Ook mensen met een spierziekte kunnen ermee te maken krijgen: valpartijen met soms vervelende gevolgen. Onderzoeksinstituut Vilans heeft onderzocht of val-ongelukken bij ouderen te voorkomen zijn. Door een gerichte aanpak kunnen veel ongelukken worden voorkomen, zo blijkt.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Ouderen vallen veel minder vaak als zorginstellingen en thuiszorgorganisaties goede maatregelen nemen. Dat blijkt uit het Verbetertraject Valpreventie van Zorg voor Beter. In de instellingen die meededen aan het verbetertraject, daalde het aantal mensen dat viel met gemiddeld bijna dertig procent. Het aantal mensen dat meer dan één keer viel, daalde zelfs met veertig procent. Ook het aantal gezondheidsklachten als gevolg van vallen ging met dertig procent omlaag.

Eén op de drie zelfstandig wonende ouderen en de helft van alle verpleeg- en verzorgingshuisbewoners valt minstens één keer per jaar. Vallen is de belangrijkste doodsoorzaak door een ongeval bij ouderen boven de 65 jaar. Behalve tot overlijden leidt de val ook vaak tot botbreuken, verminderde mobiliteit of opname in een instelling. Om meer valincidenten te voorkomen is een grondige analyse van de incidenten erg belangrijk. Lag de oorzaak bij de valler zelf, kwam het door de omgeving of was het een combinatie? Vijftien teams uit de gehandicaptensector, verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg hebben tijdens het verbetertraject een jaar lang maatregelen genomen om het aantal valincidenten te verlagen.

Rollatorcursus

Een voorbeeld van zo’n maatregel is het weghalen van obstakels in gangen. Hierdoor konden cliënten gemakkelijker lopen. Ook het aanschaffen van speciale stoelen en badmatten, het aanpassen van de medicatie of het laten doen van bewegingsoefeningen verkleinden de kans op een val. Sommige instellingen organiseerden een speciale rollatordag waarbij cliënten op een hindernissenparcours een rollatorinstructie kregen. “De grootste verdienste van dit verbetertraject is dat zorgverleners merken dat ze echt iets kunnen doen”, aldus projectleider Juliette Vaal van Vilans. “Ze zien snel resultaat en dat werkt motiverend.”

In thuiszorg veel winst te behalen

In verzorgingshuizen, maar vooral in de thuiszorg, denken veel verzorgenden dat ze weinig kunnen doen om vallen te voorkomen. “Ouderen zelf denken vaak dat vallen hoort bij het ouder worden. Maar als je goed doorvraagt naar de omstandigheden rondom de val, krijg je soms verrassende dingen te horen”, aldus Vaal. “Zo bleek een cliënt vaak te vallen door een plotselinge verlaging van de bloeddruk. Na overleg met de huisarts werd zijn medicatie aangepast. Als verzorgende kun je op deze manier bijdragen aan het voorkomen van meer valpartijen.”De uitkomsten van het project hebben natuurlijk vooral betrekking op ouderen. Maar ook bij spierziekten is preventie mogelijk; lees bijvoorbeeld het volgende artikel dat u kunt vinden in de VSN-bibliotheek op MijnVSN: Revalidatiearts Erwin Baars: de spierziekte kunnen we niet bestrijden, de angst om te vallen wel.

Bron: VSN.nl