Ouderen in verpleeghuizen vallen vaak, terwijl de valpartijen relatief eenvoudig kunnen worden voorkomen. Dat zegt fysiotherapeut Jacques Neyens die vandaag op dit onderwerp promoveert aan de Universiteit Maastricht.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Bewoners van verpleeghuizen vallen gemiddeld twee keer per jaar, stelt Neyens. Vaak is de valpartij volgens hem het begin van veel ellende. Mensen breken bijvoorbeeld hun heup of pols. Ongeveer 30% van de ouderen die hun heup hebben gebroken overlijdt het jaar na de valpartij.

Volgens Neyens kan het verplegend personeel met simpele maatregelen veel valpartijen voorkomen, bijvoorbeeld door de inrichting van de kamer van de bewoner aan te passen, ‘s nachts een lampje te laten branden in de kamer of het medicijngebruik aan te passen.

Uit eerder onderzoek van het VUMC is gebleken dat ouderen met het trainen van hun beenspieren een val kunnen voorkomen. Als jongeren struikelen, kunnen ze hun balans beter herstellen, omdat zij snel spierkracht kunnen genereren.

Hierdoor kunnen ze de draaikracht van het lichaam afremmen en hebben zo minder kans om te vallen. Ouderen zijn daartoe minder goed in staat en vallen dus eerder na het struikelen.

Bron: VUMC

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.