Volgens een Griekse studie  zou bloedplaatjes-rijk plasma (PRP) injecties klachten verhelpen in het pijnlijke gebied bij een “tenniselleboog” wanneer andere behandelmethoden hebben gefaald.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Analoge bloed injecties, waarbij bij de patiënt eigen bloed wordt afgenomen en vervolgens geïnjecteerd in een bepaald gebied van het lichaam, wordt gebruikt om met de genezende kracht van het bloed degeneratieve veranderingen van het peesweefsel te behandelen. Bloedplaatjes-rijk plasma (PRP) wordt middels een centrifuge van de bloedcellen gescheiden.

“Er is nu een oplossing voor patiënten die lijden aan niet-aflatende ‘tenniselleboog'”, zegt Christos Thanasas van Henry Dunant ziekenhuis, Athene, die de studie leidde.

Thanasas en zijn collega’s vergeleken de effectiviteit van enkele lokale injecties met PRP onder echografische controle met autologe bloed injecties bij 28 patiënten met een tenniselleboog, formeel bekend als een “epicondylitis lateralis”.

Visuele analoge pijnscores op 6 weken na de injecties verbeterden met een gemiddelde van 3,8 punten of 61,47 procent in patiënten die de PRP werden geïnjecteerd, was in vergelijking met de autologe bloedgroep, een gemiddelde 2,5 punten of 41,6 procent verbetering.

Beide groepen ervaren meer verbetering op 3 en 6 maanden na de injecties, met geen noemenswaardige pijn scores tussen de behandelingen.

De bevindingen werden gepubliceerd in The American Journal of Sports Medicine.

“PRP is waarschijnlijk de beste behandeling bij een chronische laterale epicondylitis als het wordt gebruikt wanneer conservatieve behandelvormen, zoals rust, een brace, ontstekingsremmers, cortisone injecties of fysiotherapie hebben allemaal gefaald”, zei Thanasas.

Thanasas voegde eraan toe dat verdere studies nodig zijn om te zien hoe en wanneer de PRP therapie is het meest effectief, eraan toevoegend dat hij en zijn collega’s nieuwe onderzoeken starten waarbij verschillende concentraties van de witte bloedcellen worden gebruikt om te zien hoe dit van invloed op de regeneratie van peesweefsel.

Bron: Reuters

2 REACTIES

  1. Vaak is rust de beste behandeling; 90% is genezen na één jaar in tegenstelling tot 70% bij gebruik van injecties. Desondanks is PRP zeker interessant om te volgen.

Reacties zijn gesloten.