Visiedocument fysiotherapie gepubliceerd

31

Het College tarieven gezondheidszorg/de Zorgautoriteit in oprichting (CTG/ZAio) heeft op 26 juli 2005 het ‘visiedocument fysiotherapie’ gepubliceerd. Het document bevat de visie van CTG/ZAio op de benodigde condities voor het bevorderen van concurrentie op de markt voor vrijgevestigde fysiotherapie. Het is na het visiedocument ziekenhuiszorg de tweede publicatie die CTG/ZAio uitbrengt over de gefaseerde introductie van marktwerking in de gezondheidszorg.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

In de markt voor de fysiotherapie is op 1 februari 2005 een experiment gestart dat twee jaar duurt. In het experiment zijn de maximumtarieven die golden voor de prestaties voor vrijgevestigde fysiotherapeuten losgelaten. Fysiotherapeuten en verzekeraars mogen sinds dat moment onderhandelen over de prijs.

Het toezicht van CTG/ZAio kent tijdens de experimenteerfase de volgende speerpunten. Het geven van informatie over de nieuwe spelregels aan de sector onder andere over de marktgedragingen die wel en niet zijn toegestaan. De ondersteuning van activiteiten om de transparantie te verbeteren. En als laatste het monitoren van marktontwikkelingen. De prioriteiten voor de monitor vloeien voort uit de analyse in het visiedocument.

Van consultatie tot visie
Het visiedocument is een resultaat van eigen onderzoek en een intensief proces van consultatie met het veld, dat in de eerste helft van 2005 is uitgevoerd. Startpunt van de consultatieprocedure was het consultatiedocument fysiotherapie. Dat document bevat een analyse van en aanbevelingen voor concurrentie in de markt voor vrijgevestigde fysiotherapie. Overheidsinstellingen, brancheorganisaties, individuele fysiotherapeuten (via een digitaal forum) en verzekeraars hebben zowel mondeling als schriftelijk hun reactie op het document gegeven. Deze reacties zijn gebruikt om de analyse aan te scherpen.

De reacties hebben tot een aantal aanpassingen geleid. Er wordt meer aandacht besteed aan mogelijk misbruik van inkoopmacht door verzekeraars, de vormgeving en invulling van de monitor is geactualiseerd en de analyse is minder theoretisch van aard en veelal aangevuld met concrete voorbeelden. Het resultaat is dit visiedocument. Het is dus een synthese van de reacties op het consultatiedocument en de in het consultatiedocument opgenomen analyse.

CTG/ZAio gaat de ontwikkelingen in de markt monitoren. Monitoren geeft inzicht in de werking van de markt en in de vraag of de publieke belangen (betaalbaarheid, kwaliteit, toegankelijkheid) bij vrije prijsvorming voldoende geborgd zijn. Ook geeft het inzicht in de vraag of het huidige experiment fysiotherapeuten nieuwe perspectieven biedt op het gebied van innovatie, variatie in het aanbod en ondernemerschap. Aan de hand van de bevindingen uit de monitorrapportages zal het experiment worden geëvalueerd en zal de Minister besluiten of het experiment wordt voortgezet. Aan het eind van het jaar zal de eerste volledige monitorrapportage gepubliceerd worden.

De NMa en CTG/ZAio trekken bij het toezicht op deze markt samen op. Hiervoor is een samenwerkingsprotocol opgesteld. Ook het CTZ, dat toezicht houdt op de zorgverzekeraars, maakt deel uit van dit protocol. CTG/ZAio en CTZ zullen uiteindelijk opgaan in de Nederlandse Zorgautoriteit.

Dit jaar wordt het mededingingstoezicht in deze markt nog exclusief door de NMa uitgevoerd. Vanaf 2006 zal naar verwachting de Wet Marktordening Gezondheidszorg van kracht zijn, waarmee de toekomstige Nederlandse Zorgautoriteit meer toegespitste taken en bevoegdheden krijgt toebedeeld om de concurrentie te bevorderen.

Het visiedocument kunt u hier downloaden.

Bron: CTG-ZAio