In de wereld van medische innovatie heeft Virtual Reality (VR) zich bewezen als een veelbelovende tool voor de behandeling van nek, schouder- en knieartrose. Deze technologie biedt patiënten niet alleen een onderhoud van mobiliteit en afleiding van pijnlijke sensaties, maar ook geavanceerde oefenprogramma’s, neurologische revalidatie, en educatieve ervaringen. Heeft u interesse in deelname aan een workshop? Klik dan op deze link.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Écht herstellen in een virtuele wereld

Virtual Reality maakt het voor cliënten met mentale- en of lichamelijke klachten mogelijk op een leuke en effectieve manier te trainen met speelse oefeningen. Patiënten worden ondergedompeld in boeiende virtuele werelden, waarin ze kunnen verkennen, slimme gepersonaliseerde oefeningen doen of simpelweg genieten van rustgevende omgevingen. Dit helpt hen extra in beweging te komen en biedt eveneens een welkome bron van vermaak en ontspanning. Tevens voelen ze zich daarbij snel op hun gemak en extra gemotiveerd. Door het bieden van een virtuele omgeving die gericht is op het verminderen van stress, angst en pijn, kan de onrust afnemen en zorgen voor een ontspannen sfeer tijdens de therapie. Wat ten goede komt aan het herstel.

Virtual Reality maakt het voor cliënten met mentale- en of lichamelijke klachten mogelijk op een leuke en effectieve manier te trainen met speelse oefeningen.

Oefenen met artrose

Artrose, het thema tijdens de Wereld Fysiotherapie Dag, is een veelvoorkomende aandoening die gepaard gaat met pijnlijke gewrichten en verminderde mobiliteit. Het treft in Nederland ruim 1,5 miljoen mensen en het neemt alleen maar toe. Ook bij mensen met fybromyalgie zijn deze klachten herkenbaar. Traditionele behandelingen omvatten medicatie, fysiotherapie en levensstijl aanpassingen. Waarbij we weten dat de therapietrouwheid essentieel is voor een succesvolle behandeling. En die therapietrouwheid is nu juist erg laag met nog geen 25%. Maar nu verschuift de aandacht naar Virtual Reality, een opkomende technologie die een nieuwe dimensie toevoegt aan de behandeling van artrose.

Door zich te laten meeslepen in aangename landschappen en scenario's, ervaren patiënten een vermindering van stress en angst die vaak samengaan met chronische pijn.

Met VR kunnen patiënten worden ondergedompeld in virtuele omgevingen die ontspanning bieden en afleiding bieden van de pijn. Door zich te laten meeslepen in aangename landschappen en scenario’s, ervaren patiënten een vermindering van stress en angst die vaak samengaan met chronische pijn.
Een van de meest waardevolle toepassingen van VR voor artrose is de mogelijkheid om gepersonaliseerde oefenprogramma’s te creëren. Deze programma’s zijn specifiek gericht op het verbeteren van de mobiliteit, spierkracht en stabiliteit van de nek en knieën. Dankzij VR kunnen patiënten deze oefeningen uitvoeren in virtuele omgevingen die zowel motiverend als veilig zijn.

Meekijken en bedienen

Maar hoe werkt dit dan voor de therapeut? Hoe hou je controle over het behandelproces? Dat zijn belangrijke vragen waar natuurlijk een oplossing voor is. Want de VR-bril kan zelfstandig gebruikt worden door de patiënt als deze niet in de praktijk is. Op deze manier kan dus ook zorg op afstand geleverd worden. Maar wanneer het wenselijk is om mee te kijken, of zelfs de omgevingen te bedienen, dan kan dat d.m.v. het gebruiksvriendelijke dashboard van Corpus VR.

Het dashboard is een app die op een tablet draait en deze geeft inzicht in wat de patiënt op dat moment ziet en waar hij/zij mee bezig is. Dus van ontspannen op het strand van Hawaii tot en met bewegingsoefeningen doen in de ruimte. Je kunt deze omgevingen starten, aanpassen en stoppen, maar ook kun je direct notities maken tijdens de oefeningen met o.a. standaard NRS scores voor pijn, mobiliteit en angst. Corpus VR helpt zelfs met het opstellen en bijhouden van het behandelplan van je patiënten.

Zelf ervaren en leren

Op Wereld Fysiotherapie dag op 8 september vindt het congres Artrosezorg – Succesvol Samenwerken in de Zorg plaats in Papendal. Hier kun je deze innovatieve manier van behandelen mwr Corpus VR zelf ervaren op de stand van Enraf Nonius. Of, in een van de praktische workshops die regelmatig worden georganiseerd. Zo kun je zelf direct en praktisch met deze nieuwe manier van revalideren aan de slag. Wil je een sfeerimpressie van een dergelijke workshop? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Interesse in deelname aan een van deze workshops? Klik dan op deze link.

InmotionVR