers met verschillende achtergronden: Kiki is psychosomatisch fysiotherapeut, met meer dan 23 jaar ervaring op dit gebied, Gert-Jan is gespecialiseerd in human computer interaction en serious game development. Hun passies zijn in inMotion VR samengekomen tot een vooruitstrevende en snelgroeiende Digital Health startup.

Gratis workshop over Psychosomatiek en Virtual Reality

Benieuwd wat er allemaal mogelijk is met Virtual Reality? Op maandag 4 juli staat de eerstvolgende workshop van Corpus VR over ‘Psychosomatiek en Virtual Reality’ gepland in het Enraf-Nonius Experience Lab in Amersfoort van 13.00 tot 17.00 uur. Deelname is gratis.

Tijdens deze beknopte workshop leer je VR in te zetten voor psychosomatische klachten, op het gebied van therapeutische communicatie, lichaamsbewustzijn en ontspanning. Dit alles wordt onderbouwd met een stevige theoretische basis. Ook leer je meer over de specifieke technieken die in de virtuele werelden zijn verwerkt.
Met behulp van een VR-headset ervaren deelnemers zelf de spellen en omgevingen die patiënten kunnen ervaren. En ze verkennen ook het dashboard en het gebruik van biofeedback, waarmee oefeningen kunnen worden aangepast en de vooruitgang van patiënten gevolgd kan worden.

Wat ga je ontdekken en doen tijdens de workshop?

  • Wat zijn de voordelen van het gebruik van Virtual Reality in een behandeling?
  • Praktische hands-on ervaring met VR
  • Uitgebreide kennismaking met het platform en de mogelijkheden
  • Leer de beste werkwijzen voor je patiënten
  • Directe toegang tot de specialist en tijd om vragen te stellen
    Meld je aan via deze link => https://corpusvr.com/nl/workshop-signup/

Meer weten? Schrijf je in voor een gratis Workshop!