“Spoedreparaties” bij Dick van Toorn

155

Arjen Robben raakte zaterdag in de laatste oefenwedstrijd van Oranje tegen Hongarije in Amsterdam geblesseerd aan zijn dijbeen. Onderzoek wees een scheurtje in zijn hamstring uit.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De aanvaller ondergaat sinds maandag bij de Rotterdamse fysiotherapeut Dick van Toorn een intensieve therapie. Dinsdag was er overleg tussen de medische staf van het Nederlands elftal, Van Toorn en Robben. Daaruit volgde de conclusie dat de spits van Bayern München zich als alles volgens plan verloopt, komend weekeinde weer bij Oranje meldt.

Arjen Robben laat zich niet voor de eerste maal behandelen door Dick van Toorn. In november 2008 was de aanvaller van Oranje, en destijds Real Madrid, ook bij de Rotterdamse fysiotherapeut. Robben was in twee dagen hersteld van een spierscheuring in zijn kuit. Binnen een week stond hij op het trainingsveld. Voor de genezing van een dergelijke spierscheuring staat vijf weken.

De KNVB verwacht dat international Robben zich komend weekeinde kan aansluiten bij de selectie van het Nederlands elftal in Johannesburg. Dat heeft de voetbalbond dinsdagavond in een persverklaring laten weten. ,,Het herstel van Arjen Robben verloopt goed”, aldus het korte bericht. ,,Hij ligt op schema.”

Bondscoach Bert van Marwijk liet eerder op dinsdag weten dat het openingsduel van Nederland bij het WK, maandag tegen Denemarken, sowieso te vroeg komt voor zijn sterspeler.

De 76-jarige Van Toorn staat bekend om zijn onorthodoxe behandelingen. Het is een combinatie van manuele therapie, acupunctuur, osteopathie, elektrotherapie, het extreem oprekken van de spieren en specifieke krachttraining. Van Toorn, die tussen 1995 en 2001 deel uitmaakte van de medische staf van Feyenoord, heeft diverse apparaten zelf ontwikkeld. Zo maakt hij gebruik van de zelf ontworpen Frankenstein-stretcher, een apparaat dat als een bankschroef werkt. Het extreem oprekken van spieren wordt door de patiënten als zeer pijnlijk ervaren.

Dick van Toorn is niet van plan naar Zuid-Afrika te vertrekken. “Nee, dat gaat niet gebeuren. Dat is uitgesloten. Ik ga Arjen hier behandelen en ik ga zeker niet naar Zuid-Afrika. Om privéredenen is dat onmogelijk. Als de behandeling van Arjen is afgerond, kan de medische staf van Oranje het overnemen. Het contact is heel goed. KNVB-teamarts Gert-Jan Goudswaard is ook hier bij me geweest om over het behandeltraject te spreken. De fysio’s van Oranje kunnen de oefeningen dan voortzetten, want Arjen moet wel krachttraining blijven doen.”

Bron: Brabants Dagblad

34 REACTIES

  1. Zolang niet bekend is wat nu precies de ernst van de klacht van Arjen Robben is, blijft het op alle fronten in deze speculeren.
    Verbazingwekkend dat niemand doorvraagt.

    Peter van der Salm.

  2. Volgens mij is het heel simpel:

    OF hij wordt weer fit (binnen 4 tot 6 weken), en dan was het géén spierruptuur.

    OF hij wordt niet fit (omdat het toch een spierruptuur was).

    OF hij doet een poging en valt opnieuw geblesseerd uit (want het was toch een spierruptuur).

  3. Ik hoop toch dat we niet meer in sprookjes geloven.Als er een scheurtje in de spier zit zal het lichaam dat zelf genezen. Niemand kan dat versnellen.
    Als er echt sprake zou zijn van een ruptuur dan zou de rektechniek er echt voor zorgen dat er een grotere ruptuur zou ontstaan.
    Er is m.i. dus weinig aan de hand en de ingezette therapie is verre van evidence based enw erkt mogelijk averechts. Als fysio bij Oranje zou ik balen als een stekker. Gebeurt er eindelijk eens iets en dan mag je er niet eens aan werken.

    Ik hoop dat ze meer verstand hebben van voetballen!

  4. i.m.o. heeft arjen gewoon enkele forse myofasciale triggerpoints in diverse spieren zitten, welke zorgen voor een disbalans in tonus en spierlengte. Door de spieren extreem te rekken inaktiveer je deze tijdelijk waardoor het snel beter gaat met zijn klachten. Zodra hij echter weer sport-specifiek gaat belasten heeft hij dezelfde klachten zo weer. Als er niks aan die triggers gedaan wordt zal hij constant weer dezelfde blessure terug krijgen.

  5. Mijn ervaring is dat bij topsporters hun pijngedrag, dat meestal vrij heftig is, direct gekoppeld wordt aan dito noxe.
    Dan wordt automatisch het resultaat van elke behandeling, al is het de grootste flauwekul,’magisch’.
    Wie in een dergelijke wereld als fysiotherapeut wil kunnen blijven functioneren moet vooral geen wetenschappelijke inslag hebben.
    Geloof in je eigen magie als fysiotherapeut is dan veel bealangrijker.

  6. Van Toorn in gesprek met De Telegraaf

    Ik maakte aanvankelijk van gewrichtsmobilisatie en elektrotherapie. Bij de elektrotherapie maak ik gebruik van acupunctuur.

    Met de naalden heb ik de gelegenheid om dieper gelegen spieren te bereiken en onder elektrische stroom te zetten. Dat zou je met plakkers niet lukken, verklaart Van Toorn.

  7. Natuurlijk zal er weinig aan de hand zijn. Het moment waarop de blessure ontstond spreekt al voor zich.
    De hamstrings stond m.i. niet in een verlengde stand. Er was geen sprake van uitglijden maar contractie zonder verlenging.

    Dat geeft geen grote rupturen.
    Er zal dus sprake zijn van een kleien distorsie en die herstelt functioneel snel.
    Ik heb dit jaar ook het geluk gehad om een ruptuur op te lopen aan mijn hamstrings. De verkleuring was inderdaad enorm maar ik kon wel gewoon lopen en fiesten, maar hardlopen of springen was er gedurende vele weken niet oongestoord bij.
    De MRI zal een kleine weefseldistorsie laten zien zonder haematoom of andere tekenen van een ruptuur.
    Echografie kan dat alleen evengoed ook al kun je niet goed de eerste 2 dagen het verschil zien in grijswaardes tussen spierweefsel en bloed. De structuur van normaal spierweefsel spreekt voor zich.

    Ruud Lindenburg

  8. Rob Tamminga legt de kijker van dit filmpje uit wat een hamstringblessure is en vertelt over de herstelperiode van een dergelijke blessure via deze – link –

  9. Spoedreperatie ja, maar waarvan? Waarvoor wordt er zo dualistisch naar het welzijn en het begeleiden van de geblesseerde Robben gekeken?
    Kennelijk is een blessure iets lichamelijks of geestelijk?
    Robben heeft de blessure, niet de hamstring alleen!

    Balint The Lancet, April 2, 1955 :

    It was not only the medicine in the bottle, or the pills the box, that mattered, but the way the doctor gave them to his patient-in fact the whole atmosphere in which the drug was taken and given.

    Hippocrates. Volume II: on decorum and the physician. London: William Heinemann, 1923.

    “the patient, though conscious that his condition is perilous, may recover his health simply through his contentment with the goodness of the physician”

    Er is een overload aan wetenschappelijk bewijs dat herstel (in dit geval terugkeer naar sportprestatie) niet alleen afhankelijk is van de lokale omstandigheden op weefselniveau. De sportpsychologie is de uitvoerende tak, opvallend dat er bij het Nederlands elftal geen sportpsycholoog opgenomen is…….

    Mijns inziens levert collega van Toorn (onbewust?) de benodigde entourage om te halen wat er te halen valt. Waarbij de grenzen worden gedefinieerd door de mate van schade opgelopen op zaterdagmiddag.

    [ Bijgewerkt 13 Jun : 08:12 ]

  10. Beste Edwin,

    Daar kan ik voor een groot gedeelte in meegaan, ware het niet dat in de media de verklaring zo anders gelegd wordt.
    Voetballers en de entourage daaromheen moeten nu eenmaal weinig hebben van (sport-) psychologie.
    Psychologische begeleiding is voor ‘watjes’ en voetballers zijn ‘bikkels’.
    De meeste voetbalcoaches zijn oud-voetballers dus via hen behoef je geen revolutie op dit vlak te verwachten.

  11. Bekijk in dit licht ook

    Wie herinnert zich niet haptoloog Ted Troost die Gullit en Van Basten oplapte? Hoe zit het met de invloed van blessures en speciale behandelaars op het groepsproces? En zitten sporters wel te wachten op al die dokter Vogels, of leidt het alleen maar af van het einddoel, wereldkampioen worden? We praten erover met sportpsycholoog Rico Schuijers.

    Via deze – link –

  12. Peter,

    Sportpsycholoog Rico Schuijers vertelt over de druk die sporters ondervinden als zij op het punt staan kampioen te worden. En ook over sportpsychologie en de voetballerij. Bekijk het onderstaande fragment.

  13. De kans is bijzonder klein dat Arjen Robben zaterdag met Oranje meespeelt tegen Japan. Robben is nog onvoldoende hersteld van zijn blessure.

    “Normaal gesproken komt hij niet in actie”, zei bondscoach Bert van Marwijk vrijdag tijdens zijn dagelijkse persconferentie, “Maar je weet het natuurlijk nooit.”

    Robben trainde vrijdag voor het eerst sinds zijn blessure weer met de selectie mee. “Dat is al heel wat”, vindt Van Marwijk, “Hij gaat vooruit. Nu even kijken hoe hij op deze inspanningen reageert. Duidelijk is in elk geval dat deze wedstrijd wel heel vroeg komt voor Arjen.”

    Bron: Spitsnieuws
    [ Bijgewerkt 19 Jun : 06:37 ]

  14. Ik zie een paar mooie debat stellingen voor me. Ideetje voor een of ander congres over het belang van fysiotherapie bij acute musculaire sportletsels:

    • Ondanks fysiotherapie is de schade aan de hamstring van Robben (via natuurlijke weg)hersteld.

    • Dankzij fysiotherapie is de hoop van Robben op deelname aan WK 2010 in stand gebleven.

    Prettige wedstrijd straks!
    [ Bijgewerkt 19 Jun : 09:43 ]

  15. Beste Edwin,

    Elke fysiotherapeutische interventie kent een mix van evidence, klinische expertise en patiëntwaarden.
    Als ik zo collega van Toorn beluister gaat het puur om zijn rotsvaste overtuigng van zijn klinische expertise (zowel in zijn theoretische veronderstellingen als zijn interventies).
    Het geven van psychologische hulp en troost komen niet aan de orde.
    Is dit weer een voorbeeld dat hoe sterker de zorgverlener in zijn eigen expertise gelooft, het placebo effect navenant is?

    Met collegiale groeten,
    Peter van der Salm.

  16. Is dit weer een voorbeeld dat hoe sterker de zorgverlener in zijn eigen expertise gelooft, het placebo effect navenant is?

    Volgens mij is placebo een middel zonder bekend werkzaam ingrediënt. Geruststellen, troosten, motiveren etc. zijn bekend werkzame ingrediënten. Durf ik geen placebo te noemen.

  17. Beste Edwin,

    Iets te roekeloos de term ‘placebo’ gebruikt.

    Laat ik het opnieuw formuleren: hoe sterker je als therapeut in jezelf gelooft, des te sterker zijn de effecten bovenop de specifieke geclaimde werkzaamheid.
    Zo kun je toch een goede fysiotherapeut zijn met een onwerkzame therapie.
    Zelden of nooit verneeem ik daarover iets uit de sportwereld.

    Met collegiale groeten,
    Peter van der Salm.

  18. Is de stroombehandeling waarvan bij Arjen Robben sprake geweest zou zijn, conform het apparaat B-E-St, uitgevonden door de Vlaamse kninesist Jacques de Caluwé?

    Met groeten,
    Peter van der Salm.

  19. Wie heeft er nou onder de streep eigenlijk gelijk……Robben – en dus inderdaad een heel groot deel van Nederland – of de hele rataplan van ons zogenaamde kwaliteitssysteem? Hierbij laat ik de precieze inhoud van de behandeling even voor wat die is.

    Er komt een speler met het voor hem zeer ernstige blessure die op dat moment het allerbelangrijkste is wat er mis kan zijn , hij vindt zelf een zorgverlener, waar hij vertrouwen in heeft. De diagnose is helder – gesteld in het Erasmus middels echo en MRI een scheurtje van 1 cm en meerdere hele kleine scheurtjes – de zorgverlener heeft zijn eigen kennis en kunde gebruikt en laat Robben inderdaad sneller herstellen dan ooit voor mogelijk gehouden….Robben tevreden, zorgverlener tevreden en nog eens de allergoedkoopste zorg die geleverd kon worden…. Wie ook tevreden was is onze voorzitter, hij noemt zelfs de goede exposure van dit media event…….en DAAR ben ik nu weer niet tevreden over!

    De voorzitter van de club die ons steeds meer administratie in de schoenen schuift, die al voor dat er ergens bezuinigd is aangeeft wel te begrijpen dat er ook in de FT wat moet veranderen, de club die iedere keer weer de verzekeraars helpt met de meest mooi opgetuigde kwaliteitmeetsystemen die geen zak meten behalve het aantal nieuwe tijdschriften in de praktijk, het aantal parkeer plaatsen en hoe snel de telefoon wordt opgenomen….

    DIE club mag nu niet aan de haal gaan met het resultaat dat een individuele fysiotherapeut, die duidelijk overtuigt is van zijn eigen kennis en kunde en zeer waarschijnlijk helemaal niet voldoet aan de zogenaamde kwaliteitseisen van nu!

    Ik hoop zo enorm dat we snel het systeem krijgen dat iedere patiënt gewoon in januari een credit kaart krijgt met een bepaalde waarde erop…..en dat hij/zij zelf kan bepalen waaraan dat wordt uitgegeven dat jaar…..dan is die hele kolder niet meer nodig en bepaald de patiënt wat kwaliteit is…..maar ja……..of er dan nog een groot KNGF nodig is??????

    Groet,

    Michiel

  20. … een individuele fysiotherapeut, die duidelijk overtuigt is van zijn eigen kennis en kunde en zeer waarschijnlijk helemaal niet voldoet aan de zogenaamde kwaliteitseisen van nu!

    Ik weet niet hoe je aan deze aanname komt.

    Dick van Toorn staat als fysiotherapeut, manueeltherapeut en sportfysiotherapeut in het CKR ingeschreven.

  21. Rob, je hebt gelijk, hij staat daar inderdaad in, extra hulde voor die collega dat hij die kwalificaties ook nog an bijhouden!

    De inhoud van mijn betoog bedoelde te zeggen dat hij (ik denk dat gezien zijn leeftijd en zeker gezien zijn behandelkeuzen en de tijd die hij daaraan besteed) misschien wel helemaal niet voldoet aan de richtlijn verslaglegging, de nieuwe kwaliteitsmeting als kwalify of b.v. een HKZ keurmerk. Ik lees hier ook niks over multidisciplinair, moderne trainingsfaciliteiten ect. maar ook daar kan ik ernaast zitten natuurlijk.

    Blijkbaar heeft deze man dus iets unieks, dat bij deze professionele voetballers zo goed gewaardeerd wordt dat zij daar alle academische centra voor links laten liggen.

    Ik stoor me eraan dat de groep die steeds meer administrator van ons probeert te maken dan uitvoerende fysiotherapeuten nu ineens enthousiast is over de media spin off van deze therapeut.

    Groet,
    Michiel

  22. Over Kwaliefy en HKZ kan ik ook niets terugvinden, als je dat wilt weten zou je hem moeten bellen natuurlijk.

    Aan de richtlijn verslaglegging zal hij wel moeten voldoen, anders staat hij onterecht in het CKR.

    En jammer dat het filmpje over de laatste revalidatiedag niet meer beschikbaar is. Daar werd de trainingsruimte met de “frankenstein-apparaten getoond. Deze zijn bedoeld om specifieke spiergroepen op kracht te trainen. (er staat inmiddels wel een link naar het filmpje)

    En in het radiofragment geeft hij ook nog een toelichting op zijn handelswijze.

    Ik begrijp heel goed welk punt je wilt maken, maar ik denk dat je net het verkeerde voorbeeld hiervoor uitkiest.

  23. De gehele medische wereld heeft last van een lage wetenschappelijke onderbouwing dat zegt dus niet zo veel.

    Ik begrijp wel dat de belangen bij deze blessure heel anders zijn dan een gemiddelde blessure. En ik zie de “behandeltijd” van vier uur niet zo letterlijk. Als er in die vier uur ook getraind is (incl. lunch) valt het best te rijmen.

    Of de aanpak als kwalitatieve moderne fysiotherapie beschouwd kan worden weet ik niet. Ik weet te weinig over de aanpak om hem af te kunnen branden of te verdedigen.

    Ik weet wel dat de veel sporters zeer enthousiast zijn over zijn aanpak. En dat dat telt zeker mee.

    Het is altijd makkelijker om ergens kritiek op te hebben. Ik vind dat door Dick van Toorn het nut van fysiotherapie bij een sportblessure goed onder de aandacht is gebracht. En dat de discussie over de kwaliteitssystemen hiervan los staat.
    Die staat hier – link –

  24. Ik denk dat het voorbeeld precies past in hoe ik bedoelde Rob,

    De wetenschappelijke onderbouwing van deze behandeling (b.v. 2x 4 uur per dag) zal ver te zoeken zijn, de evidentie van b.v. acupunctuur in ons vak is al niet best, en hoort zelfs niet thuis binnen het domein fysiotherapie…dus vanuit die gronden zijn er redenen om te zeggen dat dit behandelconcept NIET past binnen de moderne kwalitatieve fysiotherapie.

    Het KNGF, dat richtlijnen faciliteert die een duidelijk andere richting t.a.v. behandelen zouden kiezen bij deze blessure, bedankt de fysiotherapeut (die door veel fysio’s in het lijntje hierboven ook als als een sprookjes behandelaar wordt gezien) voor de goede exposure…..terwijl datzelfde KNGF een hele andere behandel-beroepshouding schijnt voor te staan….DAAR ligt mijn irritatie.

    Ik begrijp dat jij dit wel als kwalitatieve moderne fysiotherapie beschouwd?

    groet,

    Michiel

  25. Beste Rob,
    Er werd gedurende deze week 2x 4uur per dag behandeld, de lunchpauze van Arjan werd verder niet vermeld qua inhoudelijk programma, die van Dick van Toorp trouwens ook niet.

    Groet,

    Michiel

    p.s. kun je je al op een of andere manier indenken hoe men volgens het gangbare declaratie model (zeker ook met instemming KNGF) kan declareren voor 8uur FT per dag?

    Groet,

    Michiel

  26. kun je je al op een of andere manier indenken hoe men volgens het gangbare declaratie model (zeker ook met instemming KNGF) kan declareren voor 8uur FT per dag?

    Dat is niet zo’n probleem.
    Je spreekt een uur- of dagtarief af of je neemt de klus aan.
    Via de zorgverzekeraars is dit (nog) niet mogelijk maar je hoeft natuurlijk niet te declareren via de zorgverzekeraar. Dit kan ook direct aan de klant of eventueel de werkgever.
    Wat heeft het KNGF daarmee te maken?

  27. Je noemt nu precies de professionaliteit die mij aanspreekt Rob, hoeveel FT’s zullen nu op de manier van Dick van Toorn werken? Minder dan 1 %? Het KNGF beschermt de eenheidsworst (en misschien moeten ze dat ook vanuit hun competentie…..maar ze hebben nu een mooie recalme van een FT die helemaal niet aan die middenmoot voldoet. Jij ziet de discrepantie niet begrijp ik…..misschien ben ik de enige. Laat maar verder, bedankt voor het meedenken

    Michiel

  28. Beste Michiel,

    Ik hoop zo enorm dat we snel het systeem krijgen dat iedere patiënt gewoon in januari een credit kaart krijgt met een bepaalde waarde erop…..en dat hij/zij zelf kan bepalen waaraan dat wordt uitgegeven dat jaar.

    Ik wel vaker dergelijke geluiden van jou vernomen.
    Je schijnt te vergeten dat een dergelijke constructie niets te maken heeft met het principe van verzekeren.

    Met collegiale groeten,
    Peter van der Salm.

  29. Ik vergeet helemaal niks Peter, maar als jij niet ziet dat de zorg steeds meer geïndividualiseerd wordt (ik spreek in ons vak alleen over de AV want daar speelt zich bijna alles af!!) mis je zelf iets!

    Je kunt het ontkennen, maar iedereen schijnt steeds meer af te stevenen op deze “amerikaanse manier” van bekostigen, en reken maar dat de patient kritisch zal zijn als hij het geld zelf moet verdelen…die zal zijn eigen mate van kwaliteit dan kiezen. Ik kan niet wachten….

    groet,

    Michiel

  30. Beste Michiel,

    Zo gesteld begrijp ik je standpunt beter.
    Beschouwen we fysiotherapie uit de AV als een verlengstuk van een sociale verzekering of zien we dit meer onder de spelregels van een schadeverzekering?
    Individualisering past inderdaad minder bij opvattingen behorend bij een sociale verzekering.
    Maar, waar kies je voor?
    Bovendien valt qua financiering van de fysiotherapie een subhstantieel deel nog onder een sociale verzekering.
    Elders heb ik aangegeven dat dit spagaatpijn oplevert.

    Met collegiale groeten,
    Peter van der Salm.

  31. De kunst van het placebo effect en mogelijk onbedoelde neurodynamische mobilisatie met de frankenstein machine van D.v. Toorn.
    En voetballers houden van aandacht, geef ze dat genoeg bv. in de vorm van 8 uur therapie per dag en de klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon.
    Behalve bij rupturen en fracturen dat duurt wat langer.

    Maar in elk geval hartelijk dank Dick want Robben heeft NL wel geholpen tegen BRAZ.

Reacties zijn gesloten.