De impact van vallen is bij oudere mensen zeer groot. Het beter kunnen opsporen van mensen die een groot risico op vallen hebben is daarom van zeer belangrijk. Dit onderzoek laat zien dat mensen met valangst of met impulsief gedrag eerder vallen. Ook mensen met variatie in hun stapgrootte, of met een sterk variabele reactiesnelheid hebben een verhoogd risico.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Daarnaast moet ook de valpreventie worden verbeterd. Miriam Reelick ontwikkelde en evalueerde speciaal voor kwetsbare ouderen en hun mantelzorger een valpreventieprogramma met  groepsgesprekken en bewegingsoefeningen. Een ‘zorg op maat’-aanpak blijkt zeer belangrijk voor efficiënte preventie. Voor de meest kwetsbare ouderen maakte Reelick een individuele thuiscursus.

Ouderen moeten zich ervan bewust zijn dat vallen een probleem is. Taboes rondom het vallen moeten daarvoor doorbroken worden, meent Reelick. .

Binnenkort start zij als projectleider van een internationaal onderzoek naar de effectiviteit van virtual realitytraining bij patiënten met de ziekte van Parkinson en patiënten met milde cognitieve stoornissen.

Bron: rug.nl