Verdubbeling aantal valpartijen onder ouderen

27

De verdubbeling van het aantal valpartijen bij mensen van 75 jaar en ouder is te wijten aan het toenemende gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen bij deze groep bejaarden. Dat stelt epidemioloog Paul Oude Vrielink. 

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Oude Vrielink ondervroeg ongeveer 4000 zelfstandig wonende ouderen uit de regio Nijmegen. In de leeftijdsgroep van 65 tot 75 jaar voelen deze bejaarden zich nog goed tot uitstekend gezond, maar na hun 75e neemt het aantal kwalen toe. Zij slikken onder andere meer slaappillen en kalmeringstabletten.

Valtraining
Oude Vrielink pleit daarom voor meer valtraining voor bejaarden. Bejaarden van 75 jaar en ouder melden drie maal vaker dat zij last hebben van mobiliteitsbeperkingen, zoals de onderzoeker het noemt. Ook gaan zij snel minder goed zien en horen. Dat beperkt hun levensvreugde, zo blijkt uit het onderzoek. Oude Vrielink meent dat er onder de oudste groep mensen nog gezondheidswinst is te behalen. Zij zouden zeer geholpen zijn met mobiele loketten voor allerhande regelingen, aangezien zij vaak niet meer in staat zijn afstanden af te leggen. Voor jongere bejaarden zou gezondheidsvoorlichting nuttig zijn, zodat zij ernstig beperkende kwalen wellicht langer kunnen uitstellen.

Bron: Zibb