Tiltraining werkt niet tegen rugklachten

147

Rugklachten verdwijnen niet als mensen leren om goed te tillen. Zij passen de techniek niet goed toe, of de methodes werken gewoon niet goed.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Dat zeggen Britse onderzoekers aan de hand van elf grote studies naar het tilgedrag en rugklachten van werknemers. Het gaat vooral om mensen die voor hun werk veel tillen.

De onderzoekers zagen geen verschil in rugklachten tussen mensen die getraind zijn om goed te tillen, en mensen die de training nooit hebben gehad. Ook bleken er niet minder rugklachten te zijn bij mensen die een ‘rugband’ dragen om hun rug te ondersteunen. Goed tillen voorkomt niet dat minder mensen rugpijn krijgen en dat bestaande rugklachten verminderen.

De training heeft geen effect of mensen passen de tiltechnieken niet goed toe. Volgens de onderzoekers zou de preventie van rugklachten vooral moeten gaan over het effect van stress op de rug.

Bron: Nu.nl

3 REACTIES

 1. Waarom zou voor tillen, op welke manier dan ook, het biologisch principe van adaptatie ten gevolge van training niet opgaan?

  Waarom zou je dan tiltechnieken geven?

  Waarom zou dat dan moeten helpen bij rugklachten?

  Met groeten,
  Peter vann der Salm.

 2. Met je eens Peter :)

  Ingrijpen in een natuurlijke motoriek is mijns inziens nooit handig, het leidt mogelijk tot bewegingsangst en vermijdingsgedrag…
  Groeten,

  Ben Vaes

Reacties zijn gesloten.