‘Rechtopzitten niet optimaal voor rug’

75

Schotse onderzoekers plaatsen vraagtekens bij de aanname dat een zithoek van negentig graden optimaal is en de veel voorkomende onderrugpijn bij langzitters het beste voorkomt. Ze concluderen dat ‘achteroverleunen’ met een hoek van 135 graden beter is.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

‘Een behoorlijke zithouding is essentieel, want druk op de wervelkolom en aanliggende lichaamsdelen kan op den duur tot vervorming, pijn en chronische klachten leiden’, zo stelt dr. Waseem Amir Bashir, een van de onderzoekers in de te Aberdeen uitgevoerde studie.

Daarin werden mensen zonder geschiedenis van rugklachten in drie posties gezet: voorovergebogen, rechtop, en achteroverleunend. Ondertussen werden ze met een MRI-scanner in de gaten gehouden. Van de voorovergebogen proefpersonen kon worden vastgesteld dat die na verloop van tijd ernstige slijtageverschijnselen in de onderste regionen van de wervelkolom konden verwachten, maar ook bij de rechtopzittenden – door de meeste mensen als een normale houding beschouwd – werd een grote mate van druk waargenomen. Op 135 graden achteroverleunend, maar wel netjes met de voeten op de vloer, bleek de druk en de beweging van de wervelkolom het minst te zijn. In het onderzoek werd wel gebruik gemaakt van een stoel met aflopende zitting zodat de rug niettemin een hoek van negentig graden met de vloer maakt.

‘We zijn niet gebouwd om uren achterelkaar te zitten, maar het is nu eenmaal zo dat het moderne leven van de mensen vraagt dat ze dit toch doen. Vandaar het belang van onze zoektocht naar de minst belastende zithouding’, zo legt dr. Bashir uit. Rugklachten zouden, behalve voor ongemak, ook verantwoordelijk zijn voor een grote mate van verzuim en uitval binen de beroepsbevolking. Bashir raadt langzitters aan een stoel te vinden waarmee ze zich in de 135-graden-houding kunnen nestelen – waarbij overigens niet geheel duidelijk is of de stoel met aflopende zitting door de onderzoekers essentieel wordt geacht. Uiteraard gelden verder de gebruikelijke adviezen zoals eens naar die collega zijn bureau toelopen in plaats van bellen, mailen of msn’en.

Bron: Tweakers.net